+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
İlgili Projeler

PerlaVista Residence İç Mekan Düzenlemesi

PerlaVista Residence'ta Çakıltaşları Mimarlık tarafından tasarlanan örnek 1+1 daire, ofis ve lobi projesi şöyle anlatılıyor:

Perla Vista Residence Projesin de örnek daire olarak tasarladığımız 80 m²'lik 1+1 dairede, loft konseptini yeniden yorumladık. Dış cephe mimarisinin iç mekanda da algılandığı ve tüm hacmin maksimum kullanım alanı ve fonksiyonla kullanıldığı bir daire oluşturduk.

Hayal kurgusuyla, şehir hayatının yorucu etkilerini günün sonunda evine girdiğinde atmak isteyen ve şehrin kargaşasından izole olmak isteyen genç ve dinamik bir müzisyen yarattık. Kullanıcının ihtiyaçları ve görsel beklentileriyle ilgili çeşitli senaryolar oluşturduk. Projenin karakterini ve konseptini de bu senaryolar aracılığıyla belirledik. Loft kavramını biraz daha irdeleyerek ve bir residence dairesine adapte ederek geliştirdik. Mekansal bölümlemelerde açılı bölücü duvarların yanı sıra zemin kaplamasında hareketli akslar yakalayarak dinamik bir hava oluşturduk. Bu projede mekanların hem özerk bir kimlikle var olmasını istedik, hem de bunu loft kavramından gelen bir tanım olan total mekanla harmanlamaya çalıştık. Duvar bölümlenmelerinde ve zemin kaplamalarında kullandığımız açılar aslında birbiriyle çok iç içe olan mekanları ayrı ayrı vurgulama olanağı tanıdı bize. Aynı zamanda klasik bir mekan planlamasından sıyrılıp kullanıcıya da uygun, dinamik bir hacim elde etmemize yaradı.

Girişte, hem ferah hem de yönlendirici olması için ahşap kaplamalı seperatörlerle ayrılmış açık bir vestiyer alanı yarattık. Vestiyerin sadece bir dolaptan ibaret olmadığını, giyinme soyunma ve depolama işlevlerini gören bir hacim olmasını planladık. Ayrıca kullanılan ışıklandırmayla girişi aydınlatan bir eleman haline geldi. Zeminde kullandığımız doğal taş görünümlü antrasit rengi seramiklerin döşeme akslarında duvarlarda yakaladığımız açıya göre ayarlayarak, bir nevi daire içinde bir rota oluşturduk.

Girişten geçtikten sonra salona ve açık mutfağın olduğu mekana doğru yönlenirken şüphesiz en çok dikkat çeken şey sol duvarda kullandığımız ışıklı corian pano. Tasarımını özel olarak yaptığımız bu pano İstanbul siluetini yumuşak bir ışıkla ön plana çıkartan bir tablo vazifesi görüyor. Bu panelin yanında ise camekan bir bölücü bulunuyor. Burası direkt olarak banyoyu görüyor. Alışıldığı üzere banyolar kapalı, ışıksız ve izole alanlardır. Bu projede bu alışkanlığı kırarak, kalıpların dışına çıktık ve banyoyu görmekten zevk alınan bir mekan olarak ön plana çıkardık. Aynı zamanda banyonun da doğal ışık alabildiği bir açıklık oldu.

Dairenin genelinde mekanları ayrı ayrı vurgulayabilmek için zemin döşemesinde oyunlar yaptık. Aslında yatak odası dışında hiçbir mekan bir duvarla birbirinden ayrılmazken kullanıcının tek bir hacimde bir boşluğa düşmemesi için zemin kaplamalarının malzeme farkı ve yönleriyle oynayarak sanal alanlar yarattık. Girişin zemininde salona doğru akslanarak mutfağa doğru gelen doğal taş görünümlü seramik kaplama, salona girişte yatak odasına doğru yönlenen parkeyle birleşiyor. Yatak odasına doğru giriş de böyle vurgulanmış oluyor. Daha sonra genel oturma mekanında tekrar doğal taş görünümlü seramik devam ediyor. Tüm mekanlar birbiriyle bir bütün halinde, aynı zamanda da birbirinden ayrı.

