Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Malatya Belediyesi Yeni Hizmet Binası

Mimari kurgusu "elips, daire ve spiral"den oluşan Malatya Belediyesi Yeni Hizmet Binası 2008 yılı sonunda tamamlandı.

Proje raporu:

Yapı 60.000 m2lik arsa içinde 28.000 m2yi aşkın kapalı alanı içeren inşaat için 24.000.000 TLyi aşkın bütçe kullanıldı. Masterplan, ileride yapılmak üzere, cami, nikah salonu, su ve kanalizasyon idaresi binalarını içeriyor.

Müdürlüklerin yer aldığı "elips" biçimindeki "avant-garde" ana bina ile çatısı, saçakları, ½ pencere oranları ve söveleri ile geleneksel Türk milli mimarisinden yorumlanan dairesel başkanlık bloğu buluşuyor, çarpışıyor ve iç içe geçiyor. Bu zor ve hassas bir sentez. Böylece yapı aynı anda özgün kimliğimizi vurguluyor ve çağımızla bütünleşiyor. Geçmişle gelecek buluşuyor, bütünleşiyor, zaman duruyor.

Elips kitle içe dönük, içi yaşıyor. Cephesi enerji ve iklim-duyarlı olacak şekilde çift-cidarlı tasarlandı. Müdürlükler iki yanda elips yayları olarak düzenleniyor. Ortasındaki 10 kat yüksekliğinde iklimlendirilmiş, ağaçlarla bezenmiş ve zemini geleneksel Arnavut kaldırımıyla döşenmiş atrium-avlu kentin belediye meydanını iç mekana taşıyor. Bu kapalı avlunun Malatyalıların buluşma odağı olmasını hedeflendi. Başkan hem iç hem de dış meydana hakim olabiliyor, konuşma yapabiliyor. Çalışanlar, ziyaretçiler herkes tüm katlardan birbirlerini izleyebiliyor. Yönetimde şeffaflık anlayışı mimari mekanlaşma ile oluşuyor. Dairesel başkanlık bloğuna spiral biçiminde sarılan meclis salonu ve altındaki çok maksatlı salonun fuayeleri avlunun alt ve üst zemin seviyelerine akıyor. Avluda sosyal ve kültürel etkinlikler, konserler, konferanslar, resitaller, sergiler, davetler, toplantılar yapılabilecek, özellikle kötü hava şartlarında yerel yönetim ve halk burada bütünleşecek, kucaklaşacak.

Proje mekanda süreklilik ve devamlılığı ön plana çıkarıyor. Binaya ön meydandan yaklaşan ana giriş rampası atriyumu kesintisiz geçerek arka cephede devam ediyor ve arsanın arka yüzündeki çevre yoluna kadar ulaşıyor. Diğer bir deyişle bu rampa yapının omuriliğini oluşturuyor. Tesis ve masterplan bu omurganın etrafında şekilleniyor.

Belediye sarayının atriyumundaki çelik merdivenler ve köprüler renklerini kayısı meyvesinden ve yapraklarından aldı. Aynı renkler Malatyanın şehir logosunda da kullanılıyor.

Künye
Proje Yeri: Malatya
Proje Tipi: Belediye Hizmet Binası
Proje Tipi Grubu: Kamu Yapısı
İşveren: Malatya Belediyesi
Proje Başlangıç Yılı: 2000
Proje Bitiş Yılı: 2002
İnşaat Başlangıç Yılı: 2002
İnşaat Bitiş Yılı: 2008
Arsa Alanı: 60.000
Toplam İnşaat Alanı: 28.000

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Ahmet Vefik Alp