Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

S2OSB Yönetim Binası ve Konferans Salonu

2016 yılında inşaatı tamamlanan ve BINAA tarafından tasarlanan yapı Sakarya 2. Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunuyor.

Tasarımcıları projeyi anlatıyor:

İstanbul’un 170 km. doğusunda, Sakarya Bolgesinde yer alan S20SB, Sakarya İkinci Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu'nun yonetim binasi, genel merkez ve konferans salonu işlevlerini üstlenir. Yönetim ve mühendislik ekiplerinin vizyonlarını birleştirdiği, bölge için ikonik bir yapı niteliği taşiyan bu bina, insanları yeni açılardan bakmaya teşvik eder. Yeni bir bakış açısı, endüstriyel gelişimin ana konseptini yansıtan yeni algılama/öğrenme methodlarına öncülük eder. Yeni ve beklenmedik bu yapı bölge için özgün bir karakter oluşturur, insanların düşüncelerini tetikler, final ürünü hakkında meraklandırır: Bu yapı nasıl ortaya çıktı? Arkasındaki hikaye nedir? Hangi işbirlikleri bunun bir parçası oldu?

Binanın dış cephesi bu soruları tetikleyecek en önemli öğedir. Cephe, iç ve diş mekanlar arasındaki iletişimi, etkileşimi sağlar. Bir elbise nasıl bir moda ifadesi ise kabuk da bir yapının işleyişini anlatan, kendini ifade etme şekli ve karakteridir. S2OSB’nin cephesi yalnızca binanın karakterini değil aynı zamanda işlevini de yansıtmaktadır.

İncelikle işlenmiş metal cephe binayı sarmalayarak yapının, yönetim merkezinden konferans salonuna (170 kişilik), çok amaçlı fonksiyonlarına eşlik eder. Geometrik dokulu kabuk, konferans salonunda dolu paneller ile başlar, dizilimi ritmik bir şekilde artan perfore paneller ile devam eder. Ofis alanlarında bu paneller çift cidar işlevi görerek gün ışığının kontrollü bir şekilde filtrelenmesini sağlar. İç mekan dış cephe tarafından kamufle edilirken, kullanıcılar dışarıyı gorebilmeye devam ederler. Gün ışığı, eloksallanmış, satine edilmiş, katlanmış ve matematiksel olarak bir kompozisyona uyarlanmış metal dış cephenin görünümünü degiştirir. Geceleri ise aydınlatma tasarımı yapının çift yönlülüğünü vurgular: Cephenin sağır kısmında, ritmik dağıtılmış perfore panellere entegre edilen aydınlatmalar ile ışıklandırma sağlanırken, ofis alanlarındaki tamamen perfore paneller ile iç mekan aydınlatması alternatif bir cephe algısı yaratır. Böylelikle dinamik dış cephe, yapının fonkisyonunu sanatsal bir yolla ifade eder.

İç mekan iki ayrı fuaye alanından oluşur: ofis alanlarına hizmet eden birim ve oditoryum. İki yönden de erişime imkan sağlayan Kanopi, büyük ölçekli aktiviteler ve programlar için yarı kapalı bir mekan oluşturur. Konferans salonu dolu panellerin içinde yer alırken, iç kabuk akustik açıdan tasarlanmış, geometrik, lamine ahşap panellerden oluşur. Metal cephenin soğuk etkisine karşı, dogal taş ve ahşap kullanımı iç mekanda sıcak bir atmosfer yaratır. Ofisler, sanayi bölgesi ve ortak tesislerden sorumlu yöneticiler ve mühendisler için, özel olarak tasarlanmıştır. Sanayi kompleksinin gündelik ihtiyaçlarına hizmet eden yapı, bilgi paylaşımı için konferans salonuna çekeceği global kitle ile yerel kitle için de bir köprü oluşturur.

Yapının misyonu, çeşitli endüstri alanlarını ve insanları bir araya getirmek ve birleştirmektir. Böyle bir birleşim, bir yandan endüstrinin sahip olduğu büyük potansiyele dikkat çeker, bir yandan da Türkiye’nin iç bölgelerindeki bu potansiyeli ortaya çıkarmada tasarım ve mimarinin önemli rolünü gosterir.

Harita
Künye
Proje Yeri: Hendek, Adapazarı (Sakarya)
Proje Tipi: Ofis
Proje Tipi Grubu: Endüstriyel
Mimari Proje Ekibi: Burak Pekoğlu, Burcu Kara, Ecenur Yavuz
İşveren: Sakarya 2. Organize Sanayi Bölgesi Yönetimi
Ana Yüklenici: Yüksel Avşar, Zirve Engineering, Bortek Engineering, Dekorist
Proje Yöneticisi: Burak Pekoğlu, Tunay Can
Cephe Tasarımı: BINAA I Building Innovation Arts Architecture, KASSO Engineering
Aydınlatma Projesi: EAE
Statik Projesi: EPAS
Mekanik Projesi: MEKANIK Proje
Elektrik Projesi: BERSIS
Çelik Projesi: EPAS
Akustik Projesi: DEKORIST
Fotoğraf: Thomas Mayer
Proje Başlangıç Yılı: 2014
Proje Bitiş Yılı: 2016
İnşaat Başlangıç Yılı: 2015
İnşaat Bitiş Yılı: 2016
Arsa Alanı: 7,800 m²
Toplam İnşaat Alanı: 3,000 m²

Pin It
Mimar

Burak Pekoğlu

Burcu Kara

Ecenur Yavuz

Yavuz Selim Can