Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Lüleburgaz Yıldızları Sanat Akademisi

İkikerebir Mimarlık tarafından tasarlanan Lüleburgaz Yıldızları Sanat Akademisi'nin projesi Lüleburgaz Belediyesi tarafından açılan bir yarışma sonucu elde edildi.

Yapının konumlanması planlanan alan Lüleburgaz Anadolu Teknik Lisesi ve Lüleburgaz Devlet hastanesinin güneyinde yer almaktadır. Kuzeyinde yer alan çamlık alan ile arasında yer alan Mehmetçik Caddesi, lise eğitim yapıları ile tek fiziksel bağlantıyı oluşturmaktadır. Bu cadde aynı zamanda çamlık alana bir sınır gibi davranarak eşik olarak rollenmiştir. Bu alanda yaklaşık on metrelik bir kot farkının yanında arsa içine de girmiş olan kuzeydoğudaki ağaçlık alan mensupları dağınık olmasına rağmen aralarında küçük ölçekte yapılaşmaya izin verir sıklıktadır.

Bu noktada tasarım düşüncesi parçalı bir yapı oluşturmayı hedeflemektedir. Bunun temel nedeni: büyük fonksiyonları barındırması beklenen yapının devleşmesini engellemektir. Bu bağlamda öncelikle kuzeybatı ve güneydoğu aksında yer alması planlanan bir sokak kurgusu oluşturulmuş ve bu sokağın bittiği Mehmetçik Caddesi; yayalaştırılarak mevcut eğitim yapıları ile yatay bir ilişki kurması hedeflenmiştir.

Yapının, kuzeybatısında yoğunlaşması planlanan kentsel yapılaşma ile ağaçlık alan arasında bir eşiğe dönüşmesine engel olmak adına yapı bu doğrultuda üç noktada yırtılarak "aralık" lar oluşturulmuştur. Bu aralıkların gelecekte olması muhtemel akışı sızıntılar şeklinde devam ettirmesi beklenmektedir.

Çok amaçlı salon ve fuayesi alanın güneyinde yer alan ana yola en yakın noktada konumlandırılmıştır. Bu noktada hem etkinlik meydanı olarak tanımlanmış olan alan ile beraber kullanılabilecek hem de servis açısından daha doğru kullanım olanağı tanınabilecektir. Bu salonda yapılacak olan, fuar, sergi, atölye çalışmaları, balo, yemek, konferans, konser, defile vb. etkinliklerin tamamı: uygun koşullarda dış mekân ile bütünleşik olarak yapılabilir.

Çok amaçlı salona ait olan fuaye ise salon cephesi ile bütün bir ilişki kurabilecek şekilde bölünebilir salonun dik kenarında tüm salon boyunca kurgulanmıştır.

Bu kullanım ise diğer mekanlardan ayrıştırılabilir olarak tasarlanmış olan çok amaçlı salonun gerektiğinde fuaye ile beraber çalışabilmesine olanak tanımaktadır.

Alana ve yapılaşmaya dair kararlar ile birlikte: alan içinde planlı olarak yapılacak olan yeşil doku ile ilgili çalışmalar yapılırken yapısal olarak bütünde verilen kararlara uyulmaya çalışılmıştır. Çamlık olan alan ile ilgili hiçbir peyzaj çalışması önerilmemiştir. Bunun sebebi, bu alanlar yapının arka bahçesine dönüştürülmeden kamusal alan olarak ele alınmış olmasıdır. Bu nedenle çamlık alan olabildiğince doğal hali ile korunmaya çalışılmıştır.

Yapı bütünlüğünün önemli birleştiricilerinden olan ancak her zaman ihmal edilen dış mekan kurgusuna ait elemanlar da; yine genel kurgu baz alınarak tasarlanmıştır.

Künye
Proje Yeri: Lüleburgaz, Kırklareli
Proje Tipi Grubu: Ağa Han Kültür Vakfı, Kültür
Mimari Proje Ekibi: Cansu Dinç, Hande Öztürk
İşveren: Lüleburgaz Belediyesi
Ana Yüklenici: GüneşYol İnşaat
Akustik Danışmanı: Türker Talayman
Yangın Güvenlik Danışmanı: Zeynep Odabaş
Fotoğraf: Egemen Karakaya

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Hakan Evkaya

Kutlu İnanç Bal