Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

KHAS Amfibahçe

KHAS AMFİBAHÇE, Kadir Has Üniversitesi otoparkının bahçeye dönüştürülmesi ve üniversitenin açık alan ihtiyacını karşılamaya yönelik gerçekleştirilen bir peyzaj projesi ve mimari projedir.

OKTAA, projeyi anlatıyor:

Üniversite rektörlüğü ve Sanat ve Tasarım Fakültesi dekanı Prof. Dr. Arzu Erdem’in girişimi ile bu alan fakülte içinde gerçekleştirilen öğrencilere açık bir fikir projesi yarışmasının ardından projelendirilmiş ve uygulanmıştır.

Projenin temel tasarım parametresi mevcut otopark alanı altında yer alan Seferikoz sarnıcının ve diğer tarihi eserlerin zarar görmemesi için alanda kazı yapılmamasıdır. Projeye adını veren bitkisel amfilerin yarattığı mekansal etki bitkilendirmeye yönelik alınan mekansal bir stratejidir. Yüksekliği iki metreye ulaşan amfiler kazı alanı oluşturmadan ağaç plantasyonunun yapılabilmesi için tasarlanmıştır. Gölgeleme yapacak ağaç türleri seçilerek bahçenin iklimsel konfor koşullarının artması hedeflenmiştir. Alanda bitkilendirmenin yapılabilmesi için tasarlanan doğal zeminli amfiler aynı zamanda mekansal bir senaryonun parçasıdır. Amfiler mekanı sararken bahçede, karşılıklı diyaloga, buluşma ve karşılaşmaya imkan sağlayan bir ortam kurgulanmıştır.

Bu alan KHAS FEST (bahar şenliği), konser ve organizasyonlar, tiyatro gösterileri için kurgulanan açık yarı kamusal bir sahne niteliğindedir. Amfiler için tasarlanan oturma elemanları kullanıcılara konforlu bir seyir olanağı sağlar. Amfilerin zeminle kavuştuğu noktada öğrencilerin açık alanda çalışabilmeleri için masalar yer almaktadır. Bahçenin sonunda inşa edilen geçici strüktürde müzik ve dans kulübünün stüdyoları yer almaktadır. Bu strüktürün cephesi sahneye açılır ve konser, tiyatro, dans gösterileri gibi etkinlikler için donanımlı bir sahne kurgusuna olanak sağlar. Bahçe içinde yer alan mekanik üniteler mesh paneller ve herdem yeşil sarılıcı bitkiler ile kapatılmıştır. KHAS AMFİBAHÇE yeşil altyapıyı mimari mirası korumak üzere bir strateji olarak kullanarak, mevcut otopark alanını kullanıcılar için bir buluşma noktasına dönüştürür.

Harita
Künye
Proje Yeri: İstanbul, Fatih
Proje Tipi: Bahçe
Proje Tipi Grubu: Kültür
İşveren: Kadir Has Üniversitesi
Ana Yüklenici: Kadir Has Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı
Peyzaj Mimarlığı: OKTAA
Proje Yöneticisi: Kadir Has Üniversitesi
Konsept Tasarımı: Aleyna Karatekin, Aylin Kanar, Başak Aka, Burak Arifoğlu, Buse İridağ, Büşra Erdoğan, Büşra Özen, Camelle Akbulut, Çisem Nur Yıldırım, Emir Yılmaz, Fahrettin Fatih Mete, Gizem Güleryüz, Gün Rodoplu, İlknur Atlınar, İrem Karamanoğlu, İrem Taşoğlu, Merve Özcan, Muhammed Aydem, Nesibe Doğan, Oğuz Can Çavuş, Rümeysa Tıpırdamaz, Sebiha Karadeniz, Tuğçe Ağalar, Yağmur Özsoy
Uygulama Projesi: OKTAA
Proje Başlangıç Yılı: 2018
Proje Bitiş Yılı: 2018
İnşaat Başlangıç Yılı: 2018
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Arsa Alanı: 1,780 m²
Toplam İnşaat Alanı: 475 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Birge Yıldırım Okta

Gürkan Okta