Similiar Projects

Eşdeğer Mansiyon, Konyaaltı Sahili Mimari ve Kıyı Düzenlemesi Fikir Projesi Yarışması



GENEL YAKLAÅžIM

Bu projenin amacı, Konyaaltı sahili ve yakın çevresinin planlama ve kentsel tasarım kapsamında bütüncül bir yaklaşımla yeniden kurgulanmasıdır. Konyaaltı sahilinde nitelik ve nicelik açısından çeÅŸitli ve kaliteli bir kıyı kullanımının sunulması, kent ve doÄŸa iliÅŸkisinin kurulması projenin temel hedefidir.Bu kapsamda geliÅŸtirilen ana yaklaşımın içeriÄŸi aÅŸağıdaki gibidir;

1 YEŞİL-MAVİ ALTYAPI

Biyosfer
Dikey bahçe
Kat bahçesi
YeÅŸil çatı
Dere baÄŸlantılarının yeÅŸil sistem ile bütünleÅŸtirilmesi
Gri su temizleme
yaÄŸmur bahçeleri

2 AKIÅž KORÄ°DORLARI

Park Deneyimi
çocuk oyun
spor
kentsel tarım alanı
sera
doÄŸa Deneyimi
doğa parkurları
trekking
bisiklet
doÄŸa eÄŸitimi
sahil Deneyimi
sörf
kürek
yelken
yüzme
dalış
voleybol

3 YEŞİL ALAN TİPOLOJİLERİ

Orman
Sera
Meyvelik
Sulak Alan
Makilik
Park Bahçe Bitkileri
Kumul Vejetasyonu
Çiçek ve Sebze Bahçeleri

B Ä° O F Ä° L Ä° K KE N T Antalya

Proje kuramsal temellerini 1984 yılında Wilson tarafından ortaya atılan Biofilia hipotezinden alır. Bu hipoteze göre insanların yaradılışı gereÄŸi doÄŸal sistemler ve organizmalarladuygusal ve deneyimsel bir baÄŸkurması gerekmektedir. Bu duygusal baÄŸlantı içgüdüsel bir durum deÄŸildir ve kiÅŸiden kiÅŸiye deÄŸiÅŸen bir takım kompleks öÄŸrenme kuralları ile ÅŸekillenir. Bu etkileÅŸim sonunda verdiÄŸimiz duygusal tepkiler ve edindiÄŸimiz öÄŸretiler kültürü meydana getiren sembollere iÅŸlenmiÅŸtir. Dolayısıyla insanlar kendilerini doÄŸal ortamlardan uzaklaÅŸtırsalar bile, biyofilik öÄŸreti körelmez, kendini insan eli ile oluÅŸturulmuÅŸ yeni çevrelerde ifade etmeye çalışır. Bu sebepten insanlar imkanları olduÄŸunda doÄŸa ve yeÅŸil içinde tasarlanmış evlerde oturmayı isterler, günümüzde kat bahçeleri,yeÅŸil çatılar gibi içeriklerle sunulan projelere talep artmaktadır, ayrıca geniÅŸ ve yoÄŸun yeÅŸili içinde barındıran iyi tasarlanmış parklar kentlilerin akınına uÄŸramaktadır. SaÄŸlıklı ve üretken bireyler olmamız için doÄŸa ile iliÅŸkisi yüksek ÅŸehirlerde yaÅŸamamız gerekmektedir. Biofilia, insanların doÄŸa ve diÄŸer canlılarla olan bağının ve bunlarla beraber olma ihtiyacını ifade eden bir olgudur, doÄŸanın insanoÄŸlu üzerinde nasıl bir etkisi vardır konusuna odaklanır. Biofilik bir bakış açısı ile bakıldığında, ÅŸehirler ve doÄŸa birbirinin tam tersine iÅŸleyen sistemler deÄŸildir, aksine ÅŸehirleri doÄŸanın bir parçası olarak düÅŸünmemiz gerekir.

Biofilik ÅŸehir, biyolojik açıdan çeÅŸitlilik arz eden, doÄŸa ile içi içe, sakinleri günlük yaÅŸamlarında çalışırken veya dinlenirken doÄŸayı hisseden, gören ve deneyimleyen ÅŸehirdir. Bu tür ÅŸehirler içerisinde doÄŸayı barındıran, koruyan, onaran ve bu ÅŸekilde büyüyen bir ÅŸehirlerdir. Biofilik ÅŸehir kullanıcılarına doÄŸa ile ilgili günübirlik deneyimler ve derin baÄŸlantılar kurma fırsatı sunan bir ÅŸehirdir.

