Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Konteyner Park (Mercan)

ATÖLYE Labs ekibi, Ege Üniversitesi’nin 2014’te başladığı İDEEGE Teknopark kurulum sürecine, yenilikçi sistem tasarımı projeleriyle dahil oldu.

Ekip projeyi anlatıyor:

Tipolojik olarak devlet binalarına yakın öğeler barındıran Teknopark binası algısını dönüştürme hedefiyle yola çıkıldı. Masterplan ölçeğinde, Teknopark’ın ‘mıknatısı’ olması için, özgün bir konteyner park projesi geliştirildi.

35 adet ikinci el konteyneri dönüştürerek yapılan 1000 m2’lik konteyner binasının biyoteknoloij, enerji, malzeme ve yazılım ile ilgili konularda AR-GE yapan yerel ve uluslararası firmalara ev sahipliği yapması planlandı. Stratejik olarak programa yerleştirilen “katalizörler” ile tüm kullanıcılar arasında etkileşimin ve olası iş birliklerinin önü açıldı.

Kapalı dolaşım  alanını sıfırlayarak etkin metrekare kullanımını sağlayan, ortak avlu tasarımıyla kesişim noktalarını arttıran, geçirgen sınırları ile şeffaflığı ön planda tutan bu yapı, ideEGE’nin hedeflediği açık inovasyon sistemi için de iyi bir örnek oluşturdu.

Bu projede üç farklı tasarım stratejisi öne çıkmaktadır:

  • Genius loci: Proje, kampüsün merkezinde yıkılmış bir fakülte binasının atıl bir arazi olarak bulunmasıyla başladı. Yıkılmış bina temelleri üzerine, İzmir Limanı’nda yer alan ve 12 km uzaklıkta atıl duran ikinci el konteynerlerin yeniden işlevlendirildiği bir program hazırlandı. Var olan ağaç dokusuna yaklaşarak gölgesinden faydalanan konteyner modülleri, hakim rüzgar yönü ve güneş açıları dışında, eski bina temel izlerini takip ederek şekillendi.
  • Ekolojik tasarım: Birçok malzemenin geri dönüştürülmesinin ve yeniden kullanıma kazandırılmasının (upcycling) yanı sıra etkin ekolojik stratejiler de benimsendi. Pasif solar sistemler(etkin doğal havalandırma, mevcut ağaçlar ile gölgeleme, optimal saçak kullanımı, kalın yalıtım tabakası, solar kaplamalı güney cephe camları, LED aydınlatma sistemleri) ve mantar, yerel taş gibi doğal malzemeler kullanılarak operasyonel ve malzeme içinde saklı enerji kullanımı minimize edildi.
  • Gelecek odaklı tasarım: Geleceğin çalışma mekanlarının ihtiyaçları odağa yerleştirilerek ilerleyen süreçte; ikili, üçlü ve dörtlü konteynerlerden oluşan modüller farklı modifikasyonlara açık tasarlandı. İstenildiğinde mekanın bölünebilmesi için görünür çelik kolon ve kiriş sistemleri, tavanda ara kayıtlar, açık kablo tavasıyla entegre aydınlatma ve klima yerleşimi kurgulandı. Tüm bu sistemler ile farklı kurguların zaman içinde mekanda vücut bulması sağlandı.

 

Programa etkileşim katalizörleri yerleştirerek, alternatif yerleşim biçimleri tasarlayarak ve cepheleri boş birer kanvas olarak sanatçılara sunarak  bu araştırma kampüsünün işleme biçiminin bina ölçeğinde prototipi kurgulandı. Projenin, misyonunu tamamladıktan sonra, modüller halde kampüs içindeki diğer teknopark alanına yayılarak benzer bir misyon ile yeniden kurgulanması, yerleştirilmesi planlandı.

Harita
Künye
Proje Yeri: İzmir
Proje Tipi: Ar-Ge Binası, Konteyner
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: İDEEGE.TGB Teknoloji Geliştirme Bölgesi AŞ
Ana Yüklenici: KURYAP
Peyzaj Mimarlığı: ATÖLYE
İç Mekan Projesi: ATÖLYE
Proje Yöneticisi: Nesile Yalçın
Konsept Tasarımı: ATÖLYE
Uygulama Projesi: ANTRE Design Mimarlık
Cephe Tasarımı: ATÖLYE
Grafik Tasarım: ATÖLYE
Statik Projesi: Methal Mühendislik
Mekanik Projesi: Venta Mühendislik
Elektrik Projesi: Sinapsen Elektrik
Maket: ATÖLYE
Fotoğraf: Yercekim Mimari Fotograf
Mimari Mesleki Kontrollük: Studio Evren Başbuğ, ATÖLYE
Şantiye Yöneticisi: Serkan Yılancıoğlu
Proje Başlangıç Yılı: 2015
Proje Bitiş Yılı: 2015
İnşaat Başlangıç Yılı: 2015
İnşaat Bitiş Yılı: 2015
Arsa Alanı: 2,000 m²
Toplam İnşaat Alanı: 1,000 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Engin Ayaz

Nesile Yalçın

Nujen Acar

Elif Karaköse

Buşra Tunç

Berna Erenoğlu
Yardımcı Mimar(lar)
Begüm Ural
Batuhan Türker