Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Oriental Vogue Hotel

M-Ofis Bodrum'da tasarladığı oteli anlatıyor:

Bodrum – Milas karayolunda Bodrum girişi Torba mevkiinde tasarlanan yapı 186.000m² lik alan üzerinde tasarlanmıştır. Mevcut arsa denizden iç kısımlara yaklaştıkça eğim giderek artmakta ve ağaç dokusu yoğunlaşmaktadır. Arsa üzerinde zeytin ve çam ağacı dokusu hakimdir. Ayrıca arsada iki tane eski sarnıç ve bir tane eski kuyu bulunmaktadır. Bu unsurlar tasarım sürecinde koruma altına alınmış etraflarında küçük meydancıklar oluşturulmak suretiyle görsel algısı güçlendirilmiş ve büyük olan sarnıç bir kafe olarak tasarlanarak proje kapsamında tasarımın bir parçası olarak ele alınmıştır. Arsa kıyı bölümünde kuzeydeki komşu parsel hizasından itibaren kum zemin olarak devam etmekte, güney-batı yönünde arsanın bitimine doğru kayalık bir dokuya dönüşmektedir.

Tasarım sürecinde ilk olarak arsaya yaklaşım ve giriş noktası ele alınmıştır. Arsaya arsanın doğu yönünde yaklaşık 300 metre ötesinden geçen ana arter Milas –Bodrum karayolundan ulaşım için çevredeki tatil köylerini besleyen yoldan ulaşılmaktadır. Bu yolun sonunda komşu parsel ile olan sınırdan arsaya girilmesi uygun görülmüştür. Proje kapsamında yatma birimleri ana olarak bir otel bloğu, 3 farklı tipte tasarlanmış tek katlı müstakil villalar, yine tek katlı olarak 2 odalı ve tek odalı sıra evler şeklinde tasarlanmış olan birimlere toplanmıştır. Otel bloğu bünyesinde standart odalar ve süit odalar ile yeme-içme birimleri, eğlence ve alışveriş birimleri ile SPA merkezi bulunmakta, böylelikle tesisin merkez birimi olma durumundadır. Bunun dışında farklı büyüklükte tasarlanan üç tip villa ile 2 odalı ve tek odalı birimler eğimin arttığı güney-batı noktasından güney doğu yönüne doğru eğime paralel ve deniz manzarasına hakim olarak yerleştirilmiştir. Arsaya yaklaşım dahil arsa içi kapalı ve açık birimlerin ulaşımları birbirine dik iki aks doğrultusunda düşünülerek net bir sirkülasyon hattı elde edilmiştir. Tesisin girişi olan kuzey-doğu doğrultusundan karşı istikamet olan güney-batı yönüne doğru ana lobinin bulunduğu bloğa girilmektedir. Lobi bloğu tesis kapsamındaki tüm birimlerin başta otel bloğu olmak üzere, villaların ve tek katlı oda bloklarının yerleşim bölgesi, anfi tiyatro, aqua park , spor alanları, dolphinarium, toplantı ve kongre merkezi ve çocuk kulübüne direk ulaşımı sağlayan bir çekirdek gibi düşünülmüştür. Kuzey-doğu güney-batı aksından sıraevler ve villalara ulaşılırken, dik açıda yer alan aks olan kuzey-batı güney-doğu aksında bir uçta otelin hizmet ve yeme-içme birimleri ile bağlantılı açık yüzme havuzları ve devamında plaja ulaşılırken, diğer istikamette anfi tiyatro, toplantı ve kongre salonu açık spor alanları ve sıraevlere ulaşılmaktadır. Tesis içinde sahil hattı boyunca güney-batı yönüne devam edildiğinde otel bloğunun bitim noktasında başlayan istinat duvarı cepheli boylu boyunca restoran, bar ve benzeri birimler en uçta arsanın eğrisel bitimine yerleşen gece kulübü / restoran birimlerinin oluşturduğu kapalı ve yarı-açık bir kütle ile bu bölümdeki açık alanlar sonlanmaktadır.

