Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Dakar Arena Çok Amaçlı Spor Salonu

Dakar Arena, Senegal’de bulunan 15.000 seyirci kapasiteli çok amaçlı bir spor salonudur. Salon, toplanma ve etkinlik alanı olarak kullanılabilen kentsel plazası yoluyla şehir ile ilişki kurar.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

Zengin ve renkli yerel kültür Dakar Arena’nın tasarımının temel ilham kaynağını oluşturur. Afrika kültürünün; modada, el işinde, sanat ögelerinde ve geleneksel yapılarında öne çıkan desen ve renklerinin, yapının tasarımında kullanımı binaya özgün bir kimlik kazandırmaktadır. Senegal bayrağının renklerinden oluşan cephe elemanları, bir ritmi takip etmekte ve aynı zamanda güneş kırıcı özelliği taşımaktadırlar. Renklerin dizilim kurgusu ve elemanların çatıya doğru sistematik bir biçimde boyutlarının küçülmesi cepheye dinamizm katmaktadır. Renkli elemanların eliptik bina formuna dik doğrultuda yerleşimi, cepheye farklı açılardan farklı seviyede geçirgenlikler sağlamaktadır.

Güneş kırıcılar plan düzleminde katmanlaşma meydana getirerek dış podyum ile ziyaretçilerin iç dolaşımı arasındaki sınırı belirler.

Fuaye alanının duvarları ve zemini beyaz bir yüzey olarak karakterize edilmiştir. Gün boyunca üzerlerine düşen renkli cephe elemanlarının gölgesi, iç mekanda da dinamizm yaratmaktadır. Güneş ile birlikte yön değiştirerek iç mekanın tüm yüzeylerine hareket kazandıran renkli gölgeler, doğanın yapıya etkisini görünebilir ve keyifli kılmaktadır.  Görsel hareketlilik, rengi bir performans ögesine dönüştürmektedir. Renk aynı zamanda cephede, kütlenin bütüncül etkisini kuvvetlendiren bir katalist işlevi görmektedir.

Tribünler, her izleyiciye aynı izleme açısını vermesi düşünülerek parabolik bir kesit üzerinde geliştirilmiştir. Salon asıl olarak basketbol, tenis, box gibi spor aktiviteleri için tasarlanmış olmasına rağmen, konserler ve kongreler gibi kültürel etkinliklere de ev sahipliği yapmaktadır. Dakar Çok Amaçlı Spor Salonu FIBA (Uluslararası Basketbol Federasyonu)’nın kriterlerine uygun bir şekilde geliştirilmiştir. Spor salonu aynı zamanda, evrensel tasarım standartları göz önüne alınarak engelliler, yaşlılar, çocuklar ve ailelerinin de binada rahatça dolaşabileceği ve kolayca ulaşabileceği şekilde tasarlanmıştır.

Dakar Arena; mekânsal, görsel ve sosyal potansiyelleri ile kent yaşamına ve mimarisine katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Künye
Proje Yeri: Dakar, Senegal, Afrika
Proje Tipi: Stadyum
Proje Tipi Grubu: Rekreasyon / Spor
İşveren: Summa AŞ
Ana Yüklenici: Summa AŞ
Statik Projesi: Meinhardt Türkiye, Uzay Konstrüksiyon Sistemleri
Mekanik Projesi: Metta Engineering
Elektrik Projesi: EMT Engineering
Altyapı Projesi: OED Engineering
Akustik Danışmanı: Ses Görüntü Prodüksiyon Hizmetleri
Fotoğraf: Emre Dörter
Proje Başlangıç Yılı: 2016
Proje Bitiş Yılı: 2017
İnşaat Başlangıç Yılı: 2017
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Arsa Alanı: 95,110 m2
Toplam İnşaat Alanı: 32,800 m²

Pin It
Mimar

Kerem Yazgan

Begüm Yazgan

Kamer Sağlam Yiğin

Aslı Saraçoğlu

Türker Kavaker