+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
İlgili Projeler

Pera Event HQ

İstanbul Avrupa yakasında, Levent’te bulunan Pera Event ofisi Duman Architects tarafından tasarlandı.

Tasarımcılar, projeyi anlatıyor:

Konum olarak iş kuleleri ve bireysel ofislerin harmanlandığı bu bölgede, konumun ve kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda tasarım sürecine başlanılmıştır. Ofis hizmet verdiği etkinlik sektörü gereği 7/24 çalışma prensibini benimseyerek, bilgi, içerik gizliliğini ön planda tutmaktadır.

Pera Event bulunduğu konum itibariyle yoğun bir yaya ve trafik aksında bulunmaktadır. Bu sebeple kullanıcıların ve ziyaretçilerin ofise erişimini kolaylaştırmak adına açık otopark tercih edilmiştir. Dış cephe de ise firmanın kurumsal renklerini yansıtan doğal ahşap malzeme ve metal kompozit tercih edilmiştir. Kurumun en önemli ihtiyaçlarından olan gizliliği sağlayabilmek için pencerelere dekoratif pirinç plakalar yerleştirilmiştir. Bu plakalara uygulanan CNC desenler hem dışarıdan içeriye doğal ışığın erişimini sağlarken hem de içerisinin görünürlüğü sınırlamıştır.

Ofis dikeyde 3 kattan oluşmaktadır; -1 ve zemin katlar 200 m2, 1’inci ve 2’nci kat 60 m2 olmak üzere toplam 520 m2 alana sahiptir.  -1. katında sirkülasyonu yüksek açık ofisler, IT departmanı, insan kaynakları departmanı ve muhasebe departmanı konumlandırılmıştır. 1. ve 2. katlara ise sirkülasyonun minimum olması amacıyla koordinatörler odaları yerleştirilmiştir. Zemin katta ise mekanın girişinden tüm ofislere ulaşımı sağlayan ana koridor, karşılama bekleme ve kapalı ofisler konumlandırılmıştır.

Zemin katta ana girişten itibaren tüm ana aks koridorun tavanında mekanın sürekliliğini ve koridorun ulaşım işlevini vurgulamak adına lineer ahşap strüktür ve bu ahşap strüktürlerin arasında lineer aydınlatmalar kullanılmıştır. Uygulanan bu tavan tasarımı ile hem dekoratif bir görüntü hemde soft, endirekt bir aydınlatma oluşturulması hedeflenmiştir. Aydınlatma ve ahşap strüktürler, konumlandırılırken sürekliliği ve mekanın kullanıcılarını yönlendirmesi öngörülerek tasarlanmıştır.

Zemin katta oluşturulan bu koridorun tavandaki sürekliliği duvarlarda da devam ettirilmiştir.

Koridorun ana girişten ofis kısımlarına kadar tüm duvarlar meşe ahşap paneller ile kaplanmıştır. "L" formundaki koridorun ana girişe bakan kısmına mermer ve pirinç malzemelerin kullanıldığı bir karşılama bankosu yerleştirilmiş ve bu bankoda yine gizli aydınlatmalar kullanılarak mekanın tasarım anlayışı yansıtılmıştır. Koridorun ofis kısımlarına geçildiğinde ise duvardaki ahşap paneller yerini cam filmlerine bırakmıştır.

Meşe ahşap duvar panellerindeki süreklilik özel olarak tasarlanan bir desen ile gerçekleştirilmiş. Bu desen noktalardan oluşmaktadır. Ana girişten itibaren başlayan yoğun nokta desenler koridorda ilerledikçe yoğunluğu azalmaya ve daha sonra tekrar artmaya başlamaktadır. Bu ahşap panellerde bulunan toplam yaklaşık 200.000 nokta tek tek duvar ölçülerinde çizilip CNC uygulamaya gönderilmiş ve daha sonra monte edilmiştir.

Ahşap panellerden sonra devam eden camlara ise yatay curved cam filmleri uygulanmıştır. Bu cam filmleri iki farklı sistem ile yerleştirilmiştir. Göz seviyesinin altında üstünde kalan alanlar yoğun ve dişi, göz seviyesinde kalan alanlar ise az yoğun ve erkek olarak uygulanmıştır. Bu filmler hem dışarıdan içerisinin gözükmesini engellerken hem de süreklilik temasının devamlılığını sağlamıştır.

Kapalı ofislerde ve ortak alanlarda ofisin yaptığı işlerin ön plana çıkarılması hedeflenmiştir. Bu sebeple genel duvar ve zeminlerde gri tonları kullanılmış, yapılan işlerin görsellerinin göze çarpması hedeflenmiştir. Toplantı odalarında kullanılan ‘v’ şeklindeki doğal ahşap paneller ve aralarındaki pirinç çubuklar ile yine sade ancak şık bir tasarım prensibi benimsenmiştir. Ve bu kullanılan gri tonlarındaki ahşap panel ve zemin ile yapılan işin vurgulanması, dikkat çekmesi hedeflenmiştir.

Künye
Proje Yeri: Beşiktaş, İstanbul
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Pera Event
Ana Yüklenici: Duman Architects
Proje Yöneticisi: Samet Duman
Fotoğraf: Alt kat Architecutral Photography
Proje Başlangıç Yılı: 2018
Proje Bitiş Yılı: 2019
İnşaat Başlangıç Yılı: 2018
İnşaat Bitiş Yılı: 2019
Toplam İnşaat Alanı: 520 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Samet Duman

Özge Bartık

Duygu Ceren Yıldırım

Ayşegül Albustanlı

Hazel Şenel