+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
Join with or .
Other Works
Similiar Projects

Akevi

Dicle Hokenek Architecture tarafından iç mekan tasarımı yapılan ev İstanbul Teşvikiye'de yer alıyor.

Dicle Hökenek anlatıyor:

Tanışma hikayesi 3 yıl öncesine uzanıyor.

Ev sahibi, Osmanbey'de tasarımını ve uygulamasını tamamladığım SO Evi'nin dönüşümüne şahit olmuştu ve henüz yüz yüze tanışmadan, bir gün ev almaya karar verirse mutlaka birlikte çalışmamız gerektiğinden söz etmişti, 1 sene sonrasında, çalışma arkadaşları ile birlikte bulundukları binadan ayrılmaları gerekti ve öncelikle ofis alanının tasarım sürecini birlikte gerçekleştirdik, her detayı ile tek tek ilgilendik ve çok keyif aldık.

Sonuç da tam olarak istediğimiz duyguyu veren sıcak ve samimi bir atmosferi olan bir mekan olmuştu. Hemen arkasından yeni bir ev arayışı başladı, 2014-2015 yılları arasında Teşvikiye civarında 2 farklı ev için de nasıl dönüşebileceği üzerine düşündük.

Ev sahibinin taleplerini, önceliklerini, bütçelerini değerlendirdik ve birlikte verdiğimiz kararlarla biraz daha beklemeye karar verdik. 2015 Şubat ayında kaba inşaatı henüz tamamlanmış 5 katlı yapının, 2 ayrı çatı dubleksinin birleştirilmesi ile oluşturulacak bu evi görür görmez çok beğendik, konumu, manzarası ve dönüşüm potansiyeli bizi çok heyecanlandırmıştı.

Yüklenici firma da iki dairenin birleştirilmesi ve yeniden şekillenmesi konusunda bizi özgür bırakmıştı. Yapının cephesi dışında tüm alanları yeniden ele alındı, iç duvarların tamamı yeniden planlandı. Birkaç farklı senaryo değerlendirildi, manzara ve mekanların birbiri ile olan bağlantıları göz önünde bulundurularak 2 adet 1+1 dubleks daireden oluşan alan, 1 adet 3+1 dubleks daireye dönüştürüldü.

Dış kapıdan girildiğinde karşılama alanı olarak geniş bir antre oluşturuldu ve birbirinden farklı kullanım alanları olan mekanlar yan yana planlanarak, gruplandı. Giriş katında yatak odaları ve banyoları yer aldı, üst kat ise açık mutfak, yemek bölümü ve oturma alanı aynı düzlemde açık olarak planlandı. Girişte sol taraf çocuk odası - banyosu ve yardımcı odası, sağ tarafta ise ayrı bir koridorla ebeveyn banyosu, ayakkabı ve çanta odası ve yatak odasına yer verildi , böylece aynı katta fakat birbirinden bağımsız alanlar olarak kullanılabilmesi sağlandı. Farklı bakış açılarına sahip terasların bulunduğu üst kat ise mutfak - yemek ve oturma alanı olarak düşünüldü. Bu katta kullanım alanları görsel olarak birbiri ile etkileşim halinde olsa da yeniden planlanan genel WC ve kilerin ayrımının sağlaması ile birbirinden plan düzleminde ayrıştırıldı.

Evin genelinde beyaz renk hakimdir Bunun nedeni ayrı ayrı hikayesi olan objelerin bir araya getirilirken duvarların ve zeminin boş bir tuval görevi görmesiydi. Temel olarak beyaz duvarlar ile doğal malzemeler arasında (ahşap yemek masaları, dokuma renkli halılar, ahşap sehpalar, metal sandalyeler, endüstriyel aydınlatmalar) dengeli bir birliktelik sağlandığında, şık ve samimi bir atmosfer oluştu. Ev sahibinin eski evinde severek kullandığı birçok eşyası yeninden yorumlanarak bazen farklı işlevlerle yeniden kullanıldı. Banyo lavabolarında var olan çalışma masası üzerine mermer çanak lavabo yerleştirilerek banyo mobilyası olarak yeniden tasarlandı, çocuk banyosunda da yine mevcutta var olan ahşap sehpa üzerine turuncu renkli çanak lavabo yerleştirilerek banyo mobilyasına dönüştürüldü, genel WC deki lavabo altı eski bir Singer dikiş makinesinin ayakları ve üzerine mermer tezgah yerleştirilerek oluşturuldu.

Details
Project Location: İstanbul, Şişli
Project Type: Single House
Proje Tipi Grubu: Konut
Employer: Aysegul Kalem
Ana Yüklenici: Dicle Hökenek Architecture
Project Start Date: 2015
Project End Date: 2015
Construction Start Date: 2015
Construction End Date: 2015
Total Construction Area: 200 m2

Pin It
Architectural Offices
Architects

Dicle Hökenek