Biofilik ÅŸehirlerin temel özellikleri aÅŸağıdaki baÅŸlıklar altında toplanabilir:

Biofilik ÅŸehirler geniÅŸ doÄŸal ve yeÅŸil alanlara sahip, biyolojik açıdan çeÅŸitliliÄŸi olan ve bu çeÅŸitliliÄŸi koruyan, onaran ve destekleyen, yeÅŸil ve geliÅŸen ÅŸehirlerdir.
Biofilik ÅŸehirlerde yaÅŸayanlar o bölgeye özgü bitki ve hayvan türlerine, topoÄŸrafyaya, çevredeki diÄŸer özgün unsurlara ilgi duyar ve bunlara sahip çıkar.
Biofilik ÅŸehirler içinde yaÅŸayan insanlara kapalı mekanlar dışında vakit geçirmelerini saÄŸlayacak, fiziksel aktivite yapmalarını ve aktif yaÅŸam sürdürmelerine imkan verecek alternatifleri sunarlar.
Biofilik ÅŸehirler farklı duyulara hitap eden çevreler sunarlar. DoÄŸadan sesler, görüntüler ve tatlar konusunda zengindirler. DoÄŸal formları, ÅŸekilleri ve materyalleri kullanırlar.
Biofilik ÅŸehirler doÄŸa ve biyoçeÅŸitlilik eÄŸitimine önem verirler ve doÄŸayı deneyimleyerek öÄŸrenme konusunda fırsatlar sunarlar (doÄŸa klüpleri, organize doÄŸa yürüyüÅŸleri, kentsel tarım aktiviteleri, ÅŸehir parklarında programlar gibi)
Biofilik ÅŸehirler sakinlerine doÄŸayı anlamak ve baÄŸlantı kurmak konusunda güçlü bir sosyal ve fiziksel altyapı kurarlar (doÄŸal yaÅŸam merkezleri, park ve rekreasyon programları, ekoturizm programları gibi)
Biofilik ÅŸehirler kaynak kullanımının doÄŸa ve biyoçeÅŸitlilik üzerindeki etkilerini belirli limitlerde tutmaya veya azaltmaya çalışan ve bu konudaki sorumluluklarını küresel ölçekte ortaya koyan ÅŸehirlerdir.

    PLANLAMA VE TASARIMA Ä°LÄ°ÅžKÄ°N KARARLAR

    Antalya ÅŸehrinin doÄŸal topografyası, deniz ve nehir sistemleri, tarımsal ve doÄŸal bitki dokusunun kentin içerisinde kolayca eriÅŸilebilir ve algılanabilir olması temel amaçtır. Bu kapsamda geliÅŸtirilen temel planlama ve tasarım kararları aÅŸağıdaki gibidir;

    ULAÅžIM KARARLARI

    Konyaaltı sahil bölgesinde ana ulaşım kararları, bütüncül yaklaşımla kent içerisindeki ulaşım sistemi ve hiyerarÅŸisi, ulaşım sistemi ve arazi kullanımı iliÅŸkileri bütününde deÄŸerlendirilerek eriÅŸilebilirliÄŸin arttırılması ve kent ölçeÄŸinde Antalya ÅŸehrinin sahip olduÄŸu doÄŸal deÄŸerlere saygılı ve kıyı kenti olma potansiyelini arttıracak ulaşım sisteminin kurulması.

    Kentle kurulan ulaşım iliÅŸkisi: Üst ölçekte Antalyayı diÄŸer illerle, kent ölçeÄŸinde; kent merkezini, kırsal ve kentsel yerleÅŸmeleri ve diÄŸer alan kullanımlarını (Akdeniz Üniversitesi, Antalya 100. Yıl Stadyumu, Expo Alanı, Kongre ve Fuar alanı vb.) doÄŸu-batı yönünde baÄŸlayan Gazi Bulvarı ve kuzey-güney yönünde baÄŸlayan Dumlupınar Bulvarı-Antalya bulvarı ile otoyollara ve çevre yollarına eriÅŸimin saÄŸlanması

