+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Bahçeşehir Ortodonti Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği

İstanbul’un merkezinde yer alan ve dört muayene odasından oluşan ağız ve diş sağlığı polikliniği çevresinden farklılaşan geçirgenliği ve davetkar tasarımı ile çarpıcı biçimde öne çıkmaktadır.

1960’lı yıllarda döneminin özelliklerini yansıtan bahçeşehir sıra evleri, orjinal olarak bir sıra evler tipolojisinde tasarlanmış üç katlı müstakil konut yapılarıdır. Orjinal tasarımının aksine, çevresel verilerin ve koşulların değişmesi ile bu müstakil yapılar çeşitli ticari işlevler edinmiştir. Her bir yapının kendine ait bir arka bahçesi ve müstakil girişi bulunmaktadır. Zamanla atıl hale gelmiş projenin mevcut yapısı, tasarımcılar tarafından yeniden canlandırılarak ortodonti ve pedodonti kliniğine dönüştürülmüştür. Cephesinin bir konut yapısına uygun olan konfigürasyonu yapının oranları göz önünde bulundurularak değiştirilmiş, projede kamusal bir giriş kurgulanmıştır.

Ağız ve diş sağlığı polikliniği kimliği girişte kurgulanan dijital bir koridor ile hem girişten hem de cepheden vurgulanmıştır. Ortodonti ve pedodonti dallarında hizmet veren kliniğin iç mekân tasarımı çeşitli yaş gruplarına yönelik sürprizli mekanlar içerir. Zemin kat, bir adet kontrol muayene odasına ek olarak iç ve dış mekân kullanımına olanak sağlayan büyük bir bekleme odası ve resepsiyondan oluşmaktadır. Bekleme alanının devamında dış bahçenin de oluşu mekâna netlik ve derinlik katar. Bekleme bölümü dijital köşeler ve daha genç yaş grubuna hitap edecek şekilde tasarımlar ile desteklenmiştir. Yapının orjinal kullanımında yer alan şömine ise bekleme için yeniden yorumlanmış sıcak bir köşeye dönüştürülmüştür.

Mevcut yapıda yer alan spiral merdiven kovası katlar boyunca aynı bırakılmış, dönemin izlerini taşıyan bu öğe değiştirilmemiştir. Üst katlarda yer alan klinik odaları cephelerden ışık alacak ve en optimize şekilde kurgulanmış her bir katta minimal bekleme alanları / bölümleri yeşil iç bahçeler ile desteklenerek zenginleştirilmiştir.

Künye
Proje Yeri: Başakşehir, İstanbul
Proje Tipi: Hastane / Poliklinik
Proje Tipi Grubu: Sağlık
İşveren: Gilman Yücel
Proje Başlangıç Yılı: 2017
Toplam İnşaat Alanı: 300 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Şule Ertürk Gaucher

İpek Baycan