Other Works
Similiar Projects

Biyomalzeme ile Tasarım: Robotla Biyokompozit Örüntü Uygulaması

Döngüsel tasarım stratejilerinin bir kısmı, ekosistemde kendiliğinden bozunabilen malzemelerin kullanılması esasına dayanmaktadır.

Biyolojik esaslı bileşenler, ekosisteme zarar vermeden kendiliğinden çözünebilen ve hatta bu süreçte ekosistemi besleyecek şekilde tekrar döngüye katılabilen malzemeler elde etme yönünde önemli olanaklar sunuyor. Biyobozunur ve biyokompozit malzemeler alanındaki gelişmeler yeni tasarım yaklaşımlarının hayata geçirilmesinin de önünü açıyor. Öte yandan, hesaplamalı tasarım ve sayısal imalat teknikleri malzeme işleme konusunda sundukları esnek olanaklar sayesinde biyomalzemelerin farklı tasarım alanlarında kullanımı konusunda öncül deneyler yapma imkânı sunuyor. Bu bağlamda bu atölye çalışması, biyolojik esaslı fiber ve reçinelerden elde edilecek kompozit malzemeyi kullanarak üç boyutlu ve mukavim bir nesne tasarlayıp üretmeyi hedeflemektedir.

Atölye çalışmasında uygulana yöntem, Hollanda’da bulunan Delft University of Technology Mimarlık Fakültesi Design Informatics kürsüsünde geliştirilmiştir. Yine bu kürsünün yürüttüğü eğitim ve araştırma faaliyetleri kapsamında üzerinde çalışılmaya devam etmekte ve Serdar Aşut yürütücülüğünde çeşitli ülkelerde düzenlenen atölye çalışmaları ile mimarlık ve tasarım alanlarından öğrenciler ve araştırmacılar ile paylaşılmaktadır. İyi Tasarım İzmir _4 kapsamında tekrarlanan bu çalışmada da mimarlık, ürün tasarımı, moda tasarımı, mekatronik ve malzeme mühendisliği alanlarından gelen katılımcılarla parametrik modelleme, robot programlama, biyo-kompozit üretimi ve örüntü uygulamaları aşamaları deneyimlenmiştir. Bu sayede katılımcıların kullanılan biyomalzemelerin özelliklerini tanımaları, biyokompozit malzemelerin çeşitli tasarım alanlarında kullanımı konusunda fikir sahibi olmaları, robot programlama, simülasyonu ve kontrolü konusunda temel bilgi ve beceri edinmeleri amaçlanmıştır. 4 tam gün boyunca İzmir Meslek Fabrikası’nda gerçekleşmesi planlanan atölyenin çıktıları İyi Tasarım_4 kapsamında İzmir Kültürpark’ta sergilenmiştir.

Details
Project Location: İzmir
Project Type: Temporary Structure
Proje Tipi Grubu: Eğitim
Employer: İzmir Akdeniz Akademisi
Ana Yüklenici: İzmir Büyükşehir Belediyesi
Projcet Manager: Ertunç Hünkar, Serdar Aşut
Project Start Date: 2019
Project End Date: 2019
Construction Start Date: 2019
Construction End Date: 2019
Building Plot Area: 25 m2
Total Construction Area: 12 m2

Pin It
Architects

Seyit Koyuncu

Gizem Mersin

Melih Yavuz

Nezihe Gökçe Kökcan

Oğulcan Çakıcı

Merve Soybaş

Ege Çakaloz

Damla Kobak

Öznur Selimler

Oktay Durmaz

Esma Dilşad Akşap

Serap Öztürk

Derya Meriç

Orhan Koç

Büşra Kayalar

Ertunç Hünkar

Serdar Aşut