İlgili Projeler

Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü Malzeme Araştırma ve Geliştirme Merkezi (MARGEM)

Karabük Üniversitesi yerleşkesi içindeki Ar-Ge binası öğretim elemanları tarafından tasarlanıp uygulanmıştır.

Karabük ilinde Karabük Üniversitesi Merkez Kampüsü içerisinde 1758, 1759, 1760, 1761 numaralı parsellerde bulunan, yüklenici firmanın Kardemir olduğu ve mühendislik hizmetleri Epas Mühendislik tarafından sağlanan, 4890 m2 kapalı inşaat alanına sahip "Karabük Üniversitesi Demir Çelik Enstitüsü Malzeme Araştırma Geliştirme (MAR-GEM) Laboratuarı" binasının tasarımı, üniversite döner sermaye işletmesi kapsamında öğretim elemanları Timuçin Harputlugil, Gülsu Ulukavak Harputlugil ve Bengi Yurtsever tarafından yapılmıştır.

Tasarımın içeriğini

  • Enerji ve malzeme kullanımına dayalı çevre dostu yapı
  • Modüler ve esnek mekan kurgusu
  • Üniversitenin teknolojik yüzünü yansıtan mekan ve yüzey kurgusu
  • Engelli dostu dolanım sistemi kurgusu
  • Kolay servis çözümleri ve işlevsellik
  • Malzeme seçimi ve detay çözümünde maliyet etkin yaklaşım
  • Farklı mekan büyüklük ve hacimlerinin (lab ve ofisler için) yapı kesitinde birlikte ve ayrı çözüm olanağı oluşturmaktadır.

Demir Çelik Enstitüsü MAR-GEM Laboratuarı için istenen mekanlar tasarımda iki ana bölümde toplanmıştır: Bunlardan ilki Enstitüye ait yönetim birimleri, çalışma ofisleri, toplantı odaları, konferans salonu, A Blok'da toplanırken; laboratuarlar, laboratuar hizmet birimleri ve teknik hacimler de B-C-D Bloklarında yerleşmişlerdir. İdari ve laboratuar birimlerinin bağlantısı yapı merkezinde oluşturulan iç bahçe ile yapılmıştır.

3 Katlı çözülen A Blok içerisinde yer alan çalışma ofislerinin duvarları cam yüzeyler ile tasarlanmış, iç mekanda oluşturulan galeri boşlukları, birbirleri ile görsel teması kaybetmemelerini sağlamayı hedeflenmiştir. Yapı girişinde yer alan hacimler blok bağlantıları, yapı giriş dolanım alanları, malzeme sergileme ve konferans salonuna ait fuaye olarak tasarlanmıştır.

4 kat olarak tasarlanan BCD bloklarında yapı programı çerçevesinde istenen farklı kullanımları gözeten büyüklük ve hacimdeki laboratuarların yerleşiminde strüktürel sistemin de katkısıyla yapı kesitinde aranan çözümlerin etkinliği hedeflenmiştir. Farklı kat yüksekliğine sahip hacimlerin yerleşiminde etkin bir dolanım sisteminin kurgulanması öncelikli olup, gün ışığı ve etkin enerji kullanımı da önemli bir yer tutmaktadır.

Türkiye'nin ilk Demir Çelik Enstitüsüne ev sahipliği yapan ve demir-çelik malzemeler için akredite test merkezi olmayı hedefleyen yapının tasarımında akreditasyon için gözetilmesi gereken fiziksel gerekliliklerin yanı sıra yapı formu için de -özellikle üniversite kampüsü ana dağıtım yoluna bakan ön cephesinde- dinamik, akıcı ve iç mekanların dışa yansıtıldığı çıkmalar yapılmıştır.

Harita
Künye
Proje Yeri: Karabük
Proje Tipi: Ar-Ge Binası
İşveren: KBÜ Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Döner Sermaye İşletmesi
Ana Yüklenici: Kardemir A.Ş.
İç Mekan Projesi: Timuçin Harputlugil, Gülsu Ulukavak Harputlugil, Bengi Yurtsever
Proje Yöneticisi: Kardemir A.Ş. Etüt Proje Müdürlüğü
Aydınlatma Projesi: Epas Mühendislik
Statik Projesi: Epas Mühendislik
Mekanik Projesi: Epas Mühendislik
Elektrik Projesi: Epas Mühendislik
Tesisat Projesi: Epas Mühendislik
Akustik Danışmanı: Gülsu Ulukavak Harputlugil, Timuçin Harputlugil
Fotoğraf: Timuçin Harputlugil
Proje Başlangıç Yılı: 2009
Proje Bitiş Yılı: 2013
İnşaat Başlangıç Yılı: 2011
İnşaat Bitiş Yılı: 2013
Arsa Alanı: 8.000 m²
Toplam İnşaat Alanı: 4.890 m²

Pin It
Mimar

Timuçin Harputlugil

Gülsu Ulukavak Harputlugil

Bengi Yurtsever