+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
İlgili Projeler

AGDAŞ Genel Müdürlük Binası

SBL Mimarlık ve Dizayn projeyi anlatıyor:

Konut dışı kentsel çalışma alanında yer alan yapının kamusal alanla ilişkisini koparmamak ve yapıyı kent yaşamının bir parçası haline getirebilmek için bahçe duvarları yapılmamaya karar verilmiş ve yapı çevresi buna göre tasarlanmıştır.

Bina girişleri ana giriş, müşteri girişi ve idari giriş olmak üzere üçe ayrılarak meydana gelebilecek kargaşa engellenmiştir. Yapının ana girişi ve müşteri girişi; ulaşım kolaylığı, araç giriş çıkış durumu ve kullanıcı yoğunluğu gibi faktörler göz önünde tutularak 40 metrelik Sabahattin Zaim Bulvarı'ndan yapılmıştır. Bina girişleri belli bir yönlendirme olacak şekilde içe doğru ve 2 kat yüksekliğinde tasarlanmıştır.

Bodrum katta sığınak, depo ve mescit; zemin katta abone işleri, harita işleri, insan kaynakları, bilgi işlem bölümü, bakım onarım odası, iç tesisat odası ve birinci katta ise yönetim kurulu başkanı odası, mali işler odası, toplantı odası, genel müdür ve genel müdür yardımcısı odaları bulunmaktadır.

Emsale dahil 2336,72 m² olan yapıda boşluklar önemli bir yer tutmaktadır.  

Yapının tasarımında sürdürülebilirlik ve yaşanabilirlik temaları esas alınmıştır. Tasarımda, sürdürülebilirlik bağlamında doğal ışıktan üst düzeyde faydalanabilmek amaçlanırken malzeme seçimine de dikkat edilmiştir.

Yapıda kullanılan malzemeler ve donanımlar enerji tasarrufu göz önünde bulundurularak belirlenmiştir. Katlardaki sirkülasyon alanları yaşanılabilir mekanlar oluşturabilecek şekilde tasarlanmıştır. İçe dönük olarak tasarlanmış yapı galeri boşluklarına ve bu boşlukların çevresindeki sirkülasyon alanlarına dikkat çekmektedir.

Sürdürülebilirlik ve yaşanabilirlik temaları bağlamında tasarladığımız galeri boşlukları, doğal ışık kullanımını artırırken aynı zamanda katlar arası görsel ilişkiyi de güçlendirmektedir ve bunun yanında da tüm katlar arasında homojen bir atmosfer oluşturulmaktadır. Galeri boşlukları teras çatıda da ışıklık halinde cam örtü ile örtülmüştür. Minimal bir şekilde tasarlanan bina brüt beton ve camdan yapılmaktadır. Cepheler gün ışığından faydalanabilmek için cam olarak tasarlanmıştır. Dış cepheden içeri alınan ışık miktarını kontrol edebilmek için ahşap renkli hareketli alüminyum güneş kırıcı paneller kullanılmıştır. Bu güneş kırıcı panellerin hareketi sayesinde değişken bir cephe görüntüsü oluşabileceği gibi iç mekanda da çeşitli ışık gölge oyunları görülecektir.

Bu betonarme bina sadelik ve kullanım kolaylığı açısından binanın içinde ve dışında çıplak bırakılan brüt betona uygulanan poliüretan malzeme, beton dokusunu fiziksel açıdan güçlendirmekte ve görsel olarak öne çıkarmaktadır. Açıkta kalan kolon ve kiriş yüzeyleri de çıplak betona epoksi uygulanarak korunması sağlanmakta ve iç mekanlarda ağırlıklı olarak hissedilmesi amaçlanmaktadır.

Uygulamada brüt betonun kaplama malzemesi özelliğinden faydalanılarak malzemenin doğal rengi olan gri renk kullanılmıştır.

Brüt betonun uygulanmasında düz yüzey elde edebilmek için kalıplarda düz kontrplak levhalar kullanılacaktır.

Cephedeki ısı yalıtımlı alüminyum doğramalar beton dokusuyla uyumlu olabilmesi için açık gri renkte uygulanacaktır. Yapının ön cephesinde kompakt laminant motifli cephe kaplaması koyu gri renkte uygulanacaktır ve üzerine şirket logosu yerleştirilecektir. 

Harita
Künye
Proje Yeri: Adapazarı (Sakarya)
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: Ticari
Mimari Proje Ekibi: Çetin Öztürk, Duygu Aslan, Hacer Bozkurt, Nurbanu Büyükgöz, Emre Sınırcı
İşveren: Adapazarı Gaz Dağıtım AŞ
Danışman: Çetin Öztürk
Ana Yüklenici: Erdem Holding
Peyzaj Mimarlığı: SBL Mimarlık ve Tasarım
İç Mekan Projesi: SBL Mimarlık ve Tasarım
Proje Yöneticisi: Duygu Aslan
Konsept Tasarımı: SBL Mimarlık ve Tasarım
Uygulama Projesi: SBL Mimarlık ve Tasarım
Cephe Tasarımı: Hacer Bozkurt, Nurbanu Büyükgöz, Emre Sınırcı
Aydınlatma Projesi: SBL Mimarlık ve Tasarım
Statik Projesi: SBL Mimarlık ve Tasarım
Mekanik Projesi: SBL Mimarlık ve Tasarım
Elektrik Projesi: SBL Mimarlık ve Tasarım
Tesisat Projesi: SBL Mimarlık ve Tasarım
Çelik Projesi: SBL Mimarlık ve Tasarım
Altyapı Projesi: SBL Mimarlık ve Tasarım
Akustik Projesi: SBL Mimarlık ve Tasarım
Yangın Tahliye Projesi: SBL Mimarlık ve Tasarım
Fotoğraf: Hacer Bozkurt
Şantiye Yöneticisi: Erdem Holding
Proje Başlangıç Yılı: 2013
Proje Bitiş Yılı: 2014
İnşaat Başlangıç Yılı: 2014
İnşaat Bitiş Yılı: 2015
Arsa Alanı: 3,982 m²
Toplam İnşaat Alanı: 4,812 m²

Pin It
Mimar

Çetin Öztürk

Duygu Aslan

Hacer Bozkurt

Nurbanu Büyükgöz