Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi

Botter Apartmanı, İBB Miras’ın evrensel koruma ilkelerini temsil eden restorasyon anlayışı doğrultusunda, özgün malzeme ve tekniklerle uygulanan çalışmalarla tepeden tırnağa iyileştiriliyor.

Tarihi, hikâyesi ve ruhuyla Beyoğlu hazinesinin benzersiz parçalarından biri olan Botter Apartmanı, İBB Miras’ın evrensel koruma ilkelerini temsil eden restorasyon anlayışı doğrultusunda, özgün malzeme ve tekniklerle uygulanan çalışmalarla tepeden tırnağa iyileştiriliyor.

Art Nouveau akımının en özgün detaylarıyla bezeli cephesinden göz alan renkli vitraylarına, şehrin ilkleri arasında anılan asansöründen merdiven korkuluklarına, yılların yaşanmışlığını barındıran duvarlarından yer döşemelerine uzanan titiz çalışmalar, tarihî yapıyı zamana ve olası İstanbul depremine karşı güçlendirmekle kalmıyor; yıllar içinde kaybolan ruhunu da ona yeniden kazandırıyor.

Apartmanının zemin katı sergi salonuna, birinci katı ise Cumhuriyet'in 100. yıl coşkusunun nabzını tutan çalışma alanlarına ev sahipliği yapıyor.

Yapının diğer katlarında hız kesmeden devam eden restorasyon süreci tamamlandıktan sonra Casa Botter çatısı altında gösterim merkezi, İBB Miras bünyesinde kurulan İBB Belgesel Film Arşiv Merkezi (DOCIST) konferans salonu, tasarım atölyeleri ve sanatçı ofisleri gibi farklı etkinlik alanları da yer alacak. Botter Apartmanı'nın bahçesindeki ek yapı kafe, müştemilat ise tasarım evi olarak kent sakinlerini ağırlayacak.

Tasarımın, kültür sanatın, birlikte hayal kurup üretmenin gücüyle İstanbul'a ilham veren bir çekim merkezi olması hedeflenen Casa Botter Sanat ve Tasarım Merkezi ile "UNESCO Tasarım Kenti" İstanbul, bir tasarım merkezine daha kavuşacak.

Tarihçesi:

Botter Apartmanı, Beyoğlu ve Galata bölgesindeki apartmanlaşma sürecini yansıtan ve günümüze ulaşan önemli yapılardan biridir.II. Abdülhamid Dönemi'nde sarayın resmi terzisi ve modacısı olan Hollanda uyruklu Jean Botter için yaptırılmıştır. İtalyan Mimar Raimondo D'Aronco tarafından 1901 yılında inşası tamamlanmıştır.Raimondo D'Aronco 1880 yılında Venedik Akademisi'ni mimar olarak bitirdikten sonra 1893 yılında II. Abdülhamit'in davetiyle Ziraat ve Sanayi Sergi-i Umumisi'nin projesinin hazırlanması için İstanbul'a gelmiştir.D'Aronco, 1893- 1909 yılları arasında İstanbul'da yaşamış ve kentte birçok önemli yapıya imza atmıştır.Yapı, kentsel ölçekte art nouveau mimarisinin İstanbul'daki ilk örneğidir.Botter Apartmanı'nın giriş katı modaevi, birinci katı atölye olmak üzere diğer katlar ailenin konutu olarak kullanılmıştır. Apartmanın giriş katında yer alan 'Botter Modaevi' İstanbul'daki ilk modaevi olarak bilinmektedir. Modaevinin caddeye bakan vitrininin döneminde en gözde "haute couture" örneklerinin sergilendiği ipekli abiyelerle donatıldığı bilinmektedir. -Birinci katta yer alan büyük salonda Jean Botter konuklarını kabul ederken, arka odalar yardımcılara ayrılmıştır.Jean Botter'in uzun yıllar, saray halkı ve Osmanlı soyluları için kıyafetler tasarladığı bilinmektedir.1917'de Botter Ailesi, Osmanlı vezirlerinden Nedim Paşa'nın oğlu Mahmut Nedim Bey'e apartmanı satarak Paris'e taşınmıştır.Botter Apartmanı'nın dış cephesindeki eğrisel çizgiler ve çiçek motifli eliptik balkonu, defne ağacı soyutlamaları, gül motifleri, kadın başları, madalyonlar; iç mekanda eliptik merdiven korkuluğu, asansörü, gül motifli vitrayları, aydınlatma öğeleri art nouveau yapılarının genel özelliklerini yansıtmaktadır.

Künye
Proje Yeri: Beyoğlu, İstanbul

Pin It