Other Works
Similiar Projects

Katılımcı, Bornova Belediyesi Yeşilova Höyüğü Ziyaretçi Merkezi Mimari Proje Yarışması

Proje raporu:

MEDENİYETLER GELİR GEÇER ANADOLU'DAN

EGE'YE BIRAKIR ZENGİNLİKLERİNİ

BİR TARİH GİZLENİR YEŞİLOVA'DA

ÇAKMAKTAŞLARININ ARDINDA...

Ege coğrafyasında arkeoloji zengindir, başkadır.
Gelip geçenler ardında iz bırakır. Doğa sabırla saklar hepsini, zaman gelir tarih gün yüzüne çıkar, bize geçmişi anlatır.

KONSEPT

Yeşilova höyüğündeki bulgular çakmaktaşları...

Ziyaretçi merkezinin keskin hatları da çakmaktaşlarından yapılmış taş aletlerdeki keskin hatların simgesel bir yansımasıdır.
Höyükteki tarihi deneyimin insanda bırakacağı izlenim gibi o da ziyaretçilerin hafızasında bir iz bırakır.

Dış cephe malzemesi olarak öngörülen doğal taş kaplaması neolitik dönemin ve doğanın yansımasıdır.

Yapıya araç ulaşımı çayın güneyinde, çaya paralel ve imar planında öngörülen ana aksları kesecek şekilde oluşturulan bir ara aks ile sağlanır. Bu yolun üzerinde açılan misafir araç park cepleri ve otobüs park alanı yaya ulaşımını sağlar.

Yapı ziyaretçilerini çayın üzerinden geçen bir yaya köprüsünü karşılayan, sağır cephenin içinde açılan boşlukla kabul eder. Ana fuayede giriş aksındaki merdivenle farklı kotlardaki sergi platformlarına taşır ve sonunda en üst kota, kazı alanının tüm görsel algısına sahip +10.00 kotundaki kafeye ulaştırır. Çatıdaki büyük ışıklık sergi platformlarının ve ana fuayenin doğal ışık almasını sağlar.

Dış mekanı gezmek ve kazı alana ulaşmak için merdivenlerle ya da bu kottaki asansörle fuayeden geçilip giriş kattaki geçici sergi alanını gezerek fuayenin yan cephesinden dış mekana ulaşılır. Arkeolojik kalıntıya rastlanmayan alanda oluşturulan kazı alanı seyir platformu ile ziyaretçilerin üst kotlardan kazı çalışanlarını rahatsız etmeden alanı ve çalışmaları izlemeleri amaçlanmıştır. Kazı alanı seyir platformu Çelik ayakların taşıdığı ahşap bir platformdur.

Zaman yolculuğu hazırlığı alanlarına ana fuayeden ulaşılır ve tekrar fuayeye çıkılarak yan cephedeki çıkış kapısından neolitik köye ulaşılır.

Toplantı salonu , ziyaretçi wcleri gibi birimler de ana fuayede girişin sağında kolay ulaşılabilen noktalarda yer alırlar. Onların gerisinde ise kazı alanı çalışanları ve idari personelin kullanım alanları bulunur.

Servis girişi ve personel girişine yandaki servis yolundan ulaşılır . Servis ve personel girişleri kazı alanına bakan arka cepheden, üst kat bina hizasına göre geri çekilmiş korunaklı bir servis avlusundan yapılır.

Yapıya servis ulaşımı ana akstan içeri alınan servis yolu ile sağlanır. bu servis yolu üzerinde idari personel araçları için açılan park cebi yer alır. Servis kamyonet park alanı ise kazı alanına çıkılan yolun üzerinde konumlandırılmıştır.

Sergi alanı giriş kattan yükselerek yukarı doğru çıkarken kazı evi fonksiyonlarının devamı ve yönetim birimleri yapının sağ tarafında, zemin katın izdüşümünde 1.katta da devam eder.
1.kattaki yönetim birimleri giriş cephesi ve yan cephede, kazı evine ait birimler ise kazı alanına bakan arka cepheye yerleştirilmiştir.
Sergi alanı için gerekli deponun bir parçası salonla yakın ilişkide olacak şekilde bu kotta düzenlenmiştir.

Teknik alanlar ve depoların geri kalanı -3.50 kotundaki bodrum katta yer alır. Bodrum kat ile giriş kat ve üst katlar arası ilişki servis merdiveni ve servis giriş holüne yakın olarak konumlandırılmış servis asansörü ile sağlanır.

Yeşilova höyüğü ziyaretçi merkezi tarihi insanlara sunarken keyif alınacak , özel bir kültürel alan olmayı hedeflemektedir.

Details
Project Location: İzmir, Bornova
Project Type: Exhibition Hall / Gallery
Proje Tipi Grubu: Katılımcı
Employer: Bornova Belediyesi
Project Start Date: 2010
Total Construction Area: 4.965 m2

Pin It
Architectural Offices
Architects

Süleyman Akkaş

Nihal Şenkaya Akkaş