İlgili Projeler

Sipahioğlu Villası

Reta Mimarlık, projeyi anlatıyor:

Ankara İncek’te yer alan Sipahioğlu Villası ile ilgili olarak, mal sahipleri daha önceden yapmış olduğumuz yapıları ve iç mimarilerini gördüklerini, bunları çok beğendiklerini belirterek, kendi villalarında da bizimle çalışmak istediklerini belirttiler.

Ev halkının isteklerinin neler olduğunu belirlemek amaçlı birkaç konuşma toplantısından sonra aile bireylerinin, hobilerini, genelde ne tarz tasarımlardan hoşlanabileceklerini tespit ettikten sonra eskiz ve projelendirme aşamalarına geçip, tasarlanan planlarla beraber serbest el eskiz perspektifleri bitirdikten sonra bu planların görsel zenginliğini desteklemek için 3D Max görsellere başlayarak, sunum için hazır hale getirdik.

Yapılan eskiz perspektiflerin sonrasında müşterimizin isteklerinin yer aldığı animasyon videosunu hazırlayıp sunduk, genel bir onay aldıktan sonra, tek tek yaşam mekanlarının içerisindeki mobilya tasarımlarını yapmak üzere eskiz çalışmalarına başladık.

Bizler, yaptığımız mekanlarda kişiye özel tasarımlar ve uygulamalar yapmaktan yanayız, hazır hareketli ve sabit mobilyaların mağazalardan satın alınarak yaşam alanlarına yerleştirmenin mesleki bir başarı olmadığını, bunların mobilya mağazaların teşhir vitrinlerinin eve taşınmasından başka bir şey olmadığını, benimsediğimiz bu uygulamalardan hiç hoşlanmadığımızı belirtmek isterim.

Villanın, full akıllı ve  çevreci olmasını istediğimiz için, bir yandan fonksiyonel olmasına, insan ve eşya ilişkisi içerisinde  ergonomisinin doğru yapılmasına verilen önemden dolayı, yaşam ve teknik mekanlardaki her türlü mekanik ve elektronik senkronizasyon içerisinde ilerlendi, Pinoneer akıllı ev sistemleri ile beraber çalışırken, biraz daha garantici ve gelenekçi çözümlerle, sistem odasından her elektrik sortisi için tek, tek kablolama yapılarak alt yapıyı oluşturuldu, müzik yayınının mekanların içlerinde kişiye özel seçilmiş müzik tercihlerini belirleyip, onlar için varlık tanımları yapılarak, gerek evin içinde dolaşırken gerekse sabit bir yerde dinlenirken yada bahçede dolaşırken “soundwasher” sistemi ile bu müzik tercihlerini üst konfor seviyesinde “Sonos” marka hoparlörlerle sunacak alt yapı çalışmalarını tamamlandı.

Villanın içerisinde Modern Klasizm tarzını kullanılırken, kısmen Amerikan Country tasarım çizgilerinden de faydalandık. Evin tamamında ve merdivenlerde kullanılan ahşap masif parkeler, özel olarak eskitilmiş ve renklendirilmiş meşe masif ağaçtan 25cm genişlikte ve 200cm uzunlukta 20mm kalınlıkta fırınlanmış ve emprenye edilmiş olarak İtalya da hazırlatılmıştır.

Villanın iklimlendirmesinde belirli hacimlerde kanallı sistemler kullanırken, belirli yerlerinde de, split sistemleri tercih edildi, ısıtma sistemlerini tasarlarken alüminyum radyatör petekleri kullanıldı, tüm kaloriferlere konfor ısıtma tanımlanırken, kişiye uygun olarak oda bazında işi tanımlamaları yapıldı, gene banyolarda akıllı (smart) sistemlerle kullanılabilen sıcak suyunda benzer sistemlerle kontrollerinin sağlanmasında merkezi doğal gazla çalışan işi odasına bağlandı.

Bodrum katta, işi odası, teknik elektrik ve elektronik sistem odası, güvenlik video kayıt ve yayın odası, personel odaları, çamaşır odası ve tuvaletleri, aile bireylerinin kullanımına yönelik sauna ve düş mekanları, Bilardo ve Dart oyunlarının bulunduğu Bar kısmı, spor odası ve akustiği ve ses izolasyonu yapılmış “ Home Teather Systems” ile donatılmış sinema odası bulunmaktadır, buradaki sinema koltukları hakiki deriden imal edilerek tüm surround seslere göre titreşim verebilen sistemlerle donatılmıştır.

