Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Karşıyaka Halkpark

İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Yeşil Alanlar Planlama Proje Şube Müdürlüğü, Volkan Barboros, Hüseyin Öztürk ve Hazal Bozkurt tarafından tasarlanan parkın inşaatı 2018 yılında tamamlandı.

Tasarımcıları, projeyi anlatıyor:

Sürdürülebilir kentsel çevre, kentlerin yaşam kalitesini artırmaya yönelik tasarlanmasına bağlıdır. Bu noktada hem sosyal hem çevresel açıdan kamusal alanların plan ve tasarımı belirleyici düzeyde önemlidir. Açık ve yeşil alanlar, kentsel çevre ve toplumsal açıdan yaşam kalitesine işaret etmektedir. Bu çerçevede kamusal alanların kolay ulaşılabilir olması, yeşil alanları ve kent mobilyalarıyla şehir sakinlerine rahatlık sunması, aktivite çeşitliliği yaratması gibi özelliklere hassasiyet göstererek kent sakinlerinin kentle, doğayla ve birbirleriyle etkileşime geçecekleri çok yönlü park ve rekreasyon alanlarının yapımı büyük önem kazanmaktadır.

Peynircioğlu Deresi, İzmir’in kuzeyinde yer alan Asarlık ve Büyük Çiğli derelerinin birleşip körfeze döküldüğü kolun uzantısıdır. Etrafı güvenlikli siteler ile çevrili bir alanda konumlanmış, 100.000 m2 alana sahiptir. Dere çevresinde artan konut yoğunluğu beraberinde mevcut doğal dere kesitini betonarme trapez kesite dönüştürmüştür. Derenin kesiti değiştirilerek dereye eski doğal halini kazandırmak amaçlanmıştır. Projenin ana kararları bu doğrultuda oluşturulmuştur.

Halk Park, toplum sağlığını etkileyen en önemli faktörlerden biri olan hareketsiz yaşamın önüne geçerek, halkın kullanımına açık olan farklı yaş gruplarına hitap eden 3 adet ayrı çocuk oyun alanı, 1 tanesi ileri yaş olmak üzere 2 kondisyon alanı bulunmaktadır. Bunun yanı sıra, kentlilerin kendilerini ifade edebileceği kamusal alanlarının olması gerekliliği düşüncesinden yola çıkılarak, Londra’da bulunan ünlü Hyde Park’ta olduğu gibi, halkın özgürce kendini ifade edebileceği bir “serbest kürsü”; ve parkta her kesim vatandaşın sesini duyurabileceği mekanlar ve özgür yazı duvarları oluşturularak, gerçek bir demokrasi platformu yaratılmış ve park anlayışına yeni bir bakış açısı getirilmiştir. Bunlara ek olarak; katılımcı yönetişim anlayışıyla, halkın talep ve istekleri doğrultusunda Park alanı içinde film izleme etkinliklerinin düzenlenebileceği bir açık hava sineması oluşturulmuştur.

Tasarımın ana kararlarından birini oluşturan Çim Piramit tepeler biçim kaygısı dışında informal kullanımlara (oturma, yaslanma, uzanma) olanak sağlamaktadır. Çevresindeki yüksek katlı yapı blokları ile arasında fiziksel sınır oluşturarak kullanıcının kendini alan çevresindeki yapılardan soyutlaması öngörülmüştür.

Halk Park alanı, kentin merkezinde yer aldığından kolaylıkla ulaşılabilen güçlü ulaşım olanakları bulunmaktadır. Kamusal toplu ulaşım araçlarına ait durakların (otobüs, tren, tramvay) yanı sıra özel araçla da kolaylıkla ulaşılabilmektedir. Park “yaya ve bisiklet yolu” nu içeren bir yeşil rota olarak kurgulanmıştır.

Halk Park’ın hazırlık sürecinde, parkta yer alacak donatıların halkın talep ve ihtiyaçlarına göre belirlenmesi; projelendirme aşamasında tüm İzmirli vatandaşların konforunun düşünülmesi; park anlayışına yeni bir bakış açısı getirmesi; halkın fikirlerini özgürce dile getirebilecekleri serbest kürsü ve yazı duvarının bulunması projenin fark yaratan noktaları olmaktadır.

Halk Park'ın en önemli amaçlarından biri; park alanını ikiye bölen, yaklaşık 1 km'lik dere hattının iki yakası arasında kesintisiz yaya ve bisiklet ulaşımını sağlamak, derenin çevre halkına verdiği sağlıksız çevre koşullarını, başta koku ve hastalık etmenlerini ortadan kaldıracak dere ıslah çalışmalarını gerçekleştirmektir. Bu sebeple; park yapımının yanı sıra, dere ve çevresini kapsayan peyzaj projesi, dere bakımına yönelik yapılan servis yolları da tasarlanarak uygulanmıştır.      

Tasarlanan köprülerin inişleri, yaya ulaşımı gereksinimleri de düşünülerek odak noktaları şeklinde meydanlaştırılmıştır. Her meydana geniş taç yapan Platanus acerifolia (çınar), Magnolia grandiflora (manolya ağacı), Morus kagayamae (dut ağacı), Acer negundo (akçaağaç) türlerinden biri dikilerek ayrı bir kimlik kazandırılmıştır.

Akçaağaç, kafur ağacı, iğde, ipek ağacı, jakaranda, defne, manolya, tespih ağacı, dut, sülün, akasya, melez, çınar, süs eriği, pırnal meşe ve saplı meşe ağacı olmak üzere 600’ün üzerinde ağaç dikilmiş ve aynı zamanda Afrika zambağı, kareks, sarı çalı papatyası, gaura, mine çalısı, lavanta, bodur pembe çiçekli zakkum, alev çalısı, bodur biberiye, lavantin ve kekik gibi çalı grubu aromatik bitkiler ile yeşil doku güçlendirilmiştir.

Harita
Künye
Proje Yeri: Karşıyaka, İzmir
Proje Tipi: Park
Proje Tipi Grubu: Peyzaj Tasarımı
İşveren: İzmir Büyükşehir Belediyesi
Ana Yüklenici: Muba-Cemer İnşaat Ortaklığı
Proje Yöneticisi: Müge Deniz Bal, Esen Kurt
Konsept Tasarımı: İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Yeşil Alanlar Planlama Proje Şube Müdürlüğü
Uygulama Projesi: İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Yeşil Alanlar Planlama Proje Şube Müdürlüğü
Şantiye Yöneticisi: İzmir Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı Yeşil Alanlar Yapım Şube Müdürlüğü, Ayşe Gevrek Gözsoy
Proje Başlangıç Yılı: 2017
Proje Bitiş Yılı: 2017
İnşaat Başlangıç Yılı: 2018
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Toplam İnşaat Alanı: 100,000 m2

Pin It
Mimar

Volkan Barboros

Hüseyin Öztürk

Hazal Bozkurt