Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Armada Büyüme Projesi

Ankara kent merkezinin batı eksenine kayışı ile başlayan gelişmelere paralel olarak bölgede yeni yapılaşmalar başladı.

Konut bölgelerinin, yeni kamu yapılarının batı ekseni üzerinde artmasıyla birlikte yeni sosyal mekanlar oluşturma ihtiyacı doğdu.

Söğütözü bölgesinin ilk yapılarından biri olan Armada'da kentsel konumun getirdiği ölçek ve program verileri düşünülerek alışveriş yapısı ile birlikte bir de ofis yapısı önerilmişti. Yapı gemi formundaki tasarımı ile kısa sürede Ankara'nın önemli kent simgelerinden biri haline geldi ve 2004 yılında "Avrupa'nın En İyi Alışveriş Merkezi Ödülü'nü aldı.

1999 yılında inşaatı başlayan Armada projesi daha tamamlanmadan büyüme projesi düşünceleri ortaya çıktı. Amaç devam etmekte olan projeyi tamamlayıp gelişim alanı için de yeni projeler hazırlamaktı. Bu aşamada çeşitli etütler yapıldı. Karma kullanımlı programlar önerildi. Kapalı kutular olarak görülen kullanıcıyı sokaktan koparan alışveriş merkezi anlayışı yerine, sokak- iç-dış birlikteliğini oluşturacak bir yaklaşımla büyüme projesi çalışmalarına başlandı.

Armada inşaatı devam ederken planlanan yaya aksı, peyzaj tasarımcısı ile birlikte projelendirilmeye başlandı. Yaya aksı içerisinde iki yapı girişine bakan bir meydan ve topografyayı kullanarak oluşturulan merdivenler önceden tasarlanmıştı. Dönemin imar planı, yeşil alan ve yaya sürekliliği üniversite alanına kadar ulaştırma düşüncelerini içeriyordu. Diğer taraftan da yaya bağlantılarının Eskişehir yolunu alttan geçerek, Konya yoluna doğru devam etmesi hedeflenmişti.

Uygulanan projede, bu alan peyzaj düzenlemeleri ile zenginleştirildi. Yaya aksı üzerinde iki alışveriş binasının girişlerini karşılayan bir meydan ve bir de aktivite alanı tasarlandı.

Projenin bütünleyen önemli bir parçası da, bu vesileyle Söğütözü Bölgesinde planlanan yaya allesinin büyüme projesi çerçevesinde gerçekleşmesidir. Alle kotunda yapının içinde yer alan programlar sokağa dönük olarak tasarlanmıştır. Mevcut yapı ile büyüme projesi arasında kalan yaya allesi de kentsel yaşam alanı olarak değerlendirilmiştir.

Mevcut Armada'da "double mall" adını verdiğimiz çift taraflı mağazalardan oluşan dolaşım alanları tasarlanmışken, yeni blokta ise her katı görmeye olanak sağlayan elips formundaki galeri boşluğu etrafına dizilmiş mağazalar bulunmaktadır. Galeri üst örtüsü yine elips formunda bir ışıklık ile kapatılmıştır. Böylelikle iç mekan daha uzun süre doğal ışık ile aydınlanabilmektedir. Ayrıca yapıdaki dolaşım sürekliliğini sağlamak amacıyla her iki yapının da dolaşım alanları doğrudan birbirine hem kapalı hem de açık köprülerle bağlanmıştır.

Malzeme kullanımında gerek iç mekanlarda ve gerek dış cephelerde mevcut yapı ile bütünlük sağlanmaya çalışıldı. Ek yapıda da açık yeşil sable camın yanı sıra farklı olarak da günün değişik saatlerinde farklı renklere dönen alüminyum kompozit levhalar kullanıldı.

Mevcut yapıda kullanılan eğrisel yüzeyler ek yapıda da kullanıldı. Yarı açık mekan olarak tasarlanan cam küp, teraslarda doğal hava sirkülasyonu sağlamaktadır. Bu ögenin şeffaf tasarlanmasında amaç iç mekanı dışarıya açmak ve dışarıyı da içeri taşımak idi. Cam küpün çelik strüktürü için özel bir tasarım yapılmış ve girişi kapamaması için köşesine binen ağırlık iki yana dağıtılmıştır.

Dış cephelerin aydınlatması özel olarak tasarlandı. Cam küp üzerindeki, her renge dönüşen halka aydınlatmalar projenin önemli mimari elemanlarından biri haline geldi.

Harita
Künye
Proje Yeri: Ankara, Söğütözü
Proje Tipi: Alışveriş Merkezi
İşveren: Söğütözü İnşaat İşletme AŞ
Danışman: Salih Bezci
Ana Yüklenici: Söğütözü İnşaat İşletme AŞ
Peyzaj Mimarlığı: Promim Çevre Düzenleme, Kentsel Tasarım
İç Mekan Projesi: A Tasarım Mimarlık
Proje Yöneticisi: İrem Aker Büyükkalay
Statik Projesi: Yüksek Proje İnşaat
Mekanik Projesi: Metta Mühendislik
Elektrik Projesi: Akay Mühendislik
Tesisat Projesi: Metta Mühendislik
Proje Başlangıç Yılı: 2004
Proje Bitiş Yılı: 2012
İnşaat Başlangıç Yılı: 2010
İnşaat Bitiş Yılı: 2012
Arsa Alanı: 10.043 m2
Toplam İnşaat Alanı: 80.000 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Ali Osman Öztürk