Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

BY Evi

İzmir Ilıca'da bulunan villa projesi Başak Akkoyunlu tarafından tasarlandı.

Başak Akkoyunlu projeyi anlatıyor:

Ilıca, İzmir Çeşme’de farklı zamanların farklı şekillerde (1800’lerde kaplıcalarından faydalanmak için krallar ve padişahların, 1900’lerde Levantenlerin, yakın dönemde,1980’lere kadar da yerli halkın) gözde mahallesiyken son 10 yılda Çeşme/Alaçatı’daki yoğun yapılaşma furyasında geride kalmış, bu sayede eski dokusu kısmen de olsa korumuş bir mahalle.

Çeşme’deki ilk yazlıklar, İzmir’de ticaret ile uğraşan levantenler tarafından 1902 yılından itibaren Yıldız Burnu’nda yapılmaya başlanmıştır. Bu evlerin arasında, nispeten yeni yapılmış olan mevcut bir evin arsasına tasarlanmış olan BY Evi yanındaki evleri taklit etmeye çalışmak yerine kütle olarak oldukça detaysız ve tarafsız, üst üste 2 kutu olarak tasarlandı. Üst kutuda yatak odaları, alt kutuda ise salon ve mutfak çözüldü.

Arsanın yol cephesi doğu yönünde ve deniz ile arasında sadece bir yol ve park mevcut.

Dolayısı ile evin doğu cephesi olabildiğince şeffaf tasarlandı.

Yapı arazinin güney batısına yerleştirildi, böylece kuzey cephesine ana teras alındı.

Alt kutunun üzerinde tamamı deniz cepheli olan yatak odalarını barındıran üst kutu ana terasın üzerine 3 metre konsol yaparak, zaten kuzeyde olan ve günün çoğunda güneşten korunan terasın üzerine dik gelen güneşin düşmesini engelleyerek bütün yaz konforlu bir biçimde kullanılan bir açık alan yaratmakta.

Arazinin kuzey doğusuna dayanmış havuz ve terası ise ana terasın aksine gün boyu güneş almakta.

Tamamen alüminyum lamellerle kapı üst kutuda kayar katlanır kepenkler de aynı malzemeden yapıldı ve kepenkler kapalı olduğu zaman istenen yalın kutu görüntüsü elde edildi.

Alt kütle ise doğal taş kaplandı. Alt kutunun üzerinde 50 m2 büyüklüğünde bir teras özellikle gece kullanımı için tasarlandı. Bütün odalardan direk ulaşımı olan bu terasa misafirler için ayrıca dışarıdan çelik bir merdiven yapıldı. Binanın siluetini güçlendirmesi için terasa bir de zeytin ağacı taşındı.

Künye
Proje Yeri: Çeşme, İzmir
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
Ana Yüklenici: Gemak Yapı
Peyzaj Mimarlığı: Terry Filidis Peyzaj Mimarlığı Hizmetleri
Statik Projesi: Erkan Karadağ
Fotoğraf: Başak Akkoyunlu, Bahadır Budak
Proje Başlangıç Yılı: 2017
Proje Bitiş Yılı: 2018
İnşaat Başlangıç Yılı: 2017
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Arsa Alanı: 465 m²
Toplam İnşaat Alanı: 190 m²

Pin It
Mimar

Başak Akkoyunlu