    Alan içi ve yakın çevresi ile ulaşım iliÅŸkisi: Konyaaltı alanının kuzey-güney, doÄŸu batı yönünde, kendi içerisinde ve yakın çevresi ile bütünleÅŸtirilmesi. Konyaaltı sahil bölgesinin kuzeyinde bulunan Atatürk bulvarının kentin doÄŸu-batı yönünde iliÅŸkisini kurması ve Antalya spor geçidi ile kırsal yerleÅŸmelere ve çevre yollarına eriÅŸimin saÄŸlanması. Alanda yaÅŸanan trafik yoÄŸunluÄŸu sorununun Atatürk Bulvarının toplu taşıma güzergahı olarak düzenlenerek çözülmesi.Konyaaltı sahili boyunca devam eden ve Konyaaltı sahil bandını deniz ve kara olarak ikiye bölen, alanın bütünselliÄŸini parçalayan D400 karayolunun rehabilite edilmesi. Antalya bütünü içerisinde ve alt ölçekte Konyaaltı sahil bölgesinin yaya kullanım potansiyellerinin arttırılması D400 karayolunun sahip olduÄŸu taşıt yoÄŸunluÄŸunun azaltılması ve yaya öncelikli tek yönlü (doÄŸu-batı yönünde) taşıt yolu olarak planlanması.

    BütünleÅŸtirici ulaşım sistemleri:Antalyanın Fatih- Meydan güzergahında iÅŸleyen Antray raylı sistemine, Dumlupınar Otogar durağından Fatih durağına kadar Akdeniz Üniversitesi, 100. Yıl Stadyumunu, kırsal ve kentsel konut alanlarını ve diÄŸer alan kullanımlarını Konya altı sahiline ve sahilin odak alanlarına eriÅŸimini saÄŸlayacak ve Antalyanın doÄŸu batı yönündeki taşıt ulaşımının yoÄŸunluÄŸunu azaltacak ve durak noktaları ile kullanıcıların sahil bölgesine eriÅŸimini saÄŸlayacak, mevcut raylı sistem ve diÄŸer ulaşım sistemleri ile entegre öneri ring raylı sistemin oluÅŸturulması.

    Yaya baÄŸlantıları:Konyaaltı bölgesindeki sahil kullanımlarını ve diÄŸer kullanımları destekleyecek, eriÅŸimi ve kullanım potansiyelini arttıracak yaya ulaşımının sisteminin oluÅŸturulması. Dumlupınar bulvarı ile Atatürk bulvarı kesiÅŸim noktası olan Dumlupınar kavÅŸağından (Antalya Spor KavÅŸağı) Akdeniz Bulvarına inen alanın, Beach Park ile çevresindeki diÄŸer kullanımlar iliÅŸkilendirilmesi ve yaya sürkilasyon sisteminin oluÅŸturulması için alanın yayalaÅŸtırılması. Ä°lgili yolun ve D400 karayolundaki taşıt ulaşımının tek yönlü yaya öncelikli taşıt yoluna dönüÅŸtürülmesi ve Konyaaltı deniz ve kara tarafının bütünleÅŸtirilmesi. Akdeniz Üniversitenin ve diÄŸer kullanıcıların Konya altı sahiline yaya olarak eriÅŸiminin saÄŸlanması için toplu taşıma güzergahında oluÅŸturulan durak noktaları ve proje ile belirlenen odak noktaları arasında yaya ve doÄŸal koridorların oluÅŸturularak koridor sisteminin desteklenmesi.

    Bisiklet yolları: Konyaaltı bölgesinde bisiklet ulaşımının saÄŸlanması için doÄŸu-batı ve kuzey güney akslarında proje odak alanları ile baÄŸlantılı bisiklet yollarının oluÅŸturulması.

      KENTSEL PEYZAJ PLANLAMA VE TASARIM KARARLARI

      SU SÄ°STEMÄ°NÄ°N SÜREKLÄ°LİĞİ

      BoÄŸaçay ve kenti kuzey güney istikametinde kat eden diÄŸer dere sistemlerinin bir park sistemi içerisinden geçirilerek kaynak deÄŸerlerinin korunması ve kentlilerin açık ve yeÅŸil alan ihtiyaçlarının karşılanması. Bu derelerin denizle baÄŸlantılarının sulak alan sistemlerinin sürekliliklerinin saÄŸlanarak güçlendirilmesi. Bu ekolojik koridorların kentlilerin ve turistlerin doÄŸa deneyimi elde edecekleri yürüyüÅŸ ve bisiklet patikaları, dinlenme terasları, bilgilendirme ve yönlendirme panoları ile donatılması.

