+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
Join with or .
Other Works
Similiar Projects

Başakşehir Engelli Rehabilitasyon Merkezi

Başakşehir’de 6.675 m²’lik sağlık tesis alanı üzerinde projelendirilen merkezin temel hedefi orta ve ileri derecede zihinsel ve/veya bedensel engelli bireyler için özel eğitim, günlük bakım ve rehabilitasyon hizmetleri sağlamaktır.

Böylelikle engelli bireylerin bilişsel kapasitelerinin arttırılması, günlük yaşam aktivitelerine adaptasyonlarının iyileştirilmesi ve sosyal gelişim göstermeleri beklenmektedir. Merkezde engellilere sunulan bakım ve eğitim olanakları sayesinde engelli bireylerin ailelerinin de kendilerine vakit ayırabilmeleri, gerekli durumlarda da danışmanlık hizmeti alabilmeleri amaçlanmaktadır.

Merkezin ağırlıklı olarak engelli bireylere hitap etmesi, binanın işlev dağılımını belirleyen temel etken olmuştur. Engelli kullanıcıların yoğun olarak dahil olacağı eğitim ve bireysel rehabilitasyon programına ait alanların büyük bölümü, erişilebilirlik ilkesi doğrultusunda zemin kata yerleştirilmiştir. Bina kütlesinin etrafında şekillendiği orta avlu ve tali avlulardan erişilebilen sınıflar ve fizyoterapi odaları, gün ışığına ve yeşil alanlara yönelimleri ile kaliteli bir mekansal atmosfere kavuşturulmuştur. Birinci katta yer alan idari birimler, merkez girişini tanımlı hale getiren bir giriş saçağı oluşturarak, kullanıcıları orta avlunun bitiminde bulunan kafeterya ve ortak dinlenme alanına yönlendirmektedir. Binanın şehir manzarasına açıldığı noktada yer alan bu ortak alan, farklı idari birimlere bağlı olan sınıf gruplarını birbirine bağlayan bir geçiş noktası konumunda olup; sergi ve grup etkinliği amacıyla da kullanılabilecek niteliktedir. Merkezde ağır engelli bireylerin bedensel kontrollerini arttırmaya yönelik farklı donanımlarda özel tedavi birimleri de mevcuttur. Robotik rehabilitasyon ve uzay terapi odaları, duyusal bütünleme ve duyu algı odaları ile hidroterapi havuzu, diğer ortak kullanım alanlarıyla doğru şekilde ilişkilendirilerek yapı içerisinde uygun kotlarda çözümlenmiştir. Konferans ve etkinliklere ev sahipliği yapacak olan çok amaçlı salon ise yapının sosyal sorumluluk işlevinin ön plana çıktığı, bilgi, deneyim, paylaşım noktası ve gösteri alanı olmak üzere tasarlanmıştır.

Yapıya ait tüm mekanlar ve açık alan düzenlemeleri engelli kullanımına uygun ölçüler, malzemeler ve ekipmanlar ile detaylandırılarak erişilebilirlik ilkesinin gerekleri yerine getirilmiştir. Yeşil bina olarak tasarlanan bina; mekan kalitesi, malzeme kullanımı ve peyzaj tasarımı ile çevreye duyarlılık ve kullanıcı konforu bakımından öne çıkmayı başarmıştır. 

Details
Project Location: İstanbul, Başakşehir
Project Type: Other Healthcare Buildingds, Other Education Buildings
Proje Tipi Grubu: Sağlık
Employer: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Peyzaj Mimarlığı: Limon Peyzaj
Projcet Manager: Nilüfer Çiçek
Structural Project: Fontas
Mechanical Project: Peta Mekanik
Electrical Project: T-Enerji
Project Start Date: 2015
Project End Date: 2016
Building Plot Area: 6,675
Total Construction Area: 12,041

Pin It
Architectural Offices
Architects

Onur Mert Civan

Tuğçe Darcan
Contributing Architect(s)
Cansın Özer
Tuğçe Darcan