Similiar Projects

Malatya Erman Ilıcak Fen Lisesi

CBN Mimarlık tarafından tasarlanan fen lisesi, Malatya’nın merkezinden batısına doğru uzanan, gelişmekte olan bir konut bölgesinde yer alıyor.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Proje, Yakınca/Yeşilyurt’da depreme dayanıklı olmadığı için yıkılan eski okul yerine inşa edilen 20 derslikli bir okuldur. Proje alanında hali hazırda bir okul bloğu, yemekhane yapısı, yurt binası ve ayrıca anaokulu yapısı bulunmaktaydı. Fakat anaokulu dışındaki yapılar depreme dayanıklı olmadığı için yıkım kararı alınmış ve mali kısıtlamalar ve Milli Eğitim Bakanlığı Yönetmelikleri doğrultusunda yeni bir okul ve yurt yapısı planlanmıştır.

Projenin geliştirilmesi aşamasında proje alanının şehrin gelişen bölgesinde yer alması ve yoğun ağaç dokusuna sahip olması pozitif değerler olarak ele alınmıştır. Proje için belirlenen temel kavram, eğitim adına birçok programın bir araya gelecek olması dolayısıyla avlu etrafında toplanmış, iç ve dış dengesi kurulmuş yapılar topluluğu oluşturmak olmuştur.

Önemli finansal kısıtlamalara rağmen bir eğitim merkezinin işlevsel ve sosyal rolünün bilinciyle tasarım yapılmıştır. Merkezi bir avlu etrafında oluşturulan kampüs, birbirine bağlı dört ana kütleden oluşur; bir okul binası, iki yatakhane bloğu, kapalı spor salonu ve inşaat sırasında programa eklenen tek katlı bir laboratuvar kütlesi. Tüm bloklar arkad hattı ile birbirine bağlanır ve kampüs avlusunu oluşturur.

Okul binası, sismik dayanıklılığın olmaması nedeniyle yıkılan eski okul binasının yerine inşa edilen 20 derslikli bir okuldur. Bunun yanı sıra toplamda 96 yataklı iki yatakhane bloğu, 240 oturma kapasiteli spor merkezi ve yenilikçi teknoloji laboratuvarları içeren 6 ünitelik bir laboratuvar bloğu bulunmaktadır.

Projenin geliştirme aşamasında proje alanının şehrin gelişen bölgesinde yer alması ve yoğun ağaç dokusuna sahip olması olumlu bir değer olarak değerlendirildi. Proje için belirlenen temel konsept, iç ve dış mekânsal dengeye sahip, avlu etrafında toplanan bir bina topluluğu oluşturmaktı.

Proje, eğitimin birer parçasını oluşturan kültür, sosyal yaşam, bilim, sanat ve teknolojinin bir arada olduğu bir etkileşim alanıdır. Eğitim bu bileşenlerin tümü olarak algılanarak, projenin temel amacı etkileşimli alanlarının farklı noktalarında çeşitli mekansal deneyimleri öngörerek mekansal süreklilik yaratmaktır. Temel amaç, genel eğitim anlayışının ötesinde, kullanıcılar için yeni ve sosyal bir yaşam alanı yaratmaktır.

Mimari Yaklaşım

Proje alanında girişi tam karşılayan bir ağaç dizilimi bulunmaktadır. Bu ağaç dizilimi, yerel bir merkez görevi görmesi amaçlanan avlu içinde bırakılacak şekilde, kampüsü oluşturan tüm yapıları birbirine bağlayacak bir omurga olarak arkad önerilmiştir.

Eğitim yapılarının yerel sosyal merkezlerin rolünü üstlenmesi gerektiğine dair algı ile bakılacak olursa, Malatya Erman Ilıcak Fen Lisesi okulun ve çevresindeki açık alanların bir kamu yatırımı olarak mahalle sakinlerine hizmet etme potansiyeline sahip olduğuna dair kanıt sağlamaktadır. En büyük potansiyel, özel ve ortak alanların ayrılmasından doğar; sınıflar ve yatakhaneler zemin kattan kolaylıkla izole edilebilen üst katlarda yer alırken, kamusal kullanıma açılabilecek üniteler ise giriş katında dışarıdan rahatlıkla ulaşılabilecek şekilde konumlandırılmıştır. Okul binası, iç avlusu ile kampüs dolaşımını genişleterek alana katılır. Okul bloğunun altında bulunan kütüphane özel avlusundan gün ışığı alırken, 250 kişilik konferans salonunun altındaki kantin, orta avluyu çevreleyen geniş cam yüzeylerden gün ışığı alan iç mekan aktivite salonu olarak iç mekan amfisi ile üst katta sosyal kullanımın devamı olan fuaye ile bağlantılıdır. Kapalı toplanma ve buluşma alanı olarak hizmet veren tüm koridorlar yoğun gün ışığı alır, böylece çocukların mola saatlerini bulutlu günlerde aydınlık ortamlarda geçirebilmeleri amaçlanmıştır.

Fen lisesi öğrencilerinin eğitim alacağı mekânların yeterliliği ve fiziksel kalitesi kadar açık ve kapalı alanlardaki sosyal alanların niteliği önemsenmiştir. Kullanıcılara etkileşim için farklı mekânsal deneyimler sunan açık ve kapalı alan ilişkileri kurulması amaçlanmıştır.

Genel olarak binalar geleneksel betonarme yapı olarak tasarlanmıştır. Çelik yapı sadece spor salonunun çatısında kullanılmaktadır. Cepheler ekonomik kısıtlamalar nedeniyle çoğunlukla sıvadır. Cephe tasarım elemanı olarak mermer ve renkli alüminyum kaplamalar kullanılmıştır. Genel yapıda hedef, brütalist bir ifadedir; iç kolonlar ve kısmi tavanlar gibi yüzeyler ile dış revak elemanları açıkta bırakılmıştır. İç tasarımda genel yerleşim planında her kat için aynı malzeme paletinden üç renk seçilmiştir.

Kampüs, Rönesans Holding tarafından bir hayır işi olarak inşa edilmiştir.

Details
Project Location: Malatya
Project Type: High School
Proje Tipi Grubu: Eğitim
Employer: Rönesans Holding
Consultant: Tansu Yılmaz, Cemre Teomete
Ana Yüklenici: KLV İnşaat
Peyzaj Mimarlığı: ADD Design Studio
Photography: Fotoğraf Penceresi, Üzgün Yılmaz
Construction Site Manager: Murat Saraloğlu
Project Start Date: 2018
Project End Date: 2019
Construction Start Date: 2019
Construction End Date: 2020
Building Plot Area: 43.376 m²
Total Construction Area: 12.172 m²

Pin It
Architectural Offices
Architects

Ebru Can Bilhan

Kenan Bilhan
Contributing Architect(s)
Kübra Demirel
Yusra Ekin
Hamide Yiğit