      KENT-DOÄžA GEÇİŞİ

      Derelerin etraflarında kentsel tarım aktivitelerinin yer aldığı tampon kullanımlarla kent-doÄŸa geçiÅŸinin saÄŸlanması. Kentle direk temas noktasında Antalya''''''''nın kent kimliÄŸi açısından önemli bir öÄŸe olan narenciye ve meyve bahçeleri ile tampon zonlar oluÅŸturulması. Bu alanlarda sezonsal olarak düzenlenecek aktivitelerle komunite ve aidiyet duygusunun artırılması.

      DOÄžAL DOKUNUN ONARILMASI

      Kentsel baskılarla tahrip olmuÅŸ ve parçalanmış doÄŸal dokunun onarılması ve bir bölümünün doÄŸa ile uyumlu aktivitelerle (doÄŸa yürüyüÅŸleri, doÄŸa eÄŸitimi, doÄŸa bisikleti gibi) iÅŸlevlendirilmeleri.

      Ä°KLÄ°MSEL KONFOR

      Antalya için özellikle yaz mevsiminde çok önemli olan iklim konforunun artırılması açısından ortaya çıkarılan doÄŸal koridorlar ile kente rüzgar giriÅŸlerinin saÄŸlanması, kentsel boÅŸluklardaki vejetasyon dokusunu yoÄŸunlaÅŸtırılması, özellikle de aÄŸaç dokusunun kuvvetlendirilmesi ile mikroklima yaratılması.

      BOÅž PARSELLERÄ°N DEÄžERLENDÄ°RÄ°LMESÄ°

      Kentsel doku içerisinde yeÅŸilin her fırsatta deneyimlenebilmesi için konut dokusu içerisindeki boÅŸ parsellerin farklı fonksiyonları barındıran yeÅŸil alanlar olarak yeniden iÅŸlevlendirilmeleri. Bu boÅŸlukların Antalyanın kimliÄŸi ile baÄŸlantılı bir unsur olan sebze ve süs bitkileri yetiÅŸtiriciliÄŸinin rekreasyon anlamında yapıldığı kentsel tarım alanları, çocuk oyun alanları, mahalle parkları olarak deÄŸerlendirilmeleri, bu alanların seralar, kafe seralar, oturma terasları, yeme-içme birimleri, küçük depolar, gölgelikler, fitness ve çocuk oyun aletleri ile donatılmaları.

      BÄ°YOLOJÄ°K ÇEŞİTLÄ°LİĞİN ARTTIRILMASI

      Kentsel doku içerisinde Antalya doÄŸasının önemli bir parçası olan makiliklerin yeniden yer almasının saÄŸlanması. Böylece hem biyolojik çeÅŸitliliÄŸin artırılması hem de halkın doÄŸal türler konusunda bilinçlenmesinin saÄŸlanması.

      AÇIK VE YEŞİL ALAN SÄ°STEMÄ°NÄ°N SÜREKLÄ°LİĞİ

      Kıyı boyunca D-400 yolunun kara tarafında açık ve yeÅŸil alan sisteminin kesintisiz devamının saÄŸlanması, bu sistem içerisinde farklı fonksiyonları içeren park, organik pazar, kent meydanı, seyir terasları, yeme içme mekanlarının oluÅŸturulması.

      MEKANSAL SÜREKLÄ°LÄ°K

      Kıyı boyunca yer alan açık ve yeÅŸil alan sistemine bu hat boyunca yer alan otel ve motellerin ön bahçe kullanımlarının eklenerek aktivitelerin ve mekansal sürekliliÄŸin saÄŸlanması.

      SU SPORLARI

      Setur Marina bölgesine tekne park yapılarak yelken sporunun desteklenmesi, ayrıca kıyı boyunca yerleÅŸtirilen hafif sütrüktürlü yapılarla sezonsal olarak su sporları aktivitelerine hizmet verilmesi.

      KIYIDAKÄ° YAPISAL UNSURLARIN PEYZAJ Ä°LE ENTEGRASYONU

      Kıyı boyunca giden D-400 yolunun deniz tarafında kalan plaj bölgesinde yeme-içme birimleri, servis birimleri, dinlenme ve seyir teraslarının topografyanın elverdiÄŸi ölçüde arazi plastiÄŸi içinde çözülmesi. Buradaki yapısal unsurların doÄŸala yakın bir peyzaj örtüsü içerisinde alana entegrasyonunun saÄŸlanması.

