Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Pendik Rezidans

Caddebostan – Pendik sahilyolu ve Geziboyu caddesi üzerinde 93 pafta, 697 ada ile 93, 77 ve 79 parsellerin birleştirilmesi (tevhid) ile elde edilen alanda tasarlanan yapı da karma kullanım düşünülmüş.

Ana işlevi konut dışında yapının sokağa bakan bölümünde iki kat boyunca devam eden kiralanabilir alanlar düşünülmüş.

Tasarımın ana kriterini belirleyen unsurlar;

İşveren tarafından istenen üç ayrı kule tasarlarken öncelikle çevre yapıların kütlesel oranları tespit edilerek bu oranlara yakın bir kütle oranını parça parça tekrarlayarak yükselen bir çekirdeğin etrafına takmayı ve bu kütlesel hareketin ifadesinin vurgulanması amaçlandı. Yapının konumu gereği panaromik Marmara Denizi ve Adalar manzarası olması yapı kabuğunu olabildiğince şeffaf tasarlamamızı gerektirdi. Bu şeffaf kütlenin, parçalı kütlelerin birleşimiyle oluşması aralarında sağır kütlelerin yer almamasından dolayı kütle vurgularını azaltmakta ve istenilen etkinin elde edilememesi tehlikesini gündeme getirmiştir. Bu sorunun çözümü için kütleleri yukarı yükseldikçe yatay eksende daraltarak aynı zamanda hem dikey hem de yatay hareket saplanmıştır. Ayrıca bu kütleler kendi içinde "birbiri içinden çıkan kutular" şeklinde tekrar parçalanmış ve bu parçalanan kütleler corten çeliği kaplanmış bir görsel ray sisteminin üzerinde hareket eden bloklar olarak yansıtılmıştır. Plan düzlemindeki çıkmalar ile birbirinin içinden çıkma hissi yaratılan kütlelerin arasındaki derinlik hissinin artırılması için güneş kontrol panjurları kullanılmış ve bu bölgeye düşen gölge ile birlikte kütle parçalanması vurgusunun güçlenmesi amaçlanmıştır. Çıkma olan kütlelerde kütle vurgusunu artırmak ve enerji tasarrufu amaçlı şaşırtmalı yükselen kule parçalarında çift cephe (double skin) sistemi önerilmiştir. Yükselen bu üç kulenin altında yüksekliğin daha fazla artmasını ve binanın çevresine yabancılaşmasını engellemek için bahçeli sıra evlerden oluşan yatay konut bloğu tasarlanmıştır. Bu şekilde üç kuleye hem kaide olan bu yatay kütlenin aynı zamanda çatısını yeşil çatı yapmak kaydıyla hem konut sakinlerinin kullanacağı bir sosyal rekreasyon alanı elde edildi, hem de kulenin bu katındaki dubleks konutların kendilerine özel bahçeleri oluşturuldu. Ayrıca deniz doğrultusunda yaklaşık 10 metre eğime sahip olan arsada en düşük kota teraslamalar yapılarak inilmiştir. En alt kotta (Geziboyu Caddesi bitişiği) içinde kafe, fitness ve SPA alanlarının olduğu kapalı sosyal tesis ve açık yüzme havuzlarının da bulunduğu açık rekreasyon alanı tasarlanmıştır. Bu kademelenme ile havuz bölgesinin mahremiyeti de sağlanmıştır.

İşveren'in talebi ile 93 parsel de bulunan tek kule ve yanındaki iki kule sosyal yaşam olarak birbirinden ayrıldı. Bu bağlamda yapıya Çiğdem sokaktan iki ayrı ana yaya girişi düzenlendi, tek kule bloğunun ve diğer iki kuleden oluşan kompleksin sosyal tesis ve açık rekreasyon alanları ayrı ayrı tasarlandı. Yapıya yaya girişleri Çiğdem sokak hattından yapılırken, iki katlı otopark katına giriş yine Çiğdem sokaktan verilmiş, çıkış noktası olarak Geziboyu caddesi düşünülmüştür.

Yapı kabuğunda ana unsur şeffaflık olmakla birlikte sağır bölümlerde ve güneş kontrol panjurlarında corten çeliği düşünülmüştür. Bunun sebeplerinden biri çevre yapılaşmada hakim olan eğimli çatılardaki kiremit kaplama renk tonunun yapının alttan başlayarak tepeye kadar yayılması hissini yaratarak binayı çevresinin bir parçası olarak hissettirmek, diğeri de denize çok yakın olan yapının su ile etkileşimine (nemden dolayı korozyon) vurgu yapabilmemizi sağlayan malzemenin doğal görünümünde bulunan korozyon dokusu.

Künye
Proje Yeri: Pendik, İstanbul
Proje Tipi: Apartman
Statik Projesi: Alper Erdurmaz
Proje Başlangıç Yılı: 2012
Arsa Alanı: 13.635 m²
Toplam İnşaat Alanı: 53.180 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

A. Sinan Timoçin

Serkan İğdelipınar
Yardımcı Mimar(lar)
Emre Mutlu
Hale Akı
Aslı Uzunkaya