+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
Join with or .
Other Works
Similiar Projects

ŞH Evi

Onurcan Çakır tarafından tasarlanan ve 2019 yılında inşa edilen konut, İzmir Urla kırsalında bulunuyor.

Onurcan Çakır, projeyi anlatıyor:

ŞH Evi, Urla''''da doğanın içinde ve sakin bir çevrede konumlanmıştır. Kütle, fonksiyonların ilişkisi üzerinden şekillenmiştir. Her iki yanda bulunan teras çatılı ve doğal taş cepheli kütleler, yatak odalarının bulunduğu kısımlardır. Taş cepheli kütlelerin her birinde ikişer adet yatak odası bulunmaktadır. Bu kısımlar, yapının ortasında bulunan yüksek tavanlı, beşik çatılı beyaz kütledeki salon ve mutfağın bulunduğu hacme açılmaktadır. Bu mekanın çatısında içeriden görülebilen ahşap makaslar kullanılmıştır. Malzeme olarak; yapının iki tarafında bulunan kütleleri oluşturan taş, yakın çevreden temin edilmiştir. Bu kütlelerin güney cephesindeki yatak odalarında, manzaraya hakim büyük pencereler bulunmaktadır. Taş cepheli kütlelerin ortadaki beyaz ana kütleye göre planda kaydırılarak yerleştirilmesi ile oluşan üç tarafı duvarlarla çevrili orta bahçe, tanımlı bir dış mekan oluşturmaktadır. Salonun büyük ve yüksek cam kayar kapıları açıldığında, bu orta bahçe, iç mekanın bir uzantısı olarak kullanılabilmektedir. Yatak odalarındaki kat yüksekliğinden, orta kısımdaki yüksek tavanlı ortak hacme geçildiğinde oluşması amaçlanan ferahlık hissi, bu büyük camlarla desteklenmiştir. Kış aylarında soğuk rüzgarlardan mümkün olduğunca az etkilenmek için, bölgenin hakim rüzgarının vurduğu kuzey cephesindeki pencere açıklıkları en düşük seviyede tutulmuştur. Mutfağın bu cephedeki yatay şerit penceresi ile arazinin kuzeyinde bulunan diğer tarla ve zeytinliklerden oluşan doğal manzaraya dönük bir çerçeve oluşturulmuştur.

Details
Project Location: Urla, İzmir
Project Type: Single House
Proje Tipi Grubu: Konut
Ana Yüklenici: SRC Yapı
Project Start Date: 2018
Project End Date: 2018
Construction Start Date: 2018
Construction End Date: 2019
Building Plot Area: 2.683 m2
Total Construction Area: 134 m2

Pin It
Architectural Offices