+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Anatolia Tiles Depo ve Yönetim Binası

Iglo Architects projeyi anlatıyor:

Projeyi Kanada’da faaliyet gösteren seramik markası Anatolia Tiles için İzmir Aliağa’da tasarladık. Kanada'da oluşan trendlere göre Avrupa'da hatta bir bölümünü de Türkiye'de imal ettirdikleri ürünleri özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nin güney kısımlarına pazarlayabilmek adına Türkiye'yi bir üretim üssü olarak kullanmaya karar vermişler. Yapılan fizibiliteler sonucunda üretim yaptırılan ülkelerin ortak noktası olan Türkiye'de, İzmir Aliağa'da bu ürünleri toplayıp Amerika Birleşik Devletleri'nin güneyine deniz ulaşımı ile nakliye sağlandığında, karayolu nakliye masrafının 1/3'üne mal edileceği fark edilmiş ve bu yatırım kararı alınmış.

Projeyi tasarlarken operasyonel kısımda Kanada'daki referanslardan faydalanarak çözümler ürettik. Binanın giriş katında showroom ve büyük toplantı odaları yer alıyor. Bir üst katında yemekhane, kafe ve terasları ile birlikte açık ofis bölümüne servis veriyor. Yine girişte 3 kat boşluktan oluşan majestik bir merdiveni olan karşılama bölümü mevcut.

Personel için tasarlanan açık ofis bölgesinde keyifli ve nitelikli bir çalışma ortamı sağlanması önemseniyordu. Yine önemsedikleri noktalardan bir tanesi de ürünlerin sergileneceği 800 m2 büyüklüğünde ve 8 metre tavan yüksekliğinde showroomlar ile aynı zamanda misafirlerini ağırlayacakları görüşme bölümleri alternatifleriydi. Talep edilenlerde firma sahiplerinin Türkiye'ye geldiklerinde kullanabilecekleri iki çalışma odası, misafirlerini ağırlayacakları toplantı ve lounge bölümleri ile access göreviyle kendini çok hissettirmeyen geldiklerinde konut olarak da kullanabilecekleri bir bölme de vardı. Biz bu ihtiyaçları çatı katında çözmeyi kararlaştırdık. Tasarımda özel çatı bahçeleri ve spor salonları ile otel konforunda odalar, diğer bölümde ise ofis ortamında misafirlerini kabul edebilecekleri bölmeler ve aynı zamanda geniş bir çatı bahçesi ile keyifli atmosferi misafirleri ile paylaşabilmelerini amaçladık.

Yapının hem operasyonel hem peyzaj bölümünün bol ışık alması için şeffaf olması istenilen veriler içerisindeydi dolayısıyla burada Ege bölgesinin iklim koşullarının getirdiği sıcak hava ve güneş ışınlarının etkisine çözüm bulunması gerekiyordu. Yapıyı hem görsel hem işlevsel gereklilik olarak, keyifli bir atmosfer oluşturan serinletici bir su aktivitesi içine yerleştirdik. Aynı zamanda yapı kendi ihtiyaçları dolayısıyla belli katlarda çıkmaları olan belli katlarda geri çekilen hareketli bir mimariye sahip. Binanın geneline uygun düz çizgileri sağlamak amaçlı, hem gölgeleme ihtiyacını sağlamak hem de bu çok hareketli formu bir düzen altına almak adına yarı geçirgen bir cephe malzemesi olan mesh kaplı çelik bir karkas kullanarak, binanın yatayda ve düşeyde güneşin hareketlerinden korunmasını sağladık. Yapının girişini oluşturan avluda, ofis bölümünün konsol oluşturduğu bölgede ve su aktivitesinin üzerinde görsel perspektifler ve mekansal duyular oluşturan mesh kaplama ile yapının akıp gitmesinin yanı sıra belli fonlar ve görsel etkiler oluşturmasını da sağladık.

Yüksek tavanlı showroom’un cam cephesinin üst yarısını bakır mesh ile kaplayarak mekana insan ölçeği getirilmesini amaçladık. Zemin katı çevreleyen suyun hareketi ve yer yer kullanılan sanatsal objeler ile de keyifli pasajların oluştuğu bir atmosfer elde ettik. Yapıda hem statik gereklilikleri karşılayan hem de çalışma alanlarında ortamdan çok uzaklaşmadan nefes almayı sağlayan sigara balkonları ve teraslar da tasarladık. Yapının operasyonel kısmında İzmir bölgesinde sıklıkla kullanılan prefabrik ısı yalıtımlı beton paneller kullandık.

Mavi yakalı personelin kullanacağı ofis, yemekhane ve teknik hacimlerin olduğu bir yapının organize edildiği operasyonel bölümde ön cephede kullanılan mesh çerçeveye ek olarak tasarlanan örtücü mimari öge ile personel araçlarının güneş ışınlarından korunmasını amaçladık. Yapıda hem gelen malzemenin boşaltılması, hem de sevk edilecek malzemenin yüklenmesi operasyonunu organize edebilmek için iki uzun cepheye yerleşim yapılarak geniş bir araç yolu da elde ettik.

 

Künye
Proje Yeri: Aliağa
Proje Tipi: Depo, Ofis
Proje Tipi Grubu: Endüstriyel
İşveren: Anatolia Tile & Stone Inc.
Proje Başlangıç Yılı: 2016
Proje Bitiş Yılı: 2017
Toplam İnşaat Alanı: 6,250 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Zafer Karoğlu

Yıldırım Gigi

Zeycan Gökçe Abay

Dilara Bozkale

Ayşe Pek

Pınar Kömürcü