+ARKİV'in gelişmiş özelliklerinden yararlanmak için lütfen giriş yapınız!
veya ile bağlan.
Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Studio Santral Yurtları İç Mekan Tasarımı

nord mimarlık-tasarım Studio Santral için ürettiği iç mekan projesini anlatıyor:

Silahtarağa Gayrimenkul’ün, Bilgi Üniversitesi’nin Santral kampüsüne komşu bir parselde yer alan, toplam 6000 metrekare inşaat alanına sahip ve mimari projesi Erginoğlu&Çalışlar Mimarlık'a ait olan Studio Santral Yurt Binası'nın odalar, koridorlar, resepsiyon, lounge gibi tüm iç mekanları fonksiyonel ve modern bir kurgu niteliğinde tasarlandı.

İlk aşamada 149 odalı ve 300 kişi kapasiteli yurdun oda tipleri için, kullanıcıların taleplerine karşılık oluşturabilecek nitelikte farklı alternatifler oluşturuldu. 22 metrekareden 45 metrekareye kadar değişen büyüklüklerde ve şemalarda dört ayrı oda tipi tasarlandı. Bunlardan birincisi standart oda tipi düzeninde,  iki adet tek yatak arasında konumlanan çalışma masalarının yer aldığı, ikincisi ise ranza sistemi ve altında bunu tamamlayan bir çalışma bölümünün bulunduğu bir kurguda düşünüldü. Üçüncü tip oda kurgusu, yatakların L şeklinde ranza haliyle bir araya getirildiği ve çalışma bölümünün ayrı tutulduğu bir şemada tasarlandı. Dördüncü tip ise, alt katta yaşama alanının, üst katta ise çalışma bölümünün ve yatakların yer aldığı dubleks odalar olarak ele alındı. Tüm oda tiplerindeki mobilyalar yerine göre tasarlandı ve mekanlardaki her metrekarenin efektif olarak kullanılabilmesine özen gösterildi. Oda tiplerindeki malzeme seçimleri, tasarım bütünlüğü, fonksiyonel ve uzun süreli kullanım gibi kriterler göz önünde bulundurularak değerlendirildi. Odaların zemininde sirkülasyon alanların devamı niteliğinde pvc kaplama kullanılırken, tavanlarda mimari dildeki çelik konstrüksiyonu iç mekanlarda da hissettirebilmek adına çelik hasır tavan uygulaması yapıldı. Duvarlarda ise gri-beyaz tonlarının hakim olduğu yüzeyler tercih edildi.

Yurdun koridorlarında, binanın blok yapısına istinaden lineer sac levhalar kullanılarak çeşitli yönlendirme yüzeyleri tasarlandı. Oda numaraları, mekan isimleri bu lineer yüzeylerde vurgulanarak binanın grafik anlatım dili oluşturuldu.

Resepsiyon, zemin katta ve bloklardan birinin girişinde konumlandırılarak bina yaklaşımında karşılama bankosu ve tamamlayıcı eleman niteliğinde kurgulandı. Resepsiyon bankosu için hem davetkar bir karşılama yüzeyi oluşturmak, hem de doğal bir etki elde edebilmek adına malzeme olarak masif ahşap panel kullanıldı. Banko arkasında kalan dolap modülünün ve bu alanı sınırlayan düşey seperatörün tüm yüzeyi mesh olarak değerlendirildi ve oda tavanlarındaki çelik hasır kullanımına referans niteliğinde ele alındı. Tavan alanı yine çelik hasır malzeme ile geçilerek, banko üstündeki aydınlatma elemanı, duvardaki mesh yüzeyli kapaklar ve odalardaki duvar renklerinin devamlılığıyla resepsiyon tanımlandı.

Lounge alanı, birinci bodrum kattaki oda koridorlarının kesişimi niteliğinde meydanlaşan ortak alanda kurgulandı. Aynı zamanda bu ortak alan, etüt salonları, çamaşır odası, mutfak ve ortak ıslak hacimler gibi mekanları da içerisinde barındırdı. Bu alanların tasarım niteliği ve kurgusu yine genel tasarım mantığıyla bütünlük oluşturacak şekilde senaryolaştırıldı. Lounge alanı, mimarinin taşıyıcı sisteminin yönlendirmesiyle üç ana parçaya ayrıldı ve üç ayrı salon olarak tasarlandı. Kenarda kalan birinci ve üçüncü salonlar, içinde daha konforlu oturma düzenini barındıran ve duvarında ekran yüzeyleri ve raf sistemleri olan mekanlar olarak şekillendirildi. Tavanlarında binanın diğer iç mekanlarında kullanılmış olan kafes hasır tavanın devamı niteliğinde metal asma tavan kullanıldı. Bu tavan tipinin, üzerinde ekran yüzeyleri ve raf sistemleri olacak şekilde duvar yüzeylerine de devam etmesi sağlandı ve böylece görsel bütünlük sağlanmış oldu. Ortada kalan salon alanında ise yemekhane ihtiyacına karşılık olacak, fonksiyona uygun elemanlarla kurgulanan bir oturma düzeni düşünüldü. Bu salonun tavanı ise masa yüzeylerindeki ahşap malzemenin tekrarı niteliğinde lineer ahşap asma tavan olarak kurgulandı. Salonların koridor tarafında kalan dolu duvar yüzeyinde, özellikle öğrencilerin kullanımı için, kurumsal rengi yansıtan bir boyalı cam yazı tahtası oluşturuldu ve koridor geçişine dinamik bir etki eklendi. Lounge alanının genelinde, yine oda tiplerinde ve resepsiyonda kullanılmış olan renklerden faydalanıldı. Bunun haricinde diğer kolon ve duvar yüzeylerinde, yine koridorda mevcut olan grafik anlatımlar devam ettirildi.

Studio Santral Yurt Binası'nın iç mekanlarının ana tasarım prensibi, hem yatırımcı firmanın kurumsal yapısına uygun bir zemin hazırlaması, hem de mimari projede kurulan modern yaklaşım ile dil birliği oluşturması adına, olabildiğince minimal bir anlayışa şekillendirildi. İç mekan tasarımındaki malzeme ve renk devamlılığı, fonksiyonel kullanım ve bütüncül yaklaşım ön planda tutularak yapısal detaylardan noktasal detaylara kadar devam ettirildi.

Harita
Künye
Proje Yeri: Eyüp, İstanbul
Proje Tipi: Yurt / Konukevi
Proje Tipi Grubu: Konaklama
İşveren: Silahtarağa Gayrimenkul
Fotoğraf: Murat Tekin
Proje Başlangıç Yılı: 2014
Proje Bitiş Yılı: 2014
İnşaat Başlangıç Yılı: 2013
İnşaat Bitiş Yılı: 2015
Toplam İnşaat Alanı: 6,071 m2

Pin It
Mimar

Burcu Yücetaş Ural

Erkan Ural

Sinem Balkanlı

Burcu Dede

Gülşah Çaltekin