Otel bloğu arsa formu göz önünde bulundurularak ve tüm odaların denizi görmesi amaçlanarak birbirine değişik açılar ile bağlanan ve kuzeyden güneye doğru azalan kat sayısı düşünülerek tasarlanmıştır. Bu şekilde arsanın kuzey sınırına dayalı ileride yapılaşma olması muhtemel olan komşu parselle ilişki kesilmiş hem görüntü hem gürültü gibi olumsuz faktörlerden tesisin etkilenmesi engellenmiştir. Bu tasarım anlayışıyla bir yandan tüm otel odalarının deniz görmesi sağlanırken diğer yandan arka parseldeki villaların ve sıraevlerin önünde yüksek bir kütle yaratmak yerine görsel olarak denize daha çok hakim olmalarına izin veren insan ölçeğinde yapı blokları yerleştirilmesi sağlanmıştır. Otele giriş kotu olan +12.00 (±0.00) kotunda bulunan tüm standart ve süit odaların önlerinde boylu boyunca devam eden ve odalardan direk çıkılan geniş teraslar yaratılarak otelin havuz bölgesini oluşturan deniz bağlantılı rekreasyon alanlarına entegre edilmesi sağlanmıştır.

Proje alanındaki ağaçların maksimumda korunmasına özen gösterilmiştir. Otel bloğunda yeşil dokunun yoğun olduğu villaların başladığı istinat duvarı ile sınır olan bölgede otel blokları arasında geçişi sağlayan cam tüp şeklindeki geçişler arasında kalan çok sayıdaki ağaç, oluşturulan bir iç bahçe ile hem korunmuş, hem de otel içi sirkülasyonunda doğa ile iç içe bir görsel algı yaratılmıştır. Aynı şekilde mevcut ağaçların korunması amaçlı, Villaların ve sıraevlerin tasarımında yer alan geniş saçakta açılan ve metal mesh dokusu ile güneş ışınlarına kontrollü olarak izin veren yırtıklar, mevcut ağaçlar ile karşılaşıldığında büyüyerek ve/veya yeri ağacın konumuna göre değişerek ağaçları sarabilecek şekilde düşünülmüş bu şekilde ağaçların minimumda kesilmesi ve taşınması amaçlanmıştır. Otel bloğu, villalar ve sıraevler Bodrum geleneksel mimarisinin çağdaş bir yorumu olarak ele alınmış beyaz, cam, ahşap ve doğal taş malzemeler ile olabildiğince şeffaf, yeşil doku içinde kaybolan yerden koparılarak altından geçen havuz ve yeşil dokunun üzerinde uçuyor etkisi yaratılmıştır. Ufuk çizgisinde denizle birleşme algısı yaratacak şekilde tasarlanan villa havuzları, villanın geniş kullanımlı açık terası ile iç içe düşünülerek görsel algıda denizin villaların içine kadar girmesi hissi yaratılmaya çalışılmıştır. Otel bloğu cephesinde başlayan ve tesisteki tüm birimlerde çeşitli şekillerde kullanımına devam edilerek projenin bütününe hakim olan cephe motifi, bölgenin ve özellikle yakınındaki Dalaman bölgesi yöresel halı motiflerinden esinlenerek ve modernize edilerek tasarlanmıştır. Şeffaf ve yırtık olan yapı kabuklarında güneş kontrol katmanı olarak kullanılmıştır.

Künye
Proje Yeri: Bodrum, Muğla, Dilek Cebeci
Proje Tipi: Otel / Motel
Proje Tipi Grubu: Konaklama
İşveren: Byt Peyzaj, İnşaat A.Ş.
Ana Yüklenici: Byt Peyzaj, İnşaat A.Ş.
Mekanik Projesi: Tayga Mühendislik
Elektrik Projesi: Protem Elektrik
Proje Başlangıç Yılı: 2011
Proje Bitiş Yılı: 2011
Arsa Alanı: 186,000 m2
Toplam İnşaat Alanı: 52,234 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

A. Sinan Timoçin

Serkan İğdelipınar