Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

İstanbul Şehir Üniversitesi Dragos Kampüsü Yurt Binası

Erginoğlu Çalışlar tarafından tasarlanan yurt yapısı İstanbul Şehir Üniversitesi Dragos Kampüsü'nde bulunuyor.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

Masterplanda yurt binaları, kampüs alanının kamu erişimi açısından daha mahrem olduğu düşünülen kuzey kısmına yerleştirilmiştir. Aşamalı olarak inşa edilmesi öngörülen kız ve erkek yurdu binalarından öncelikli olarak kız öğrenci yurdunun inşa edilerek, erkek öğrenci yurdu inşa edilene kadar bu binanın karma kullanımı uygun görülmüştür.

Bina zeminde ortak bir sosyal alanla birbirine bağlanan iki ayrı blok olarak düşünüldü. Böylelikle ilk etapta  uygulanacak karma kullanım kolaylaştırılmış, sonrası için de toplamda 1304 olan öğrenci kapasitesi bölünerek idare ve servis hizmetlerinin yükü  hafifletilmiş oldu. Yönetim birimleri ile veli görüşme alanları ise girişte ayrı bir bina olarak tasarlandı.

Yangın yönetmeliklerine uygun olarak bölümlenen ve düşey sirkülasyonlarla beslenen koridorlar etrafına, tek tip ve üç kişilik olarak düzenlenmesi istenilen odaların yerleştirilmesi ile kat planları elde edildi. Her katta bulunan sosyal alanlar, çalışma alanları ve ütü odaları bu koridorların uçlarına yerleştirildi. İki bloğun kesişiminde yer alan sosyal alanlar (çalışma alanları, sosyal alanlar, mutfaklar, çamaşırhane, mescit ve abdesthaneler) iki bloktan da ulaşılabilecek ve ileride karma kullanım sona erdiğinde birleştirilebilecek birimler olarak düşünüldü. Arazideki kot farkı bu sosyal alanın arkasına itilerek iki blok arasında yaratılan iç avluyla hemzemin olması sağlandı. Çalışma alanları avluya bakarken, mutfak ve oturma alanları arkaya, nispeten izole eğimli bahçeye bakacak şekilde yerleştirildi.

Cephe malzemesi olarak ekonomik, dayanıklı ve uzun ömürlü bir malzeme olduğu düşünülen alüminyum sinüs paneller tercih edildi. Sinüs paneller kat hizalarında prekast beton silmelerle birbirlerinden ayrıldı. Ağaçlık bir alana yerleşen yurt binasının cephesinde, kendini çevreleyen ağaçların renk tonlarından esinlenerek boyanmış panellerle  rastlantısal bir doku oluşturuldu.  İç avluya bakan cephelerde ise daha sıcak sarı tonları tercih edildi.

Harita
Künye
Proje Yeri: Kartal, İstanbul
Proje Tipi: Yurt / Konukevi
Proje Tipi Grubu: Eğitim
İşveren: İstanbul Şehir Üniversitesi
Peyzaj Mimarlığı: Anonim İstanbul
Proje Yöneticisi: Optimal Proje Yönetimi
Statik Projesi: Parlar Mühendislik
Mekanik Projesi: Eko Mühendislik, Dinamik Proje Mühendislik
Elektrik Projesi: Megapol Mühendislik, HB Elektrik
Fotoğraf: Cemal Emden
Proje Başlangıç Yılı: 2014
Proje Bitiş Yılı: 2015
İnşaat Başlangıç Yılı: 2016
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Arsa Alanı: 296,000 m2
Toplam İnşaat Alanı: 25,000 m2

Pin It
Mimar

Barış Yüksel

Emre Cestel

Zeynep Şankaynağı

İdil Yücel

Arın Tanrıkulu

Zeynep Oba

Fatih Kariptaş

Yasemin Hacıkura

Filiz Şahin

Özge Üstündağ