Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Philip Morris Sabancı Pazarlama ve Satış AŞ Kağıthane Ofisi

Proje, mimaristudio tarafından 2009 yılında tasarlanan, aynı işverene ait Güneşli ofisinin, yine mimaristudio tarafından tasarım, proje ve proje yönetimi çalışmaları üstlenilmiş yeni çalışma ve operasyon merkezi.

Tasarımcıları projeyi anlatıyor:

İstanbul'un gelişmekte olan iş ve ticari aksı Kağıthane Cendere Caddesi üzerinde yer alan yeni merkez; 3 kat, 12.000 m2 alana sahip olup, 4.000 m2' sinde ofisler yer almaktadır. Çalışma alanlarının 3.500 m2.lik bölümü tek katta yer almakta, kalan kısım ise operasyonun gerçekleştiği katlardadır.

Mimaristudio her yeni projesini, işveren kurum aynı olsa da, yeni mekanın fiziksel şartları ve güncel ihtiyaçları doğrultusunda, tamamladığı projelerden bağımsız şekilde ele alır, tasarımlarına da bunu yansıtır. Bu projesini de, tasarladığı Güneşli ofisinden tamamen farklı bir tasarım anlayışı ile ele almıştır. 

Proje çalışmalarına, güncel ihtiyaçların işverenden dinlenmesi ve planlama etütleri ile başlanmıştır.  Ana karşılama ve güvenlik noktası giriş katında yer alan ofisin 1. katta yer alan çalışma alanlarına asansör ve yürüyen merdivenle ulaşılmaktadır. Yürüyen merdiven ile çıkıldıktan sonra gelenleri mimaristudio tarafından tasarlanmış, ana girişi ve firmanın kimliğini vurgulayan bir giriş takı ve karşısında planlanan uzun bir banko karşılamaktadır. Bu bölümden çalışma, toplantı ya da sosyalleşme alanlarına direkt dağılım sağlanabilmektedir. 

Planlamada öncelik satış gruplarının çalışma alanlarına verilmiştir. Bu gruplar ofis katının merkezinde kurgulanmıştır. Çeşitli bölgelerde çalışan bu ekipler, ilgili bölge satış müdürleri ile yakın temasta olacak şekilde planlanmıştır. Bu fikirden hareketle, ilgili tüm müdürler, ekiplerin tam merkezinde yer almaktadırlar.

Katın gerek alan, gerekse hacim olarak büyüklüğü içinde çalışma gruplarının bir kimliğe sahip olabilmesi adına, her iki grubun bir arada düşünüldüğü birer takım kabuğu planlanmıştır. Grupta görev yapan tüm personelin gerek bireysel, gerekse grup çalışmalarına yönelik fiziki, teknik ve teknolojik ihtiyaçlarına yanıt verebilen bu kabuklar, mekan içinde mekan yaklaşımı ile, ana çalışma hacmi içinde birer alt açık çalışma birimleri olarak planlanmışlardır. Bu yaklaşımla, bu büyüklükte bir alanın adeta bir mobilya teşhir mekanı olması engellenmiş, çalışma gruplarına birer kimlik ve aidiyet verilmiştir. 

Ofis içindeki diğer birimler ise bu çekirdeğin çevresinde konumlandırılmıştır. Günlük çalışma ihtiyaç ve alışkanlıkları çerçevesinde farklı ölçekte kapalı ve açık toplantı ve görüşme alanları tasarlanmıştır. Bununla birlikte, Güneşli ofisi içinde yer alan kapalı çok amaçlı salon yerine, yeni ofiste açık bir toplantı salonu önerilmiştir. Farklı kullanım amaçlarına yönelik düşünülen bu alan ile sosyalleşme alanları ilişkilendirilmiş, mimaristudio tarafından tasarlanan özel oyun kabukları mekanın yanında yer alan bölüm içinde planlanmıştır. Form ve renkleri ile birbirilerini tamamlayan bu iki mekan ofisin en dikkat çeken bölümlerindendir.

Ofisin çalışma alanları arasında yer alan açık toplanma alanları ile ilişkili planlanan içecek ve kopyalama servis noktaları, mekanın günün her saati işleyen alanlar olmasını desteklemektedir. Aynı zamanda çalışanların bu noktalara ulaşımları da oldukça kolaylaştırılmıştır. Bu alanların yanında, katın açıldığı açık teras alanı ile bu teras ile ilişkilendirilmiş yemek ve dinlenme alanı ise tasarımı, malzeme ve renk seçimleri ile dikkat çeken diğer bir bölümdür.