Salonda rahat ve konforlu bir oturma düzeni tasarladık. Gereksiz eşyalardan arındırılmış, net bir mekan burası. Müzisyene uygun olarak düşünülen orta sehpa, değişik büyüklüklerde davullardan oluşuyor. Kullanılan davullar mekana sıra dışı olduğu için espri kattı. Ayrıca kanepelerin yanında yan sehpa olarak da darbuka kullandık. Böylelikle kullanıcı konseptini tüm mekana yaydık. Salon duvarında bir müzik grubunun siluetlerini gösteren sticker uygulamasıyla boş duvarları değerlendirmek için bir alternatif oluşturmuş olduk. Salonun cam köşesinde yer alan kolonun köşesinde ise Pebbledesign'ın her projesinde tasarladığı gibi bu mekana da özel olarak saat tasarımı yapıp uyguladık. Burada kullandığımız duvar kağıdıyla beraber şık bir hava yarattı. Renk olarak beyaz tercih ederken, antrasit ve nar rengini de kullanarak uyumu ve tezatlığını dinamik bir hale getirdik. Böylece nar renginin çekiciliği de ön plana çıkmış oldu. Tv ünitesi olarak ise ağır ve mobilya havası veren bir tasarımdan kaçınmaya çalıştık. Bunun yerine hem açık mutfağı içeri alan hem de izole edebilen bir tasarımla tv ünitesi ihtiyacını birleştirdik. Paslanmaz dikmelere tutturulmuş ahşap kaplamalı parçalar aynı zamanda raf olarak kullanıcıya yer sağladı.

Tv seperatörünün arkasında geniş bir mutfak adası yer alıyor. Burası mutfak tezgahının devamı niteliğinde, fırının da olduğu bir ünite. Aynı zamanda depolama olarak da kullanılıyor. Mutfak camının önünde ise manzara eşliğinde yemek yenilenebilecek bir yemek masası ve bu masanın yanındaki duvarda büyük bir kara tahta yer alıyor. Hem konsepti destekleyen hem de fonksiyonel bir eleman. Mutfak mobilyasında genel olarak parlak lake ve doğal taşı satine edilmiş paslanmazla bütünleştirdik. Mutfağın elektrikli aletleriyle de bir oluşturdu. Tüm tasarım aşamasında hayalimizdeki senaryoya uygun olarak maskülen bir tarz ortaya koyduk. Bu anlamda beyaz, paslanmaz, doğal ahşap ve antrasit renginin uyumu ve bunu dinamik hale getiren nar rengi.

Yatak odasında bu maskülen tarz yine devam ediyor. Bu odada siyah ve beyaz renkler hakim. Yatak başı duvarını simsiyaha boyadık, bunu da eski gazete sayfalarını kullanarak tasarladığımız özel yapım bir duvar kağıdıyla hareketlendirdik. Yatağın karşısında bulunan sürgü kapılı giysi dolaplarının kapaklarında siyah boyalı cam kullandık. Böylece hem camın kendi ışıltısını mekana taşımış olduk, hem de mekanın kendi içinde yansımasını oluşturduk. Yatak odası banyosunun kapısını naturel camdan tasarladık. Tik ağacıyla kapladığımız ve bir basamak yükselttiğimiz duş banyodan taşıp yatak odasına doğru uzanıyor. Banyonun ufak bir metrekare olsa bile iyi planlanıp ferah bir mekan olmasını sağladık. Büyük ayna yüzeyler ve naturel cam bölücülerle bunu gerçekleştirdik. Lavabo ve tezgahı ve tezgah altı dolabı beyaz corian malzemeden ürettirdik. Lavabo tezgahının olduğu duvardaki geniş ayna yüzey, karşısında bulunan tik ağacıyla uyumlu renkte olan duvar kağıdını yansıtıyor. Hem de doğal ışığı yayıyor. Küçük metrajlı olmasına rağmen ferah ve aydınlık bir mekan.

PerlaVista Residence içinde yer alan 56 m² örnek daire, mimari ofis konseptiyle tasarlandı. 56 m² içinde fonksiyonel mekanlar yaratılarak dar alanlarda müşteriye kullanım alternatifleri sunuldu.

Künye
Proje Yeri: Beylikdüzü, İstanbul
Proje Tipi: Mağaza / Showroom, Ofis
İşveren: Gül İnşaat
İç Mekan Projesi: Çakıltaşı Mimarlık Hizmetleri
Proje Yöneticisi: Neslihan Pekcan
Aydınlatma Projesi: Çakıltaşı Mimarlık Hizmetleri
Mekanik Projesi: Gül İnşaat
Elektrik Projesi: Çakıltaşı Mimarlık Hizmetleri
Fotoğraf: Murat Tekin
Proje Başlangıç Yılı: 2008
Proje Bitiş Yılı: 2009
İnşaat Başlangıç Yılı: 2009
İnşaat Bitiş Yılı: 2009

Pin It
Mimar

Neslihan Pekcan