+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

1. Ödül, Vehbi Koç Vakfı Gölcük Eğitim ve Kültür Merkezi Davetli Mimari Proje Yarışması

Proje raporu:

Vehbi Koç Vakfı Gölcük Eğitim ve Kültür Merkezi endüstriyel üretimin karakterize ettiği bir yapılaşma çevresi içinde yer alıyor. Yoğun yeşil bir ağaçlık şerit, alanı tesislerden ayırıp, kendi içine dönük doğal bir ortam yaratıyor. Arsanın kendine özgü karakteri nedeniyle spor ve kültür aktivitelerinin yer alacağı yeni yaşam merkezini oluşturan yapılar, ayrık kitleler halinde arsanın karakteristiği olan koruluk içinde adeta eritildiler. Yol yönüne bakan cepheler sağırlaşarak içe dönük sakin bir ortam yaratılmasını sağladı. Buna karşın yaşam alanları ağaçlık alanı görecek şekilde konumlandırıldı. Manzara yönü cepheleri ise azami düzeyde şeffaflaştırıldı. Kompleks bütünündeki tüm mekanlar (çok amaçlı salon dışında) doğal peyzajla görsel ilişki kuracak şekilde tasarlandı, doğal ışıkla aydınlatıldı ve doğal havalandırıldı.

Servis ve Sirkülasyon
Komplekse iki farklı yönden yaklaşıldı: Tesisin genel girişi halkın da yaklaşım izi olan güneydeki sokaktan alınırken servis girişleri de aynı güzergahtan sağlandı. Açık otopark alanı sınırlı sayıda araca hizmet edecek şekilde yol üzerinde düzenlendi. Kuzeydeki üretim tesislerine bağlanan üst yol, Ford-Otosan mensupları için düşünülmüş rahat bir bağlantı kurulmasını sağladı. Tesis araç trafiğinden arındırıldı.Kompleks bütününde tamamen yayalaştırılmış güzergahlar, koşu ve gezinti parkurları düzenlendi.

Program
Kültür ve spor alanlarından oluşan program net bir şekilde ayrıştırıldı. Kitleler inşaat aşamasında etaplanabilecek şekilde birbirlerine bağlandı. Ortada yer alan avlu daha önce burada yer alan kırsal yapılara gönderme yaparak bir buluşma ve dağılma mekanı oluşturdu. Tüm yapılar bu avlu etrafında konumlanarak bir sosyal buluşma ortam haline geldiler.

Kültür tesisleri bir grup halinde, birbirlerine eklemlenebilecek şekilde yerleştiler. Aralarında açık ve yarı açık gölgeli alanlar oluşturdular. Kafeterya kitlesi tüm doğal yaşama ve körfeze panoramik bir şekilde yönlenirken, ortada yer alan çok amaçlı salon kitlesi ile arasında atölyelerde üretilen objelerin sergilendiği gölgeli bir iç sokak oluşturdu.

Spor tesisleri arsanın kuzeydoğusunda konumlandı. Kapalı spor salonu bir yandan avluyu sınırlarken kuzeydeki ağaçlık alana doğru şeffaflaşarak onunla bütünleşti. Açık spor alanları bu kitlenin devamında yer aldılar. Koşu ve yürüme parkurları arsanın bitimindeki yoğun korulukla sonlandı.

Künye
Proje Yeri: Kocaeli (İzmit)
Proje Tipi: Kültür Merkezi
Proje Tipi Grubu: 1. Ödül

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Cem İlhan

Tülin Hadi
Yardımcı Mimar(lar)
Keriman Afyonlu
Aydoğan Özsoy