+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
İlgili Projeler

Katılımcı (Pembegül Selman), Anamur Atatepe Sosyal Merkezi ve Çevresi Ulusal Mimari Proje Yarışması

Mimari proje raporu:

Kent merkezinin kuzeybatısında yükselen, kente ve çevresine hakim olan Atatepe, bir manzara seyir noktası olması yanında, kent mekanı içerisinde hakim doğal peyzaj öğesi olan bir özelliktedir. Proje, arazi dokusuna uygun, doğal yapısına fazla müdahale edilmeden, Ekonomik, çevreye duyarlı, ihtiyaç listesine ve kullanıcı gereksinimlerine göre tasarlanmıştır. Yeşil doku ve manzara önemli referans olmuştur. Çok amaçlı etkinliklerin düzenleneceği kapalı ve yarı açık mekanlar, yeşil dokunun yoğun olduğu yere müdahale edilmeden hemen yanı başında konumlandırılmıştır. Böylece kullanıcının hem yeşil hem de manzara ile buluşması sağlanmıştır. Çevre halkın da kullanabileceği gezinti alanları, yeme içme birimleri, seyir terasları, sosyal alanlar güney yamaca yerleştirilmiştir. Güneye bakan cephelerde manzara ve seyir açısından şeffaf yüzeyler kullanılmıştır. İklim koşulları gereği yoğun güneşi kırmak ve cepheye hareketlilik kazandırmak amacıyla dekoratif paneller kullanılmıştır.

Mevcut stabilize yol, yaya için önerilmiş olup, alan içi kotlarda düzenlemeler yapılarak rampa ve merdivenlerle engelli kullanıcı içinde kullanılabilir hale getirilmiştir. Yarışma ihtiyaç programı iki parça yapı şeklinde tasarlanarak, tepenin her açıdan kullanımına izin verilmiştir. Bu çerçevede çok amaçlı etkinlik ve yönetim birimleri aynı binada çözülmüştür. Yeme-içme bölümü, hem kafeteryası hem de lokantası ile birlikte farklı organizasyonlara imkan verecek şekilde aynı binada tasarlanmış olup , yarı açık alanları ve terasları ile zenginleştirilmiştir. Her iki yapı için, giriş, karşılama ve teknik birimler düşünülmüştür. Açık alanların tasarlanmasında arazinin doğal yapısı göz önünde bulundurularak, yürüyüş yolları, bisiklet yolu, çocuk oyun alanı, oturma alanları yerleştirilmiştir. Açık ve kapalı alanların kullanımı birbirini kesmeyecek, aksatmayacak şekilde konumlanmasına özellikle dikkat edilmiştir. Tasarımda ihtiyaç programında yer alan hacimlerin tamamına yer verilmiş ve mevcut yönetmelikler göz önünde bulundurulmuştur.

Künye
Proje Yeri: Anamur, Mersin
Proje Tipi: Sosyal Tesis
Proje Tipi Grubu: Katılımcı
Mimari Proje Ekibi: Fikriye Köziğ

Pin It
Mimar

Pembegül Selman