+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

P Blok Prodüksiyon Stüdyosu

Proje, Maslak' taki 450 m² taban alanlı 8 m iç yüksekliğe sahip hangar binasını fotoğraf ve prodüksiyon stüdyosuna çevirmek üzere, ofis fonksiyonlarını da içerecek şekilde tasarlandı.

Çekim, prodüksiyon ve post-prodüksiyona ilişkin her türlü ihtiyacın karşılanabildiği, ancak bu işlevleri gerçekleştiren ekiplerin birbirini rahatsız etmeden bağımsız olarak çalışabilecekleri ama aynı zamanda da bir arada olabilecekleri bir mekana ihtiyaç duyuluyordu.
Sadece büyük ölçekli çekimler değil, farklı özellikleri olan çekimler için de uygun bir tesis yaratmak gerekiyordu.Otomobil çekimleri için aracın stüdyoya nasıl gireceğini planladığımız gibi, moda çekimleri için gerekli giyinme kabinleri ve makyaj odalarını hesaplamalı ve aynı zamanda kalabalık prodüksiyon ekiplerine rahat bir çalışma ortamı sunabilmeliydik. 

Yemek çekimleri için kullanılabilecek bir mutfak oluştururken, bunun stüdyo ile ilişkisini de iyi düşünmemiz gerekiyordu. Depo alanları stüdyo için en önemli yerlerden. Hem prodüksiyon hem de teknik malzemeler için kolay ulaşılabilir ve olabildiğince geniş alanlara ihtiyaç vardı. Jeneratör, su deposu, elektrik odası gibi tesisata ilişkin zorunlulukların mimari kurguyu bozmayacak şekilde yerleştirilmesi gerekiyordu. Özellikle moda çekimlerinde müşterilere gerekli konforun sunulabilmesi için, ısıtma ve soğutma sisteminin bu çok fonksiyonlu yapıya uygun olarak tasarlanması gerekiyordu. Sınırlı bir bütçe içerisinde tamamlanması gereken projede çıkış noktası fonksiyonel ilişkileri optimum biçimde çözerken, ekonomik çözümlerle çekici bir atmosfer ve ferah mekanlar yaratmaktı.
Yeni oluşturulan asma katlar ve burada yer alan ofisler % 70 oranında, daha önce aynı sokakta bulunan bir prodüksiyon firmasının taşınırken bırakmış olduğu çelik ve cam malzemelerden oluşturularak, projenin omurgası büyük oranda kullanılmış çıkma, sürdürülebilir malzemelerden inşa edilmiş oldu.

Eski cephe yalnızca boya ile dönüştürüldü. Mevcut girişteki rampa ve kepenk korunarak, bu bölüm, araba gibi büyük ölçekli çekimler için düzenlendi. Yaya girişi için sağda düzenlenen resepsiyon bölümüne yeni bir giriş eklendi. Giriş tarafında üstte 2 ilave kat oluşturularak ofisler ve post prodüksiyon bölümleri üst katlara yerleştirildi. Arka bölümde ise tüm kat yüksekliğini kullanarak iki adet stüdyo oluşturuldu. Ofisler , post prodüksiyon ve stüdyo bölümleri ile cafe, makyaj odası, depo, WC gibi yardımcı mekanların arasındaki fonksiyon şeması yatay ve dikeyde optimum şekilde çözümlenirken, proje mekanlar arası geçirgenlik ve izolasyon, ışık ve karanlık, siyah ve beyaz gibi kontrastlar çevresinde tasarlandı. Fonu oluşturan siyah ve beyaza, gri ve şeffafı(cam yüzeyler) da eklenerek ve mobilyalarda ve üst kat zeminlerde kullanılan ahşap bu fona bir doz sıcaklık katarken, aksesuarlar da fazla aşırıya kaçmayan renk unsurunu oluşturdu. İnşaat beş ayda tamamlandı. Yapının bir modülünde zaten mevcutta kurulu bir asma kat vardı ve bu asma katın merdivenlerinin bozulmadan diğer mekanlara entegre edilmesi hedeflendi. İnşaat sürecinde aşmamız gereken mimari zorluklardan bir başkası ise üç kata ihtiyaç olduğu halde üçüncü kat yüksekliğinde çatı makaslarının kafa kurtarmayarak bu katı bölüyor oluşuydu. Bu zorluk, statik sistemi bozmayacak şekilde makasların kesilip askıya alınmasıyla çözüldü. Makaslar arasında oluşan bu boşluk, platformlar arası geçişi sağladı. Böylece üçüncü kat da oluşturulurken aynı zamanda stüdyoların üzerine gelen kısımda bulunan kedi yollarına da bu kattan pratik bir erişim sağlanmış oldu.

Harita
Künye
Proje Yeri: Şişli, İstanbul
Proje Tipi: Ofis
Proje Başlangıç Yılı: 2010
Proje Bitiş Yılı: 2010
İnşaat Başlangıç Yılı: 2010
İnşaat Bitiş Yılı: 2010
Toplam İnşaat Alanı: 450 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Zafer Karoğlu