Farklı kotlarda tasarlanan yeşil bantlar, ofis içindeki birimleri birbirinden ayıran doğal ayırıcılar görevindedir. Peyzaj uygulamasında, kapalı ortamda ve mevcut doğal ışık ile yaşayabilecek bitkiler seçilmiştir. 

Ofisin genelinde nispeten koyu tonlar tercih edilirken, özel ürünler, mobilya, grafik tasarım, peyzaj ve aydınlatma tasarımı ile bu etki dengelenmiştir. 

Modern mimari ilkelerinden uzaklaşmadan, güncel tasarım yaklaşımları ve ince yapı malzemeleri ile proje şekillenmiştir. Toplam bütçe koşulları içinde, henüz çok yeni sayılabilecek olan ofis mobilyaları bazı değişiklik ve eklemeler ile değerlendirilmiş, bunun yanında yeni ihtiyaçlar için uygun ürün seçimleri gerçekleştirilmiştir. Hazır ürünlerin yanında, karşılama bankosu, toplantı odaları, içecek ve kopyalama noktaları, yemek ve dinlenme alanı gibi bölümler için tasarlanan ürünler özel olarak üretilmiştir.

Çalışma gruplarını içine alan kabukların arası birer sokak anlayışında kurgulanmış, ortak buluşma ve sosyalleşme alanları ile birlikte bu alanların malzeme seçimleri birlikte düşünülmüştür. Genel olarak toplantı ve görüşme odaları dışında ofisin genelinde gerek temizlik, gerekse akustik avantajları sebebi ile 5 mm kalınlığında modüler PVC zemin kaplama malzemesi kullanılmış olup renk ve yüzey seçimleri iç mimari tasarım fikrini destekleyecek şekildedir. Islak hacimlerde porselen seramik ürünler duvar kağıtları ile birlikte kullanılmıştır. Büyük toplantı odası ve çok amaçlı açık salon gibi hacimsel büyüklüğü olan bölümlerde, farklı form ve yüzeyde doğal ahşap kaplama paneller tasarlanmıştır. 

Aydınlatma tasarımı kriterleri, diğer projelerinde olduğu gibi mimaristudio tarafından ortaya konulmuştur. Tamamen LED ürünlerin kullanıldığı projede çalışma alanlarında lineer ve noktasal proje ürünleri tercih edilirken, genel kullanıma açık alanlarda, içlerinde akustik özellikli ürünlerin de olduğu, farklı ebat ve formalarda özel ürünler seçilmiştir. Çalışma gruplarına ait kabuklar, kendi uygun aydınlık seviyelerinde çalışılmış, bu alanların arasında kalan ortak kullanıma açık mekanlar ise ihtiyaca yönelik aydınlık seviyesinde çözümlenmiştir. Toplantı, görüşme, oyun kabukları, yemek ve dinlenme alanı gibi bölümlerde kullanıcıya özel ürünler tasarlanmış ya da seçilmiştir. Tüm bu çalışmanın sonucunda, farklı kullanım amaçlarına sahip, açık ya da kapalı tüm birimlerin ortak bir aydınlatma tasarımı diline sahip olması hedeflenmiştir. 

Projenin tamamlanması ile birlikte, firmanın kurumsal kimliği ve iş konusu ile örtüşen bir mekan ortaya çıkmıştır. Bunun yanında, firma çalışanlarına operasyonel anlamda konforlu bir çalışma ortamı sağlanarak, güncel ihtiyaç ve gelecek beklentileri de karşılanmıştır. 

Harita
Künye
Proje Yeri: Kağıthane, İstanbul
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: Ticari
İşveren: Philip Morris Sabancı Pazarlama ve Satış A.Ş.
Ana Yüklenici: DİEM Mühendislik Mimarlık
Grafik Tasarım: mimaristudio, Future-ist
Mekanik Projesi: Enve Enerji
Elektrik Projesi: Enve Enerji
Tesisat Projesi: Enve Enerji
Fotoğraf: Gürkan Akay
Şantiye Yöneticisi: Tolga Bozok, M. Alpay Yıldız
Proje Başlangıç Yılı: 2015
Proje Bitiş Yılı: 2015
İnşaat Başlangıç Yılı: 2015
İnşaat Bitiş Yılı: 2016
Toplam İnşaat Alanı: 12,000 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Ayça Akkaya Kul

Önder Kul
Yardımcı Mimar(lar)
Tolga Bozok
Kaan Gülkıran