+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

No1903 - BJK Mehmet Üstünkaya Tesisleri

BJK Mehmet Üstünkaya Tesisleri - diğer adıyla NO1903. İstanbul Akatlar'da Mart 2017'de açıldı. Tasarım, projelendirme ve uygulama işleri Feza Ökten Koca önderliğinde Elips Tasarım Mimarlık firması tarafından 12 ayda tamamlandı.

Elips Tasarım Mimarlık, projeyi anlatıyor:

İstanbul Akatlar’da bulunan 4600 m2 açık alan, 3600 m2 açık alana sahip karma kullanımlı tesisin proje çalışmasına 2016 başında başladık. Başkan Fikret Orman’la yaptığımız toplantılar sonunda BJK camiasına Aplus bir tesis kazandırmak için yola çıktık. BJK’nın kalitesini taşıyacak tesis, 7den 70e herkesin kullanımına açık olacaktı.

Tasarım ve projelendirmede ihtiyaç programına göre mekan oluşturma çalışmasına başlarken özellikle binanın mimari kimliği de bizi yönlendirdi. Asimetrik ve farklı açılardaki çizgilerle modern mekanlar yaratırken, maksimum hacim ve gün ışığı kullanımını sağlamaya çalıştık.

Tesiste, zemin katta ana giriş ve karşılamanın yanısıra, ön cepheye bakan büyük bir teras ve çocuk oyun alanına sahip Casual restaurant, arka cepheye bakan terası ile BJK kongre üye ve yöneticilerinin kullanımına açık Eagle House lounge alanı, ana mutfak, depolar ile müşteri ve personel ıslak hacimleri bulunmaktadır. Her ne kadar binada genel prensipte bir tasarım dil birliği olsa da her mekan birbirinden bağımsız olarak farklı malzemelerle tasarlanmıştır.

Birinci katta ise Bold restaurantta, zemin kattaki Casual’dan farklı olarak büyük bir bar köşesi, rahat deri koltuklarla oluşturulmuş bir şömine bölümü, ahşap ve mermer masaları ile daha farklı bir ortama sahiptir. Oldukça iddialı tavan yüksekliği ve cam cephesi ile oldukça ferah bir alana sahip mekanda duvarda kullandığımız mermer ve ayna kaplamaların tersine tavanda kullandığımız metal peteklerin altında daire formundaki ahşap ve akustik panellerle hem sıcak ve hareketli bir etki sağlarken hem de akustik çözüm sağlamış olduk. Özel toplantı ve etkinliklere  hizmet verebilmek için tasarlanmış Blackhall salonu hareketli duvarlar sayesinden istenildiğinde Bold restaurant ile birleştirilebilmekte ve büyük etkinliklerin organize edilmesine imkan sağlamaktadır. Başkan ve yönetim kurulu üyelerinin kullanımına açık Mr President toplantı alanı da toplantı odası, servis, wc ve vestiyeri ile özel bir alan olarak tasarlanmıştır. Toplantı odasında iyi bir akustik sağlamak amacı kumaş akustik panel kaplı duvarlarda yer yer kullanılan ahşap kaplamalarda da tasarım kriterimizdeki çizgilerimiz hakimdir. Yine siyah akustik kaplı tavanda fotoğraf makinası vizörünün açılma şeklinden ilham alarak tasarlanmış lake ahşaplardan oluşturduğumuz tasarımımız mevcuttur.

Birinci bodrumda yeralan Gym Club’da fitness alanı, spinning ve pilates stüdyo dışında, sauna, buhar odası, dinlenme ve masaj odaları ile kapalı havuz, açık havuz ve çocuk havuzu bulunmaktadır. Ön cepheye bakan fitness bölümünden çıkılan terasta yine farklı açılarla oluşturulmuş bitki setleri ile istinat duvarı kamufle edilmiştir.

Tesiste her köşe ayrı şekilde tasarlanmıştır. Tüm teknik detay ve ekipmanların mekan estetiğini bozmasını engellemek amacıyla tasarımda titizlikle çözümler bulunmuştur. Binanın hem dış hem iç mekanında aynı dil kullanılarak kullanıcıya tam bir yaşam alanı kazandırmaya çalışılmıştır. Şömine çerçevesinden, aydınlatmalara, tel çiçek objelerden, bankolara, ana giriş takından, duvar kaplamalarına kadar her türlü detay aynı kimlikle özel olarak tek tek tasarlanmıştır, duvarlarda yer alan resimler de ressam tarafından mekan kimliği baz alınarak hazırlanmıştır.

İç mekanda, mermer, parke, çini karo, epoksi, seramik, ayna, ahşap, pirinç, duvarkağıdı, kumaş kaplama akustik paneller, paslanmaz,cam vs çok çeşitli malzemeler kullanarak mekansal detaylar oluşturulmuştur.

Peyzaj düzenlemesinde ana fikir büyük ve yalın bir çim alan yaratmaktı. Açık alan düğün vs kutlamalara ev sahipliği yapacak bir alan oluşturulmuş oldu.

Arka cephede yeralan açık havuz ve çocuk havuzu bir kısmı deck bir kısmı çim olan 2 farklı kotta güneşlenme terasına sahiptir.

Ana giriş kapısı için tasarladığımız tak ve iç kısıma konumlandırdığımız güvenlik binasında da ana bina ile aynı tasarım dilindeki çizgiler ve BJK renklerinden ilham alınarak kullanılan malzemelerle tasarlanıp, uygulanmıştır.   

Harita
Künye
Proje Yeri: Beşiktaş, İstanbul
Proje Tipi: Sosyal Tesis
Proje Tipi Grubu: Rekreasyon / Spor
İşveren: BJK Beşiktaş İnşaat ve Tic. A.Ş.
Alt Yüklenici: Elips Tasarım Mimarlık
Peyzaj Mimarlığı: Butik Peyzaj
Proje Yöneticisi: Feza Koca
Mekanik Projesi: 5S Mühendislik
Elektrik Projesi: Emek Mühendislik
Tesisat Projesi: 5S Mühendislik
Akustik Projesi: infogroup
Şantiye Yöneticisi: Mutlu Oçmak, Elips Tasarım Mimarlık
Proje Başlangıç Yılı: 2015
Proje Bitiş Yılı: 2016
İnşaat Başlangıç Yılı: 2016
İnşaat Bitiş Yılı: 2017
Arsa Alanı: 6,100 m2
Toplam İnşaat Alanı: 3,500 m²

Pin It
Mimar

Feza Koca

Vildan Tunalı

Çiğdem Şentürk
Yardımcı Mimar(lar)
Afitap Kutluhan
Sezen Mert