      BEACH PARKın KENTE ENTEGRASYONU

      "Beach Park" bölgesinin, kent balkonu ile doÄŸuda varyant, yayalaÅŸtırılmış alan ile batıda Dumlupınar, teraslarla desteklenmiÅŸ baÄŸlantı yolları ile kuzeyde Atatürk Parkı, Üniversite, Migros, koruluk alan ve fuar alanı ile iliÅŸkilenmesinin saÄŸlanarak kente entegre edilmesi. Kurulan bu baÄŸların güneyde denize açılan iskeleler ile bütünleÅŸerek, kentten kıyıya ulaÅŸan odaklar oluÅŸturulması.

      BEACH PARKın Ä°Ç SÜREKLÄ°LİĞİNÄ°N SAÄžLANMASI

      "Beach Park" bölgesinin doÄŸu-batı yönünde sürekliliÄŸini saÄŸlayacak bir ana odak (restaurant, cafe, çok amaçlı seyir basamakları, plaj bar, seyir iskelesi, plaj destek birimleri) ve iki adet yan odak ile bölümlenerek kumsalın daha iÅŸler bir hale getirilmesi. Kuzey-güney yönünde ise Atatürk Parkı itibariyle koruluk zon(yürüyüÅŸ, kamp, binicilik), park zonu(plaj destek birimleri, büfeler, yeÅŸil alanlar, çocuk oyun alanları, plaj voleybolu, otopark) ve kumsal zonu olmak üzere üç aÅŸamada kıyıya farklı iÅŸlevler ile desteklenmiÅŸ kesintisiz ulaşımın saÄŸlanması.

      MÄ°MARÄ° TASARIM KARARLARI

      "Biofilik" olma halinden yola çıkılarak bütüncül olarak düÅŸünülen yarışma alanındaki tüm yapılar bu amaca hizmet etmesi amacıyla tasarlanmıştır. 3 gruba ayrılan yapı grubu sırasıyla;

      1. mevcut kentsel yapıların ve sistemlerin ekolojik adaptasyonu
      2. katalizör yapılar
      3. kıyı kullanımı fonksiyonu ve kentsel donatılar olarak bölünmektedir.

      Ä°lk yapı grubu tanımdan da anlaşılacağı üzere mevcut yapıların daha iyi bir kentsel çevre için gerektirdikleri ölçü de yeÅŸil yapılanmalar ile düzenlenmesidir. Yapının özelliÄŸine ve morfolojisine baÄŸlı olarak bazı yapılarda dikey bahçeler bazı yapılarda kat bahçeleri bazı yapılarda ise çatı bahçeleri ÅŸeklinde tasarlanmıştır. Bu yapısal müdahalelerdeki temel amaç kent bütünündeki yeÅŸil sistemin yapılar yardımıyla da desteklenerek aynı zamanda ısıl olarak kullanıcı konforunun saÄŸlanmasıdır. Katalizör yapılar olarak adlandırılan ikinci yapı grubu ise atıl durumdaki veya fonksiyonel olarak zayıflamış kent parçalarının desteklenmesi ve yeniden kullanılmasını amaçlar. ÇeÅŸitlilik gösteren katalizör yapılar, bulundukları yerin özelliÄŸine göre ÅŸekillenebilene esnek strüktürlü yapılardır. Çelik kolonların bir ızgara sitemiyle 3 boyutlu olarak bir araya gelmesi ile ortaya çıkan yapılar alanın ihtiyacı doÄŸrultusunda daha büyük mekânlara dönüÅŸebilmektedir. Kentsel tarım alanındaki bilgilendirme, laboratuvar ve okul eÄŸitimini destekleyici birimlere dönüÅŸen katalizör yapı, kent meydanında çalışma, spor ve eÄŸlence birimlerine arkeolojik alanda ise sergileme bilgilendirme ve çalışma alanlarına dönüÅŸmektedir. Hafif çelik strüktürden tasarlanan bu yapılar, sökülüp yeniden takılabilir nitelikte olup, alandaki canlandırma ve yeniden kullanım iÅŸlevini tamamladıktan sonra kalıcı yapıya da dönüÅŸebilmektedir. Son yapı grubunu oluÅŸturan sahil yapıları ve kentsel donatılar ise yerel malzeme kullanımı ve kullanıcı çeÅŸitliliÄŸi düÅŸünülerek tasarlanmıştır. Birbiri ile uyumluluk içerisinde sahile paralel bir omurga üzerine yerleÅŸen bu yapılar 1 ve 2. Gruptaki mimari yapılar ile iliÅŸkili olarak çalışmaktadır. "Kent ile uyumlu" (her bakımdan Biofilik olma hali) bu yapılar aynı zamanda, malzeme, tasarım ve farklı nitelikteki kullanıcılar göre esnek kullanıma uygun tasarlanmıştır.

