Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Incity

Incity konut yerleşkesi, yoğun konut üretim alanlarından Kozyatağı - Ataşehir bölgesinde konumlanıyor.

Günümüzde sosyo - ekonomik ve çevresel faktörler yapılaşmada etkisini gösteriyor. Bu nedenle dışa kapalı, teknolojik açıdan yüksek güvenliğe sahip çok katlı yapılaşmalar oluşuyor ve konut blokları kaçınılmaz olarak "içe dönük manzaralı" yaşam tarzlarına doğru zorlanıyor. Yerleşim planlarında birbirinin benzeri olan bu yerleşkeler ancak mimari ve peyzaj tasarımları ile farklılaşabiliyor.

Incity'de ön koşul olarak sakin, yalın çağdaş çizgiler ile tasarlanmış kapalı ve açık alanlar kurgulanmış. Mimari dokunun ve yerleşim planının çağdaş japon bahçesi yaratma amacı ile yönlendirdiği çizgisel grafik yaklaşım, plan düzleminde her kattan algılanan, siteye özgü modern resmi yaratıyor. Bu resim, her kattan ve bloktan farklı hissediliyor. Formel bitkilendirme düzeni, origamik üç boyutlu öğeler, aydınlatma tasarımı bu resmin gece-gündüz, yaz-kış renk ışık ve dokusal değişikliklerini sağlayarak hareketlenmesine yol açıyor. Büyük dikdörtgen formlu bu geniş alan alışveriş merkezi meydanına yönlenen diyagonal ana yaya yolu ile bölünüyor. Bu ana yaya yolu site sakinlerini sosyal donatı alanlarına yönlendiriyor ve sitenin bir alt seviyesinde yer alan B bloklar ile bağlantı kuruyor. Ana bahçe plana uyumlu büyük dikdörtgen havuzla sonlanıyor. Havuzla bağlantılı sosyal aktiviteler de bu bölgede yoğunlaşıyor.

Mimari doku ve vaziyet planında binaların birbirlerinin görüş açısını engellememesi göz önüne alınmış. Binaların farklı açılar ile konumlanmış olması, gün ışığından yararlanmakta çeşitlilik sağlıyor. Binalardaki kat sayısına karar vermeden önce vaziyet planı çalışması yapılmış. Vaziyette istenilen oranda açık alan boyutları yakalandıktan sonra, bina yüksekliklerine karar verilmiş. Yerleşim planında B blokların A bloklardan ayrılmasının nedeni B blokların residence konut tipi kurgusundan geliyor. B bloklar direkt olarak ticari alan ile bağlantılı ve ticari alanın içinden yükseliyor. A bloklar 15 kat, B bloklar ise gerek residence olmasından dolayı gerekse sahip olunan tarihi yarımada manzarası ve adalar manzarasından faydalanmak için 23 kat olarak tasarlanmış.

Kapalı otoparktan dairelere direkt asansör ile düşey sirkülasyon sağlanıyor. Kapalı otoparkın blok altlarına alınmaması, blok altındaki bodrum katların dairelere özel depo olarak kullanılmasına ve sığınak yapılmasına olanak tanıyor.

Ana merdivenlerde cephenin komple doğrama olarak kullanılması bina sahanlıklarının ve daire girişlerinin doğal olarak aydınlanmasını sağlıyor. Ayrıca resme gece bakıldığında binanın ortasında sürekli devam eden cephe aydınlatmasının etkiyi artırdığı görülüyor. Yangın merdiveni cephesinde ise yine düşeyde sürekli fakat sadece acil durumlarda itfaiye girişine olanak tanıyan genişlikte doğramalar kullanılıp, yangın merdiveninin güvenliliği artırılmış. Binaların ön cephesi orta meydana bakmakta olup blokların ana girişleri bina arka cephesinden sağlanmış. Bunun nedeni ise orta meydana araç trafiğini almamak. Bina ön cephesinden bahçeye ulaşım ayrıca sağlanıyor.

Her kat planında 2'şer daire konumlandırılmış olup ortada düşey ulaşımlar sağlanmış. Asansörün meydan olabileceği ses kirliliğini daire içinden uzaklaştırmak için şaftlar daireyle asansör arasında bariyer vazifesi görüyor. Bu planlama kurgusu sayesinde dairelerin birbirine ortak duvarı olmaması sağlanmış.

Konut bölümünde ise, bahçe dubleks ve çatı dubleks dairelerle cephede yapılan farklılaşma, tasarımı monotonluktan kurtaran en büyük etken. Ayrıca daire tipindeki çeşitlilik, iç mekanlardaki galeri boşlukları ile sağlanıyor. Bahçe ve çatı dublekslerinde salon kısmında uygulanan galeri boşluğunun önüne gelen doğramalar giydirme cephe olarak tasarlanmış olup dublekslerin üst katından bahçe algısı, alt katından ise gökyüzü algısı artırılmış. Kat yükseklikleri 3,25 m olup tüm daire tavanlarında asma tavan kullanılmış. Salonlarda 3,1 m tavan yüksekliği sağlanıp koridor ve banyolarda bu yükseklik 2,7 metre olarak belirlenmiş. Net kapı yükseklikleri ise 2,6 m belirlenerek mekana zenginlik katmak hedeflenmiş.

Harita
Künye
Proje Yeri: Ataşehir, İstanbul
Proje Tipi: Konut Sitesi / Grubu
İşveren: Dündar İnşaat
Peyzaj Mimarlığı: S.Ata Turak Peyzaj Mimarlığı, Sami Ata Turak
İç Mekan Projesi: Nedret Erençin
Statik Projesi: Fonksiyon Mühendislik
Mekanik Projesi: Er-sa Mühendislik
Elektrik Projesi: Adel Mühendislik
Proje Başlangıç Yılı: 2005
Proje Bitiş Yılı: 2006
İnşaat Başlangıç Yılı: 2006
İnşaat Bitiş Yılı: 2009
Arsa Alanı: 31.650 m²
Toplam İnşaat Alanı: 120.000 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Gökhan Aktan Altuğ

Tatsuya Yamamoto