Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Kılıçözü Deresi Rekreasyon Alanı Peyzaj Projesi

Mimari projesini Boyut Mimarlık tarafından yapılan, peyzaj projesi DDS Dalokay Tasarım Stüdyosu tarafından tasarlanan Kılıçözü Deresi Rekreasyon Alanının inşası 2015 yılında tamamlandı.

Dalokay Tasarım Stüdyosu, projeyi anlatıyor:

İç Anadolu’nun önemli bir kenti olan ve Ahilik kültür ve felsefesinin merkezi olan Kırşehir ili tarihi ve kültürel değerleri ile öne çıkmakta ve çağdaş değerlerle kentleşme sürecini tamamlamaktadır. Kentin içinden geçen Kılıçözü Deresi kenti su ile buluşturan doğal bir değer olarak var olmaktadır.

Taşkın nedeni ile daha önceki tarihlerde bir kanal içerisine alınarak doğal akış güzergâhı değiştirilen ve kısıtlanan ve bu nedenle de kent ile fiziki ilişkisini yitiren Kılıçözü Deresi ve çevresindeki açık alanların Sayın Belediye Başkanımız Yaşar Bahçeci ve yönetimi tarafından Çağdaş bir park olarak yeniden Kırşehir’e kazandırılması hedeflenmektedir.

Proje alanı için Kültürel, Sosyal ve Çevresel sürdürülebilirlik çerçevesinde “yer” e ait kentsel gelişim stratejileri oluşturulacak ve zaman içerisinde tahrip olan kentsel kültür, tarihi ve doğal çevre özgün ve yerel bir kimlik olarak yeniden Kırşehir Kentine kazandırılacaktır. Su kıyısı boyunca yeniden tasarlanan bu parkta açık ve yeşil alanlar çevresel ve mekânsal sürdürülebilirlik çerçevesinde ve kentle fiziki ve görsel ilişkilerin güçlendirildiği bir anlayış ile geliştirilmiştir.

Kent merkezinden su kenarına doğru ulaşan sokaklar ağırlıklı olarak konut yerleşimlerinin bulunduğu bölgelerdir. Konut sakinlerinin kolaylıkla ulaşabildiği ve yürüme mesafelerindeki parkın içerisinde bulunan su kıyısı kullanımları farklı kesitlerde ve ortaya çıkan alt mekanlar aracılığı ile alternatif rekreasyon olanakları yaratılarak parka bir dizi işlev kazandırılmıştır.

Ahi Evran Zaviyesi ile birlikte ele alınan ve bu değerli yapı ile mekânsal bütünlüğün sağlandığı kent meydanı parkın en önemli odak ve toplanma mekânı olmaktadır. Meydan gerek ölçeği ile gerekse kıyıda oluşturulan kademeli topoğrafyasıyla su ile bütünleşmektedir.

Bu alan konserler, tiyatro, sergiler, gösteriler ve kutlamalara olanak veren amfi düzeninde ele alınmış ve meydanı suya taşıyan bir tasarım geliştirilmiştir. Amfinin yerleşimi tüm parkı algılamaya açık bir perspektifi de sağlamaktadır. Su üzerindeki sahne ve arkasındaki su kaskadları, yine su üzerine yerleştirilen adalarla desteklenmektedir.

Bu adalar, üzerlerinde rekreasyon olanakları yeme içme vb. servisleri de sunan ve üzerlerine köprüler ile geçilen mekanlar olarak ele alınmıştır. Adaların yerleşimleri kenti ikiye ayıran nehir üzerinde ve gerektiğinde araç trafiğine de olanak veren yaya yolları ile birlikte ele alınmış ve kentin iki bölgesi de adalar ve köprüler ile yeniden bütünleştirilmiştir. Adalar üzerinde doğal peyzaj dokusu ve gergi elemanları ile gölgeleme olanakları yaratılmıştır ve adaların üzerinde düğünler, sünnet düğünleri, festivaller ve/ya farklı kutlama ve etkinliklerin yapılacağı da düşünülmektedir.

Sokakların bitiminde ve park girişlerinde oluşturulan farklı temalardaki meydanlar adeta görsel şölen alanlarıdır. Bir yanda su elemanları, diğer bir yanda satış ve sergi üniteleri ve/ya botanik yolları ile farklı cazibe merkezleri ve akslar oluşturulmuştur. Gençlik merkezi ve spor olanakları parkın kuzeyinde yer almaktadır. Bu alanlarda gençlere yönelik aktivite ve etkinlikler sosyal paylaşım alanları ve farklı spor olanakları sunulmaktadır. Tenis kortları, basketbol sahaları, kaykay pistleri ve jimnastik aletleri bu merkezin çevresinde yoğunlaşmıştır.

Çocuklara yönelik olarak tasarlanan oyun ve eğlence alanlarının yanısıra da eğitici olan ve yaratıcılığın geliştirildiği açık alanlar, doğanın deneyimlendiği ve özellikle çocuklar için tasarlanmış olan oyunlarla suyun öğretisi gibi eğitici misyonları da üstlenmiştir.

Park içerisinde süreklilik sağlayan yaya ve koşu yolları, bisiklet güzergahları, park çevresinde sağlanmış olan otoparklar, çağdaş kent donatıları, bakı kulesi, kiosklar, botanik yolları, çiçek sergileri ve tüm park için tıpkı bir arboretum anlayışı ile tasarlanmış olan bitki koleksiyonları ve mevsimsel döngüler, koruluklar, suya tatlı eğimlerle bağlanan çim alanlar, sandal gezintileri, balık tutulan rıhtımlar, seyir terasları vb. düzenlemeler yer almaktadır.

Harita
Künye
Proje Yeri: Kırşehir
Proje Tipi: Park
İşveren: Kırşehir Belediyesi
Proje Başlangıç Yılı: 2011
Proje Bitiş Yılı: 2012
İnşaat Başlangıç Yılı: 2012
İnşaat Bitiş Yılı: 2015
Arsa Alanı: 125,000 m2

Pin It
Mimar

Belemir Dalokay

Simtaç Hocaoğlu

Leyla Gedik

Ayşe Şebnem Arbak

Elif Akay

Ahmet Günaydın

Esra Ekincioğlu