+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
Join with or .
Other Works
Similiar Projects

Karaköy’de Ofis İç Mekan Tasarımı

Karaköy Kemankeş Mahallesi’nde yer alan ikinci derece kültür varlığı Maater Han yapısının yıllardır ihmal edilmiş birinci katının yenilenmesi cephe ve iç mekan tasarımı projesidir.

Osmanlı İmparatorluğu’nun Modernleşme Dönemine ait ofis olarak tasarlanan modern şehir hanlarından dönüşmemiş ve eski fonksiyonu ile hayatına devam eden bu hanın farklı ofisleri barındıran 3 katının birincisinin oda birimi, koridor, ıslak hacim ve kat bazından dış cephe yenileme projesidir. Hem tasarımı hem uygulaması tarafımızdan gerçekleştirilen projede tarihin izlerini koruyarak çağdaş bir ofis ortamı yaratılmıştır. Yıllar içinde yapılmış yanlış ve gereksiz uygulamalar temizlendikten sonra aslına uygun olarak ve küçük metrekaresini büyütmek için beyaz boyalı çam kaplama ile yeni yapılan alanlar tasarlanmıştır. Tüm asma tavanlar sökülmüş, orijinal volta tavanlar temizlenerek ortaya çıkarılmıştır.

Oda biriminin bir duvarında ise yıllar içinde eklenmiş tüm kaplama katmanları temizlenmiş ve duvarda doğal bir patina elde edilmiştir. Sıvaların kırık olduğu alanlar ise olduğu gibi bırakılarak, gizili aydınlatma ile bu alandaki ateş tuğla sergilenmiştir. Tüm elektrik tesisatı orijinal sıvaya ve tuğlalara dokunmamak için dışardan galvaniz boru ile çözülmüştür. Tavan aydınlatması ise volta tavana değmeden alt kotta çelik halat üzerinde çözülmüştür. Bu aydınlatma sistemi hem aşağı hem de yukarı ya da açılı şekilde yön verilerek tüm odayı aydınlatmaktadır. Projedeki tüm mobilyalar özel tasarlanmış ve yaptırılmıştır. Koridor alanında ise eskiden ofis olup, yandaki otel tarafından alınarak bu binadan erişim olmayacak şekilde dönüştürülen han birimlerinin kullanılmayan kapıları kapaklı dolaplara dönüştürülmüştür. Yeni bir aydınlatma sistemiyle tasarlanan, bir kısmının kumaş perde bölücüyle ayrılarak kitchenette olarak kullanıldığı koridor sonunda ıslak hacim bulunmaktadır. Koridor zemininde ise sonradan kaplanmış olan uygunsuz doğal taş sökülmüş yerine eski teknikle dökülen çini yaptırılmıştır. Bu şekilde katın yeni bir dönüşüm geçirdiği tüm han çalışanları ve misafirleri tarafından anlaşılmakta, hanın içindeki özel-kamusal ilişkisine dair yeni söz söylenmiştir. Ayrıca firmanın logosu da tarafımızdan tasarlanmış olup halen kullanılmaktadır.

Details
Project Location: Beyoğlu, İstanbul
Project Type: Offices
Proje Tipi Grubu: Commercial
Employer: Cengiz Sait Güngen
Ana Yüklenici: Gungen Project
Alt Yüklenici: Ay Yapı
Lighting Project: Hedef Aydınlatma
Photography: Ömer Uzun
Project Start Date: 2017
Project End Date: 2017
Construction Start Date: 2017
Construction End Date: 2017
Building Plot Area: 2017
Total Construction Area: 22 m2

Pin It
Architectural Offices
Architects

Nazlı Güngen