Other Works
Similiar Projects

Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Master Planı

2012 yılında davetli yarışma ile kazanılan ABTÜ Kampus Master Planı projesi Arıkoğlu Arkitekt tarafından tasarlandı ve inşaatı 2018 yılında tamamlandı.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

ABTÜ kampüs Master Planı Projesi müellifliğini 2012 yılında davetli yarışma ile kazanıldı. Yarışma projesinde, Çukurova Üniversitesi ve TEM Otoyolunun Güneyinde, Kozan Yolu üstünde, Adana Kenti ile yakın ilişkide olan kampüs arazisi daha sonra TEM in Kuzeyinde, Sarıçam mevki ne kaydırıldı. Konum ve arazinin değişmesiyle yerleşim planı revize edilirken, orijinal projemizde belirlenen tasarım ilkelerin korunmasına öncelik verdik.

ABTÜ kampüs planı kompakt ve aynı zamanda esnek tasarlandı. Rasyonel ızgara sistemi kurarak akademik binalar 54 x 54 metrelik parsellere yerleştirildi. Böylece planın nihai gelişmesinin alt yapısı ve peyzajı önceden şekillenmiş ve belirlenmiş oldu. Akademik parsellerin yanı sıra diğer idari ve ortak binalar yerleşim dokusunun Doğu kenarını oluşturdu. Rektörlük binasına uzanan yeşil alanı tanımlamak ve diğer yapıları yaya yoluyla bağlamak amacıyla üstü kapalı arkad kullanıldı. Kampüs alanı arazinin yüksek sırtına ve bükülen topografyasına uyan aks üzerine yerleştirildi. Arazinin eğimine uyma amacıyla planın merkezinde yerleşim aksı yön değiştirdi. İki değişik aksın birleşim ve kırılma noktasında tasarlanan açık alan öğrenciler için ulaşım ve sosyal merkez olarak tasarlandı. Bu merkezin çevresine, diğer fakültelerle yakın ilişkileri olan, Yabancı Diller Okulu, Mimarlık Fakültesi ve Kütüphane/İletişim Merkezi yerleştirildi. Kampüs planında yaya dolaşımın net ve estetik olmasının yanı sıra bütünselliğin elde edilmesine önem verildi.

Kampüs yapılarının uyumlu olmaları için dört kat sınırlanması belirlendi. Aynı amaçla cephe, malzeme ve renk kullanımlarında uyum sağlandı. Kampüs bütününde ortak bir mimari dil yaratmak hedeflenirken özel yapıların mimarisinde değişkenlik kabul edildi.

Kampüs içinde yaya ve bisiklet dolaşımına öncelik verilirken motorlu araç dolaşımı geniş bir Çevre Yolu ile akademik yapıların dışında tutuldu. Çevre Yolu dışında kalan tüm arazinin yoğun olarak ağaçlandırılması planlandı.

İklimsel sebeplerden dolayı ABTÜ kampüs yerleşim alanı, tüm araziye yayılmadan, yoğunlaşması planlandı. Böylece, sıcak ve yağışlı iklimde yürüme mesafelerinin kısa ve gölgeli olması sağlandı. Aynı sebeple, yoğun sulama ve bakım gerektirecek peyzaj alanları sınırlandırıldı ve sadece yapıların yakın çevresinde düzenlendi.

Tüm ABTÜ kampüs planlamasında ve mimarisinde sürdürülebilirlik tasarım kararları önemsenerek bu ilkelerin eğitim amaçlı görsel örnek teşkil etmeleri hedeflendi.

Kampüs 2018''de hizmete girmesinden önce projelerini tasarladığımız Rektörlük, Yemekhane ve Mühendislik Fakülteleri uygulanıp kullanıma açılmıştır. Halen projesini hazırladığımız Yabancı Diller Yüksek Okulu (YADYO) ve Kapalı Spor Salonu yapıları uygulanmaktadır. Mimarlık Fakültesi, Havacılık Fakültesi ve Merkezi Kütüphane yapılarının tasarım projeleri üzerinde çalışmalarımız devam etmektedir. Tüm bu projelerin kampüs masterplanına uyumlu olmaları ve çok mütevazi inşaat maliyetleriyle uygulanmaları mimari tasarım parametrelerimizi belirlemiştir.

Map
Details
Project Location: Adana
Project Type: University Campus
Proje Tipi Grubu: Eğitim
Employer: Bayındırlık ve İskan Bakanlığı
Alt Yüklenici: ABTÜ Yapı Daire Başkanlığı
Peyzaj Mimarlığı: Çağla Vuran
Construction Drawings: ABTÜ Yapı Daire Başkanlığı
Photography: Kaya Arıkoğlu
Architectural Supervision: Kaya Arıkoğlu
Construction Site Manager: İsmail Şahin
Project Start Date: 2012
Project End Date: 2018
Construction Start Date: 2014
Construction End Date: 2018
Building Plot Area: 27 km2
Total Construction Area: 300,000 m²

Pin It
Architectural Offices
Architects

Kaya Arıkoğlu

Şahin Arıkoğlu