+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
Join with or .
Other Works
Similiar Projects

Katılımcı, Anamur Atatepe Sosyal Merkezi ve Çevresi Ulusal Mimari Proje Yarışması

PROJE RAPORU

Proje alanına yaklaşım, üç ana öge ile başlamıştır. Toroslar, Anemurium antik kenti ve Mamure Kalesi projemiz için 3 ana odak noktası oluşturmaktadır. Anamur kentinin şehir dokusunu oluşturan denize dik ve kuzeybatıdan gelen hakim rüzgara paralel ana aks eklenmiştir. Ön taraftaki iki ana kütle Mamure Kalesi ve Anemurium antik kenti odağına doğru yönelmişlerdir. Kentsel oluşumun kurgulandığı denize dik ana aks, bu iki kütleyi birbirinden ayırarak kullanıcıları Kıbrıs manzarasının, Akdeniz’ in, Anemurium antik kentinin ve Mamure Kalesinin seyredilebildiği terasa ulaştırmaktadır.

Üç ana odak (Toroslar, Anemurium antik kenti ve Mamure kalesi) üç ana teras ile vurgulanmaktadır. Kuzeyde konumlanan teras ile Torosları gözleme olanağı yaratılmıştır. Tepenin doğal topografyası dikkate alınarak üst kot tamamen seyir teraslarına, kutlama şenlik alanına ve çocuk oyun alanına ayrılmıştır. Tepenin yamaçlarında kurgulanacak yürüyüş yolları , oturma ve dinlenme alanlarındaki sirkülasyon, üst kotta oluşturulan bu teraslara ulaşarak rekreasyon alanlarının birbirine bağlanmasını sağlayacaktır. Arazinin doğal eğimiyle tepeye ulaşan yaya sirkülasyonu ile kullanıcılara iki ayrı seçenek sunulmuştur. Giriş kotundan mekanlara geçişi sağlayan rampa ile -3.00 kotundaki çok amaçlı salon, kafe ve -4.00 kotundaki lokantaya ulaşılmaktadır yada giriş kotundan üst plakalara çıkan rampa ile de seyir teraslarına ulaşım sağlanmaktadır.

Giriş mekanının fuaye ve çok amaçlı salonla birleştiği ara mekan bekleme , sergi, gibi alternatif işlevlerde kullanılabilecektir. Çok amaçlı salondaki etkinlikler gerektiğinde fuayeye ve bu ara mekana yayılarak esnek bir kullanım sağlamaktadır. Fuaye ile giriş mekanı arasındaki merdivenlerde oturma olanakları yaratılmıştır. Bu sayede bekleme işlevi bu alana yayılarak manzarayı seyretme olanağı oluşturulmuştur. Çok amaçlı salonun yarı açık mekanının üstü ahşap gölgelikler ile kapatılarak güneşten korunum sağlanmıştır. Çok amaçlı salon, yaz aylarında yarı açık alana yayılabilecek esneklikte tasarlanmıştır. Toroslara yönelen terasın altından geçilerek proje alanı dışındaki genel otoparka ulaşan yaya yolu ve kuzey doğu yönünden gelen ana ulaşım aksı (engelli ve acil park olanağı için merkeze yakın planlanan otoparka bağlanan araç yolu , bisiklet parkına bağlanan bisiklet yolu ve yaya yolu) giriş mekanının önünde tanımlanan avluya bağlanmaktadır. Tüm yaya sirkülasyonu bu tanımlanan avluda kesişmektedir. Kafe ve lokanta gerektiğinde bütünleşerek farklı etkinliklere (yemek , kahvaltı , kokteyl , nişan , düğün , resepsiyon , kutlama vb.) hizmet verebilmesi için aynı kütlede tasarlanmıştır. Yeme - içme mekanlarında manzaradan en üst düzeyde faydalanabilmek için mekanların uzun cephesi deniz manzarası yönünde konumlandırılmıştır. Bölgenin iklimsel özelliklerinin getirisi ile yılın büyük kısmında, yaşamın ağırlıklı olarak açık ve yarı açık dış mekanlarda geçmesi kapalı mekanların yarı açık mekanlarla bütünleşmesini zorunlu kılmaktadır. Manzaraya bakan bu cam cephe yaz aylarında açılarak kapalı mekanın yarı açık alanla ortak kullanılmasını sağlamaktadır.

Tüm teknik birimler toprağa gömülerek sadece ana mekanların ve üst plakalardaki seyir teraslarının ön planda olduğu yalın bir tasarım yaklaşımı kullanılmıştır. Teknik birimler ile aynı kotta tasarlanan mutfak hem lokantaya hem de kafenin servis mutfağına hizmet verecek şekilde kurgulanmıştır. Bu sayede ihtiyaç duyulduğu takdirde kafenin servis mutfağı lokanta mutfağından beslenebilecektir.

Map
Details
Project Location: Anamur
Project Type: Social Facility
Proje Tipi Grubu: Katılımcı

Pin It
Architectural Offices
Architects

Serkan Atilla Cedetaş

Ozan Can Er

Ezgi Üçüncü

Veronika Mayr