Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Antalyaspor Üniversitesi

Spor okullarının devamı olarak kurgulanan ve ana bileşini spor olan Antalyaspor Üniversitesi, tasarım anlayışı olarak ‘kendi kendine yetebilen’ bir üniversite olarak kurgulanmıştır.

Proje hem iklimsel verileri değerlendirerek bulunduğu alana eklemlenmiş, hem de yerelin kaynaklarını elverişli biçimde kullanarak kendi üretim-tüketim döngüsünü sağlayabilmektedir. Projede bu konu üç açıdan ele alınmaktadır: Güneş, rüzgar ve tarım.

Mevcut lokasyonun güneş ışınlarını karşılayış açısına göre çatılara açılı bir biçimde konumlanmış olan solar enerji panelleri sayesinde kendi enerjisini üretebilen derslik ve laboratuvarlar, kampüsün yenilenebilir enerji sistemleri, ile kendi kendine yetebilmesi, yeni nesil üniversite kampüsü kimliği ekonomik avantaj gibi başlıkları desteklemektedir.

Yerleşkenin güneyindeki spor tesisinin bitimine konumlandırılan rüzgar tirbünleri sayesinde mevcut konumdaki rüzgar gücü elektrik olarak kampüse kazanım sağlarken güneyden gelen güçlü rüzgarların bu tirbünler ile kırılması ve açık spor tesisine çarpma hızının düşürülmesi hedeflenmiştir.

Kampüs dahilinde bulunan tarım fakültesi ve fakültenin himayesinde bulunan binlerce dönümlük tarım arazisi ve Antalya’nın temel değerlerinden seracılık sayesinde, kampüsün benimsediği ‘kendi kendine yetebilme’ anlayışına gıda yönünden büyük katkı sağlanmaktadır. Ayrıca sürdürülebilirlik yönünden yeni teknikler kullanılarak bu fakülte dahilinde gübre dönüşümü, jeotermal ısıtma, su kaynaklarının verimli kullanılması gibi konuların öne çıkması düşünülmüştür. Tarım alanı genişleme planı halinde modüler bir şekilde arttırılabilir.

Kütle yerleşimi açısından alanda kurgulanan ana aks, fakültelere ve birimlere ayrılmaktadır. Bu ana aksı da kesen geçişlerle alanda zonlamalar oluşturulmuştur. Bu zonlamalarda farklı fakülteler ve birimler konumlandırılmıştır. Ana aks üzerinde gençlerin sosyalleşebileceği ortak bir meydan kurgulanmış, bu meydana entegre olan büyük olimpiyat alıştırma alanları, tenis ve basket alanları tasarlanmıştır. Kapalı fonksiyon birimleri arasında ve içerisinde oluşturulan yırtıklarla da yaya akışı kesintisiz omurgalara bağlanarak süreklilik sağlanmıştır.

Künye
Proje Yeri: Antalya
Proje Tipi: Üniversite Kampüsü
Proje Tipi Grubu: Eğitim
Proje Yöneticisi: Ayhan Öçkaç
Proje Başlangıç Yılı: 2018

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Murat Şahin

Cengiz Gültek