+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
Join with or .
Other Works
Similiar Projects

Beyaz Konteyner

Beyaz Konteyner, Antalya’da düzenlenen Türkiye’nin ilk Uluslararası Mimarlık Bienali IABA kapsamında inşa edildi.

REM Mimarlık, projeyi anlatıyor:

Yapı, Bienal kapsamında düzenlenen etkinliklerden biri olan; Batı Antalya için Gelecek Senaryoları “Kullanım Alanından” “Kentsel Çevreye” başlıklı atölye çalışmasında elde edilen ürünlerin sergilenmesi için tasarlanmış ve proje alanı içerisinde yer alan ve tartışmaların yapıldığı Atatürk Kültür Merkezi’nin bahçesinde kurulmuştur.

Atölye çalışmasının amacı; kentle ve birbirleri ile bütünleşmeksizin farklı kullanımlara ayrılmış alt alanlardan oluşan bölgenin yakın geleceği üzerine fikir üretmek, üretilen fikirleri kentli ile tartışmak ve paylaşmaktır. Halkın bu sürece dahil olabilmesi için üretilen fikir projelerinden haberdar olması gerekmektedir. Bu nedenle, projelerin halkla buluşması ancak kamusal alanda görünür bir yapı içerisinde sergilenmeleri ve kentlinin bu yapı içerisine kolaylıkla girip çıkabilmesiyle mümkün olacaktır. Öte yandan, yapının Bienal sonrasında kaldırılması gerekmektedir. Bu nedenle üretimi basitleştirmek ve ekonomik olmak adına kısa sürede takılıp sökülebilir ve tekrar kullanılabilir bir sistem düşünülmüştür. Bu amaçla, dikkat çekici boyutlarda bir ana strüktür oluşturulmuş ve strüktür malzemesi olarak inşaat iskele seçilmiş, kaplama malzemeleri olarak OSB ve plywood kullanılmıştır. Yapının önünden geçen ana caddeden algılanması ve halkın dikkatini çekmesi için ana taşıyıcı sistem 3 metrelik dikmelerle 6 metre yüksekliğinde kurulmuştur. 3, 2 ve 1 metrelik iskele sistemi kullanılarak 8 x 14 metre ebatlarında dikdörtgenler prizması elde edilmiştir. Sergileme alanı içe dönük bir biçimde kurgulanmıştır. Merak uyandırarak içeri davet eden beyaz konteyner 6 x 10 metre boyutlarında, 5 metre yüksekliğinde bir iç kabuk olarak ana strüktüre takılmıştır. Cephe malzemesi olarak OSB, zemin döşemesi olarak plywood kullanılmıştır. Dış cephe beyaz renge boyanmış, iç mekanda ise malzemenin kendi dokusu korunmuştur. Çatı kaplama malzemesi olarak geçirgen bir malzeme olan jüt kullanılmış, böylece gün ışığının iç mekana endirekt olarak alınması sağlanmıştır.

Tekrar kullanılabilir malzemelerin bir araya gelmelerinden ortaya çıkan arkitektonik kurgu yapının kimliğini belirlemiştir. Bienal sonrasında sökülen inşaat iskelesi bienal sürecinde “kamusal bir strüktür” olarak kentli ile buluşmuş ve atölye çalışmasının önemli bir parçası olarak hafızalara yerleşmiştir.

Map
Details
Project Location: Muratpaşa, Antalya
Project Type: Temporary Structure
Proje Tipi Grubu: Kültür
Employer: Mimarlar Odası Antalya Şubesi
Photography: Doğa Yusuf Dökdök
Project Start Date: 2011
Project End Date: 2011
Construction Start Date: 2011
Construction End Date: 2011
Total Construction Area: 112 m2

Pin It
Architectural Offices
Architects

Zeynep Esengil