İlgili Projeler

Koz Çeşme Evi

İzmir Çeşme'de bulunan haftasonu/tatil evinin iç mekan tasarımı Belgin Koz Mimarlık'a ait.

Belgin Koz, projeyi anlatıyor:

Çeşme'de haftasonu/tatil evi olarak tasarlanan bu konut renovasyon projesi, her aşamada kullanımı rahat, dinlenmenin ve tatil amacının yolunu kesmeyecek bir yaklaşım ile tasarlandı.

İkiz düzende inşa edilmiş yapının sadece yarısının statiğine de dokunulmadan değiştirilecek olması projeyi zorlayan taraf oldu.  Alınan ilk karar proje bittiğinde ikizinin yanında olabildiğince yalın ve eskiye saygılı bir duruşunun olmasıydı.

Hedeflenen yalın plan organizasyonu; kullanım düzeninin basitleştirilmesi, seçilen renklerin sadeliği ve doğal malzemelerle sağlandı. Mobilyaların minimumda tutulmasıyla verilmek istenen hafiflik hissi kanepe ve dolapların evin planından gelen nişler içinde tasarlanıp yapı ile bütünleştirilerek pekiştirildi.

Zemin katta kurgulanan salon, mutfak ve teras tek mekan şeklinde ele alınıp manzaraya bakacak şekilde yerleştirildi. Bu katta bir misafir odası ve banyosu yer aldı. Birinci katta ise iki yatak odası ve banyoları yerleştirildi.

Mekanların yöneliminde manzara, güneş ve rüzgar girdileri göz önünde bulundurularak; terasın kullanılacağı ortalama zaman dilimlerinin güneş/gölge analizleri yapılarak pergola kararı ve yemek ve oturma alanlarının düzenlemesi yapıldı. 

Evin en çok kullanılacak yerleri olan mutfak ve salon terastan sürgü kapılar ile ayrıldı ve bu üç mekan zemin ve tavanda aynı kot ve aynı malzeme devam etmesiyle tek bir mekana dönüştü.
Mutfağı kullanan kişinin terastakilerle göz ve ses kontağının olması isteniyordu. Bu beklenti, "oturma alanı" olarak önceden planlanmış alanı tereddütsüz mutfağa çevirdi ve mutfaktaki ada projenin merkezi olarak mutfak düzeni manzaraya ve mekanın tamamına yönlenebildi. 

Künye
Proje Yeri: Çeşme, İzmir
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
İşveren: Belgin Koz, Münif Koz
Ana Yüklenici: Toler İnşaat
Fotoğraf: Dilara Koz
Proje Başlangıç Yılı: 2016
Proje Bitiş Yılı: 2018
İnşaat Başlangıç Yılı: 2017
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Arsa Alanı: 439 m2
Toplam İnşaat Alanı: 165 m²

Pin It
Mimar

Belgin Koz
Yardımcı Mimar(lar)
Simla Yüzgeç
Çiğdem Yılman