+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

ICI Fabrika ve Yönetim Binası

Iglo Architects, projeyi anlatıyor:

Kimyacılar Organize Sanayi Bölgesi içinde APS Ambalaj firmasına ait ayrı bir parselde tasarladığımız ofis, üretim ve sosyal fonksiyonları içeren ICI Fabrika ve Yönetim Binası, organize sanayinin sınırında TEM yoluna cepheli, arsa sınırı TEM yan yolunda biten bir parselde tasarlandı. Parsel adeta Organize Sanayi Bölgesi’nden kopuk bir arsa görünümündeydi. Projenin yer aldığı parselin ana yoldan araç girişine uygun oluşu bağımsız bir ofis inşa edilmesine olanak sağladı.

Çekme mesafelerinden sonra kalan alan, emsale göre yapılabilecek maksimum taban alanından büyük olduğu için binayı ikiye bölüp üretim ve ofis fonksiyonlarını ayrı bloklarda çözdük ve bu blokları çekme sınırlarına yerleştirerek artan alanı orta kısımda iç bahçe olarak kullandık. Bu yöntemle hem iki fonksiyonu ayırdık, hem de orta bölümde korunaklı bir iç bahçe alanı oluşturarak her iki fonksiyona da ışık alan ekstra cepheler kazandırdık. İki blok arasına yerleştirdiğimiz çekirdekle fonksiyonlar arası geçişi de sağladık. Restoran ve kafelerin birer cephesi de bu iç avluya bakıyor.

ICI el dokuma halı üretimi yapan bir firma. İhtiyacı olan binanın yeri bir organize sanayi bölgesi içinde, otobana cepheli konumdadır.

Halı üretim bölümü proses ihtiyacı gereği dikdörtgen formda konumlanırken ofisler, parsel biçimine ve yola paralel konumlanması amacıyla üçgen formda tasarlandı.

Hem etkileyici bir hacim elde edebilmek hem de ofislerin her yönden ışık alabilmesini sağlamak amacıyla ofis ve üretim holü arasına bir kanyon yerleştirildi. Bu giriş lobisi, köprü ve balkonlarla iki binayı birbirine bağladığı gibi aynı zamanda ses barajı da yapıyor.

Üretim bölümünün son katı showroom amaçlı kullanılacak. Parsel çevresini saran çeşitli kotlardaki yollardan düz ayak malzeme giriş ve çıkışı yapılabilmesi için kat yükseklikleri ayarlanarak tır rampaları ve manevra alanları sağlandı.

Ofis çalışanları ve misafirler biyolojik gölet önünden ve nitelikli bir peyzaj içerisinden geçirilerek giriş kapısına ve otoparka ulaştırıldı.

Klasik bir endüstri yapısı yerine doğa içinde sakin bir ortamda daha verimli bir çalışma ortamı tasarlandı.

Üretim holü üzeri güneş ışınlarını yansıtmak için beyaz membran ile kaplanırken üzerine güneş panelleri yerleştirildi.

Ofisin çatısına firma ortaklarının kullanacağı mimariye kontrast geniş ufuklu manzaradan yaralanabilen elips formlu çelik yapı planlandı. Geride kalan teras alanı çatı bahçesi olarak düzenlendi.

Çatıya kadar ulaşan yangın merdiveni camlı cephenin devamı gibi kaplanarak cephe etkisi zenginleştirilirken güney ışınlarına karşı lobiye perdeleme sağlandı.

Otopark üzeri de bahçe yapılarak peyzaj etkisi artırılırken araçlar da bu etkiyi bozmayacak şekilde göz önünden uzaklaştırıldı.

Bahçede kullanılan biyolojik gölet hiçbir kimyasal kullanmadan kendi faunasıyla oksijen üretebilen yer yer oksijen takviyesi dışında müdahale gerektirmeyen bir sisteme sahip. Böylelikle içinde bitki ve canlı yaşayabilirken çevresini serinleten, doğal etki veren bir görsele sahip olunuyor. Çatının ve bahçenin genelinde çevreye ısı yaymayan kendi mikro iklimini oluşturan bir ortam oluşturmak hedeflendi.

Cephede kullanılan teknolojik camlar yüksek ısı değerlerine sahip ve U.V korumalı.  Güney cephesinde otobana paralel konumlanan ofisin cephesindeki sedir ağacından düşey güneş kırıcılar, gürültü ve güneş kontrolü sağlıyor. Ahşap paneller üzerindeki delikler rüzgar basıncıyla oluşan statik etkiyi azaltırken akustik bir fayda da sağlıyor.

Lobinin üretimin binası tarafındaki duvar perfore edilerek patchwork halı etkisinde düzenlenmiş titanyum-çinko levhalarla kaplandı. Kendini temizleyebilen ve dış etkilerden bozulmayan bu malzeme ile tüm yapıda kullanılmaya çalışılan doğal ve dönüşebilir malzemelerden biri daha binadaki yerini aldı.

Künye
Proje Yeri: Tuzla, İstanbul
Proje Tipi: Fabrika , Ofis
Proje Tipi Grubu: Endüstriyel
İşveren: Terzioğlu Holding
Proje Bitiş Yılı: 2012, , 11,000 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi