+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
İlgili Projeler

Kadıovacık Biyoevi

And Akman ve Mehmet Şenol tarafından tasarlanan ev-ofis, yapı biyolojisi ve ekolojisi ilkeleri doğrultusunda, insan sağlığı ve çevresel sürdürülebilirliğe odaklanarak projelendirilip inşa edilmiş.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi Enstitüsü''nün merkez ofisine ev sahipliği yapan yapı, bulunduğu Kadıovacık köyünün mimari kültürel belleğine uyum sağlayıp bunu geleceğe taşımayı hedeflerken birçok yenilikçi yapım yöntemi, iklimlendirme teknolojisi ve doğal yapı malzemeleri ile inşa edildi.

2 konut bir ofis birimini içeren tek katlı yapının güney cephesindeki uzantıları aynı zamanda birimlerin teraslarını birbirinden ayırma işlevi görürken kırma çatıları bölen düz toprak damlar da yapının tek büyük bir kütle algısını kırarak, köy ölçeğine indirgiyor. Temeli ve yüzde yüz geri dönüştürülebilir çinko-titanyum çatısı dışında bina, doğal yapı malzemeleri kullanılarak inşa edildi. Yapının ahşap karkası, yöreden atölyelerde kesimi ve laminasyonu yapılan kolon, kiriş, aşık ve merteklerle, yerel dülger ustaları tarafından çoklukla ahşap geçmeler ile uygulandı. Saz kamışı yalıtım panelleri yapı için özel üretilirken, (toprak kaba sıva yerine kullanılan) sıkıştırılmış toprak paneller, kil boya, toprak ısıtma duvarı teknolojisi ilk defa bu yapıda kullanıldı. İnsan sağlığını destekleyen iç iklim şartları, enerji etkin ve sıfır atık çözümleri ile örnek teşkil eden yapı, dört farklı cephe uygulamasına sahip. Kuzey ve doğu duvarları, ısı yalıtımı odağı ile saz kamışı ısı yalıtım panelleri ve tek sıra kerpiç bloklarla örülürken batı ve güney duvarları çift sıra kerpiç bloklarla örülerek ısı depolama kapasitesi arttırıldı. Yapının güney uzantılarının dış cepheleri ahşap ile kaplı, diğer dış cepheler ise perlit esaslı doğal malzeme ile sıvandı. İç mekanda tüm duvarlarda toprak panel, kil sıva ve boya kullanımı sayesinde nem dengesi ve iç hava kalitesi optimize edildi. Cephe çözümleri kadar pencere açıklıkları da hem estetik hem de işlevsel önem taşıyor. Üst pencereler dolaylı aydınlatma ve yazın içerde yükselen sıcak havanın atılması ve kuzeyden gelen serinliğin konforu bozmadan içeri alınması için tasarlandı.

Yapı, Urla’nın Kadıovacık köy yerleşim alanı içinde hala tarımın devam ettiği ovaya bakan konumdadır. Yapım sürecinden beri yöreden ilgililerin yanı sıra farklı bölgelerden Üniversite ve kurumların ziyaretleri ile yapı yüzlerce kişiye gezdirilmiş oldu. Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi Enstitüsü merkez ofisinin de bulunduğu “Kadıovacık Biyoev” binası, farklı mevsimlerde ölçümlerin yapılacağı, mimari, yapısal araştırmaları da besleyecek. Yaşam Döngüsü Analizi yapılmış olan binanın analiz raporuna göre karbon ayak izi, uluslararası ölçekte analiz edilmiş birçok yapıya göre daha düşük çıktı. Daha fazla bilgi için: www.biyoev.biz

Künye
Proje Yeri: Urla, İzmir
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
İşveren: Merve Titiz Akman
Danışman: Yapı Biyolojisi ve Ekolojisi Enstitüsü
Ana Yüklenici: Merve Titiz Akman
Proje Yöneticisi: And Akman
Proje Başlangıç Yılı: 2016
Proje Bitiş Yılı: 2017
İnşaat Başlangıç Yılı: 2018
İnşaat Bitiş Yılı: 2019
Arsa Alanı: 1325 m²
Toplam İnşaat Alanı: 226 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Mehmet Şenol

And Akman
Yardımcı Mimar(lar)
Merve Titiz Akman