      Liman yönündeki yerel kullanıcı yoÄŸunluÄŸu sahil bandında kendini ağırlıklı yerel kullanıcıya hitap eden mekânlara (ahÅŸap yürüyüÅŸ yolları, kulüp su sporları-yelken kano vb, organik Pazar, kafe sera vb.), Beachpark yönündeki yabancı kullanıcı yoÄŸunluÄŸu ise sezonluk kullanımın, kışında desteklenip sürekli canlı mekanların yer aldığı kullanımlara dönüÅŸtürülmüÅŸtür. Ara zon ise iki kullanıcının karıştığı ve eÅŸit kullandığı kentten katılım saÄŸlanan Meydan ve çevresi olarak tasarlanmıştır. Parça bütün iliÅŸkisi kurularak tasarlanan mimari yapıların tümü bir bütünü desteklemeye yönelik düÅŸünülerek tasarlanmış ve proje tasarımına girdi oluÅŸturmuÅŸtur.

      SOSYAL BOYUT

      Antalya''''''''nın yüksek oranda göç alma durumu incelendiÄŸinde, ailelerin %91.9''''''''u Antalyaya baÅŸka ÅŸehirlerden gelerek yerleÅŸmesine karşın ailelerin 8.1i ise hep Antalyada yaÅŸamıştır (Antalya Kent Konseyi, 2006). Antalyaya ilinin aldığı göçün büyük çoÄŸunluÄŸunu terörden ve yaÅŸam ÅŸartlarının yetersizliÄŸinden kaçan doÄŸu illeri nüfusu oluÅŸturmaktadır. Bu noktadan hareketle kent içerisinde Konyaaltı sahilinin projelendirilmesinde, alandaki kullanım bölgeleri ve kullanımlar hem yerel kullanıcılar hem de turizm kullanıcıları için düzenlenmiÅŸtir. Alanın Batı ve kuzey batı aksında bulunan kırsal yerleÅŸmeler ve gecekondu yerleÅŸmelerindeki yerel kullanıcılar için, alanın kuzeyindeki konut kullanıcıları için ve batıda bulunan kent merkezi çevresinden gelen kullanıcılar için alan içerisinde deneyim alanları oluÅŸturularak hem yerel nüfusun yaÅŸam kalitesi yükseltilmiÅŸ hem de turizm kullanıcıları için alanın çekim potansiyelleri arttırılmıştır.

      KAYNAKLAR

      Beatley, T. 2010. Biophiliccities. Integratingnatureinto urban designandplanning. Washington D.C. Island Press.

      Cramer, J. S.,&Browning, W. D. (2008). TransformingBuildingPractices Through Biophilic Design (pp.335–346). F. Kellert, J. H. Heerwagen, & M. L. Mador (Eds.), Biophilic Design. Hoboken, NJ: Wiley.

      Kaplan, R., Kaplan, S., &Ryan, R. (1998). Designingwith People in Mind: Design and Management of Everyday Nature. Washington: Island Press.

      Ryan, C.,Browning, W. D., Clacy, J. O., Andrews, S. L. Kallianpurker, N.B. 2014. Biophilicpattern. Archnet-IJAR, 80 (2): 62-76.

      Wilson, E. O. 1993. BiophiliaandtheConservationEthic (PP.32-48). Kellert ve Wilson (eds.), BiophiliaHypothesis, Washington D.C., Island Press.

      Map
      Details
      Project Location: Antalya, Konyaaltı
      Project Type: Urban Design
      Proje Tipi Grubu: EÅŸdeÄŸer Mansiyon
      Consultant: Tanzer Gürler

      Pin It
      Architects

      Nazife Tuğçe Onuk

      Hayriye Eşbah Tunçay

      Ebru Erbaş Gürler

      Hilay Atalay

      İrem Çiçek

      İsmail Hakkı Tunçay

      Burcu Altun

      Tutku Kutlutan

      Simla Şapçılı