Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Ofis X

Erginoğlu & Çalışlar Miarlık tafafından tasarlanan Ofis X, İstanbul Levent’te bir plazanın iki katına yerleşmiş ve 200’den fazla firma çalışanına ev sahipliği yapıyor.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Geleneksel bir plan şemasına sahip eski ofisleri, genelde kapalı ofislerden ve efektif bir şekilde kullanılayan yüksek kapasiteli toplantı odalarından oluştuğu için kullanıcılara rahat bir çalışma ortamı sağlayamamaktaydı. Yönetim sürekli hareket halinde, genelde ofis dışında olan ve çalışanların büyük bir paydasını oluşturan “danışman”ların bu kapalı ofisler yerine açık bir ofis sisteminde çalışmalarının daha doğru olacağını düşündü.

Dörtte biri kiralanmış olan birinci plaza katı, firma müşterilerinin giriş alanına ve toplantı odalarına ev sahipliği yaparken, tamamı kiralanmış olan ikinci kat ofisin operasyon alanı olarak kullanılmaktadır. Binanın 29. katı olan ikinci kata doğrudan giriş olmadığı için, birinci katta bir resepsiyon bankosu ve bankoyla entegre olup ikinci kata çıkan bir merdiven tasarlanmıştır.

Firmanın çalışan şeması 20 partner, danışmanların oluşturduğu Müşteri Servis Ekibi (CSA), ve danışmanları asiste eden Servis Ekibi Asistanları (CSSA) ekibinden oluşmaktadır.

Yeni ofis şemasının en alıcı ve belki de en alışagelmedik özelliği, iki partnerin tek bir odayı paylaşması ve bu partner odalarının binanın çekirdeğine dayalı olup manzaralı ve ışık alan kısımları açık ofise bırakmış olmalarıdır. Alışageldik düzende, hiyerarşik olarak “öncelikli” olan partner odalarının manzaradan yararlanmaları için cepheye dayalı olduğu görülür. Bu öncelik değişikliği ile hem daha demokratik bir çalışma ortamı hedeflenmiş, hem de CSA ve CSSA ekiplerinin ofisi daha çok kullanan ekipler olmasından dolayı, daha fazla ışık alan mekan onlara verilmiştir. Bu partner odaları aynı zamanda birer toplantı odası görevi görmektedir ve ekipler tarafından istenilen zamanda rezerve edilebilir.

Müşteri servis ekibi -namıdiğer danışmanlar- ikinci katta dağılmış olan açık ofislerdeki masalarda çalışmaktadırlar. Danışmanların tek bir noktada sürekli oturmadıkları ve herhangi bir yerde çalışabildikleri göz önünde bulundurularak, masaların sahibi olması gerekmediği ve isteyenin istediği masaya oturabileceği uygun görülmüştür. Kişisel kesonu olmayan bu masalarda “temiz masa” kuralı uygulanırken, çalışanlar ortak şifreli dolapları kullanmaktadır.

Servis ekibi asistanları İK, İşe Alım, Proje Geliştirme, Araştırma, Görsel İletişim, Hukuk, IT ve Finans departmanlarından oluşmaktadır ve her departmanın kendi çalışma kültürleri, depolama ve toplantı ihtiyaçlarına göre kapalı veya yarı kapalı ofisleri vardır.

Bütün operasyonel ve yardımcı departmanlar ofisin ikinci katında konumlandırılmıştır. Partner odaları çekirdekte ve diğer kapalı ofisler aralıklı bir şekilde cepheye takılmıştır. Bu dağılım kattaki dolu-boş dengesini kurarken, ayrı duran bu mekanlar bütün katı dolaşan bir koridorlar bağlanmıştır. Örneğin çekirdeğe dayalı olan yarı açık asistan alanlarının karşısında kapalı ofisler bulunurken, partner odalarının karşısında açık ofisler bulunmaktadır. Açık ofis ve koridorların üstünde koyu gri çelik taşıyıcılar ve beyaz trapez levhalardan oluşan bir açık tavan vardır. Bu alanda maksimum tavan yüksekliği kullanılmışken, çekirdeğe dayalı odaların üstünde tavan yüksekliği daha azdır. Katın başında ve sonunda toplam iki tane 8-10 kişilik toplantı odası ve onların yanında biri ana biri ikincil olmak üzere mutfak ve dinlenme alanı bulunmaktadır.

Sabit mekansal çözümlere ek olarak, ofisteki hareketli mobilyalar hücre içindeki organeller gibi kat üstünde istedikleri yerlere taşınabilirler. Bu özellik 3lü masalar için de geçerli olup, her masa grubunun kendi özel tasarım ortak aydınlatması vardır. Telefon klubeleri, oturma üniteleri, puflar farklı renklerde kata canlılık katarken, katın geri kalan siyah-beyaz-gri tonlarını ve malzemelerin endüstriyel dilini dengelemektedir. Bir bütün olarak bu kat daha renkliyken, giriş katı olan birinci kat daha formel bir dile sahiptir.

Birinci kat ofise giriş katı olup, içinde resepsiyon ve karşılama alanı, üst kata çıkan merdiven ve depolama alanı, muhasebe bölümü ve farklı boyutlardaki toplantı odalarından oluşmaktadır. Kullanıcıları ve müşterileri karşılayan zemin macar taş döşeme olup, aynı taş ile kaplanmış olan resepsiyon bankosu ve merdiven ile bir uyum içindedir. Merdiven çelik taşıyıcılı olup aynı taştan basamaklardan oluşur. Ahşap kaplı duvarları ve ona bağlı tam bir üçgen şeklinde narin bir korkuluğu olan merdivenin altı, resepsiyonistler tarafından depolama alanı olarak kullanılır.

Bütün toplantı odalarında, transparanlığı ayarlanabilen akıllı cam sistemi kullanılmıştır. 4-5 kişilik görüşme odaları, işe alım sürecinde kullanılırken, içinde ekran ve video konferans sistemi olan 6-8 kişilik toplantı odaları gün içinde çalışanlar tarafından kullanılmaktadır. Büyük bölünebilir toplantı odası, büyük bir video walla ev sahipliği yaparken, farklı toplantı ve oturma senaryolarında kullanılabilmektedir. 2 farklı boy, 3 küçük veya bir 40 kişilik toplantı odası haline gelebilmektedir. Bu konfigürasyon için ayakları ve tablası ayrı çalışan, kolay değiştirilebilen bir toplantı masası sistemi kullanılmıştır.

Künye
Proje Yeri: İstanbul, Beşiktaş
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Firma X
Ana Yüklenici: Jeyan Ülkü Mimarlık, ST Mimarlık
Proje Yöneticisi: SPM Proje Yönetim
Mekanik Projesi: MEP Mühendislik
Elektrik Projesi: Enkom Mühendislik
Fotoğraf: Cemal Emden
Proje Başlangıç Yılı: 2018
Proje Bitiş Yılı: 2018
İnşaat Başlangıç Yılı: 2018
İnşaat Bitiş Yılı: 2019
Toplam İnşaat Alanı: 1,500 m2

Pin It
Mimar

Hasan Çalışlar

Kerem Erginoğlu

Özge Üstündağ

Umut Atlı

Elif Özüçağlıyan

Mete Cem Arabacı