Giriş katında ise misafir yatak odası, mutfak ve yemek alanı meşe kaplama üzerine beyaz renkte mat lake uygulaması yapılarak evdeki tüm dolaplar, oda kapıları ve duvarlardaki kısmı alçak lambirilerle malzeme ve renk bütünlüğü sağlamış oldu.

Mermer, el oyması ile hazırlanmış ve içerisinde doğal gazla yakılabilen şöminenin de bulunduğu küçük salonda, kitaplık ve okuma alanı yer almaktadır, bu mekanda, zeminde “Burbarry” İngiliz tarzından soft renklerden İngiliz seramikleri kullanıldı. Çeşterfield kiraz rengi gerçek deri kanepe ile tarz bütünlüğünü oluşturuldu.

Aynı katta yaşam ve yemek odaları ile beraber altın sarısı varak kaplı duvar kağıtları kaplı “Exclusive” klasik İngiliz tarzı tuvalet hacmi de bulunmaktadır.

Birinci katta ise aile bireylerine ait müşterek TV ve yaşam alanı çocuklarla beraber vakit geçirilebilecek keyifli bir ortam sağlanırken el yapımı.

Ebeveyn yatak odası, (walking closet) giysi odası ve ebeveyn banyosu yer alırken, banyo alanı içeresinde ise, havuz ve duş alanları da bulunmaktadır. Banyo da bulunan klozet tüm akıllı sistemlerle donatılmış Geberit marka “AquaClean” teknolojisi kullanarak şu tasarrufunu sağlayan ve atık suyun, içme suyu şebekesine karışmasına izin vermeyen ve çevrenin herhangi şekilde kirlenmesine olanak vermeyecek çevreci bir sistemle uygulaması yapılmıştır.

Çocuk odalarında yatak ve oyun alanlarının yanında çocuklarında tek, tek onayları alınarak sipariş göre imalatı yapılan banyo seramikleri, desen ve renk tercihleri ile çocuk banyoları saniter ve vitrifiye malzemeler İtalyan tasarımcıların yaptığı malzemeler yer almaktadır. Çatı katında, ebeveynlerin çalışma alanı ile şömineli dinlenme ve TV alanı ile bağlantılı misafir yatak odası ve banyosu bu katta yer almaktadır.

Bahçe kısmında ise çift taraflı kullanılabilen şömine ve barbekü olarak tasarladığımız Ankara taşı kaplamalı ocak, yazlık veranda alanında yer alıyor, zeminde “iroko” masif Deck latalar ile country stili sıcak bir açık hava alanı yaratılmıştır.

Bahçede yer alan yüzme havuzu, organik hoby tarımı için yazlık ve kışlık sera bulunmaktadır, ailenin sevgilisi kurt köpeği “evoque” içinde, yerden elektrikli ısıtmalı kulübesi yer almaktadır. “Aksa” marka jeneratör evin farklı bir köşesinde olup villanın tamamında Ankara’nın yöresel taşı olan, “Andazit” volkanik nitelikte olan kırma taşlarla cephe kaplamaları, yürüme yolları ile bahçe duvarlarında kullanmayı tercih edildi.

Kapalı garaj kısmı, iki arabanın park edebileceği büyüklükte olup, garajdan evin içerisine girişi sağlayan kapı da bulunan parmak izi okumalı kilit sistemi ile kontrollü giriş, çıkış sağlanmaktadır.

Giriş kapısının yanlarında şeffaf ve mat cam kombinasyonlardan geometrik formlardan tasarlanan, kurşunlu vitrayların imalatı vitray sanatçısı Necmiye Gönenli imzalıdır. Bahçe peyzaj mimarisi düzenleme ve bitki seçimleri tarafımızdan yapılmıştır.

Künye
Proje Yeri: Gölbaşı, Ankara
Proje Tipi: Tek Ev / Villa
Proje Tipi Grubu: Konut
Konsept Tasarımı: Yusuf Taner Gültekin, Meleknaz Reyhan Gültekin
Fotoğraf: Cenap Refik Ongan
Proje Başlangıç Yılı: 2013
Proje Bitiş Yılı: 2015
İnşaat Başlangıç Yılı: 2014
İnşaat Bitiş Yılı: 2015
Toplam İnşaat Alanı: 350 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Yusuf Taner Gültekin

Meleknaz Reyhan Gültekin