+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
İlgili Projeler

King Aegeus Butik Otel Restorasyon Projesi

DGC Mimarlık tarafından 2019 yılında restore edilen yapı otel olarak kullanılıyor.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Projenin yer aldığı Cunda Adası, Cumhuriyet öncesi Yunanlar’ın yaşadığı bir bölgedir ve çok sayıda Yunan yapısı hala ayaktadır. Bu yapıların nitelikli olanları da eski eser olarak tescillenmiştir. Söz konusu proje, eski eser olarak tescillenmiş ve hala ayakta olan bir yapıya, restorasyon projesi olarak çizilmiştir.

Bina restorasyon çalışmaları başlamadan önce sağlam bir şekilde ayaktaydı ancak yenileme çalışmaları yapılmadan, çok uzun süre yaşamına devam edemeyecek durumdaydı.

Binanın, kendi dönemine göre varlıklı bir aileye hizmet ettiği düşünülmektedir. Binanın taban alanı 82 metrekare ve bahçesi 191 metrekaredir. Giriş katına, hayat altı ismi verilmiştir. Hazırlanan restorasyon projesinde, hayat altında, resepsiyon ve iki adet oda önerilmiştir. Bu katta, harman tuğladan kemerli taşıyıcılar vardır. Bu taşıyıcılar, üstündeki niteliksiz sıvadan arındırılmış ve çıplak olarak kullanıma sunulmuştur.

Binanın, heybetli bir ana giriş kapısı vardır. Kapının hemen üzerinde, renkli camlara yer verilmiştir.

Binanın orta katında, pişirme alanı olarak kullanılan oda, yatak odasına dönüştürülmüştür. Harman tuğla bacalar ve gömme nişlerin hepsi korunmuştur. Onun haricinde üç adet oda daha yapılmış ve bütün odalara banyo eklenmiştir.

Binanın en üst katı, tavan yüksekliği sebebiyle ferahlık duygusu vermektedir. En üst katta, yunanlara ait bir adet ibadet odası bulunmaktadır. Bu oda da yatak odasına dönüştürülmüş ancak ibadet odasındaki mobilyalar yerinde bırakılmıştır. İbadet odasının banyosundan balkona çıkılmaktadır. Balkon kapısı renkli camlar ile süslenmiştir. Binanın iki adet odasından Cunda Taksiyarhis kilisesi görünmektedir.

Binanın geniş bahçesinde, yemek ve dinlenme alanı planlanmış ve peyzaj çalışmaları bu yönde yapılmıştır. Bahçede bulunan tarihi su kuyusu alına uygun restore edilmiştir.

Binanın iki adet cephesi vardır. Ön ve arka cephelerinin öncelikle sıvaları soyulmuş ardından taşların arasındaki taşıyıcı derzler yenilenmiştir. Binada ‘sarımsak taşı’ denen yerel bir taştan yapılmış söveler mevcuttur. Kırık ve eksik olanları yenilenmiştir. Ahşap doğrama ve ahşap kepenkleri yenilenmiştir. Kepenklere açık mavi bir renk verilerek, binanın cephesi ilgi çekici hale getirilmiştir. Cepheler, aslına uygun olarak tekrar sıvanmıştır.

Binada taş ve ahşap, ana malzeme olarak kullanılmıştır. Orijinalinde var olan taşıyıcı ve yardımcı elemanların hepsi korunmuştur. Ahşap mobilyalar, elden geçirilerek, kullanılmaya devam etmektedir. Yeni eklenen mobilyaların tamamı ise ham ahşaptır.

Günümüzde bina butik otel olarak hizmet vermektedir.

Künye
Proje Yeri: Balıkesir, Ayvalık
Proje Tipi: Otel / Motel
Proje Tipi Grubu: Konaklama
İşveren: İsmail Çoşkun
Proje Başlangıç Yılı: 2016
Proje Bitiş Yılı: 2017
İnşaat Başlangıç Yılı: 2017
İnşaat Bitiş Yılı: 2019
Toplam İnşaat Alanı: 252 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Berke Çoşkun