Other Works
Similiar Projects

Tarsu Alışveriş ve Eğlence Merkezi

Tarsu, Tarsus'da bulunan, 63.000 m²'lik alana sahip bir alışveriş ve eğlence merkezidir.

Şehrin en büyük alışveriş merkezi olan Tarsu, iki adet ana kattan ve iki adet bodrum kattan oluşmaktadır. Yapı içerisinde 75 adet mağaza, bir adet hipermarket, bir adet teknoloji marketi, bir adet sinema ve eğlence merkezi bulunmaktadır. Yapı, geleneksel Tarsus evleri referans alınarak, birinci katı zemin katın üzerinde çıkma yapacak şekilde tasarlanmıştır. Bu çıkmalar, kumtaşı, oniks, alüminyum, renkli seramik çubuklar (NBK) gibi farklı malzemelerle kaplanmıştır. Cephede farklı malzeme kompozisyonları kullanılarak oluşturulan bu ilişkilendirme biçimi, şehrin tarihinde barındırdığı kültürel ve sosyal zenginliği temsil etmektedir.

Tarsu'nun giriş bölümünde, aluminyum lazer kesim panellerden oluşan mavi renkli bir heykel ziyaretçileri karşılamaktadır. Heykel, "Tarsu" adının harfleri kullanılarak düzenlenmiştir. Ana giriş ünitesi, şehir tarihinin bir parçası olan kapılara referens olacak şekilde, eski şehir kapıları modernize edilerek tasarlanmıştır. 17 m yükseklikteki kapı, beyaz renkle boyanmış metal profilden iskelet üzerine yerleştirilen desenli cam panellerden oluşmaktadır. Yapıda bulunan diğer üç boyutlu elemanlar gibi ana giriş kapısı da geceleri farklı renklere dönüşecek şekilde LED aydınlatma elemanları ile ışıklandırılmıştır. Desen baskılı cam malzeme, aynı zamanda, ikinci kattaki giriş cephesinde bulunan çıkmaları kaplamak amacıyla da kullanılmıştır.

Tarsu'nın birinci katında, zemin katın üzerinde çıkma yapacak şekilde tasarlanan hacimler, kumtaşı malzemeden yapılmıştır. Bu hacimler, farklı formlara ve farklı özelliklere sahip olacak şekilde biçimlendirilmiştir. Örnek olarak kuzeydoğu cephesinde, Tarsus'un doğal bitki örtüsünün bir parçası olan zeytin ağaçları için geniş birer saksı görevini görmüşlerdir. Cephenin bazı bölümlerinde oniks malzemeden kesilmiş plakalar, kumtaşı malzeme ile birlikte kullanılmıştır. Oniks malzeme arkasına LED aydınlatma elemanı döşenmiştir. Geceleri aydınlatılan oniks cephe, binanın bazı bölümlerini ışıktan heykellere dönüştürmektedir. Ayrıca, cephenin diğer bazı bölümlerinde kumtaşı elemanlar zeytin ağacı deseninde lazer kesim alüminyum ile kaplanmıştır. Kırmızı renkli tabakalar cepheden belli bir mesafe aralıkla konumlandırılarak gölge etkisi yaratmıştır. Böylelikle cephenin üç boyutlu derinliği artmıştır. İki malzeme arasına LED aydınlatma döşenmiştir. Farklı renkler alabilen bu LED aydınlatmalar, cepheyi geceleri bir ışık kutusuna dönüştürmektedir.

Su, Tarsus'un tarihinde önemli bir yere sahiptir. Coğrafi açıdan düşünüldüğünde Tarsus şehri, Toros Dağları'nın arasından akıp giden nehrin buluştuğu liman noktasında kurulmuştur. Su, şehre ruhu, yaşamı ve ticareti getirmiştir. Doğa , kültür ve su, Tarsus şehrini şekillendiren en önemli üç öğedir. Alışveriş merkezine verilen Tarsu adı da "su" kelimesini barındırması nedeniyle seçilmiştir. "Tarsu", Tarsus şehrinin su ile buluşmasını simgelemektedir. Bu nedenle, su elemanları yapıda yaygın bir şekilde kullanılmıştır. Tarsu'nun iç ve dış mekanlarında dokuz adet havuz ve üç adet şelale bulunmaktadır. Üst katta bulunan yemek bölümünde ise büyük ölçekli bir akvaryum yer almaktadır.

Su, Tarsu'nun tasarımı için de esin kaynağı olmuştur. Yapı içerisine bulunan koridorlar nehrin akış şeklini yansıtmaktadır. Akış hattı ana girişten itibaren başlamaktadır. Akışın kaynağı ana giriş kapısının önünde yer alan şelaledir. Akış hattı yapının içerisinde ilerlemekte, ana fuayede yer alan havuz ile birleşmekte ve servis çıkışında sonlanmaktadır. Akış hattı batı-doğu yönünde ilerlemektedir. Tarsu'nun batı ve doğu yönlerindeki bitiş noktalarında parklar yer almaktadır. Böylelikle, su akışı, yapıyı doğa ile buluşturmaktadır. Parklar küçük tepecikler şeklinde tasarlanmıştır ve Toros dağlarına referans vermektedir. Su, parklar için de temel bir unsur olmuştur. Küçük tepecikler arasında büyük bir havuz yer almaktadır. Giriş kapısı yönünde ise çocukların eğlenmesine yönelik olarak elektronik bir sistemle çalışan fıskiyeler kullanılmıştır.

Üst katta bulunan koridor tasarımları akış hattını işaret eden fuaye alanları ile sağlanmıştır. Yapı içerisinde dört adet fuaye alanı bulunmaktadır. Her bir fuaye, tüm ortak alanlar için çatıda yer alan camlar ve ışıklıklar yoluyla doğal ışık kaynağı yaratmaktadır. Işıklıklar farklı şekilde ve boyuttadır. En büyük ışıklık, ana fuayeye bakmaktadır ve ana giriş kapısı ile aynı desene sahip camlardan yapılmıştır. Diğer ışıklıklar daha küçüktür ve dairesel bir forma sahiptir. Şeffaf cam ile kaplı bu ışıklıklar üst katta bulunan koridorlara ve yemek bölümüne bakmaktadır. Yapı içerisinde yer alan doğrusal camlar çatıda yer alan desen hattını takip etmektedir. Elektronik olarak kontrol edilen bu sistemlerin bir kısmı günışığı sağlamanın yanısıra hava damperi ve duman boşaltıcı görevi de görmektedir.

Doğa, Tarsu'nun iç mekan tasarımının da bir parçası olmuştur. Yapı peyzaj tasarımı ile dikkatleri çekmektedir. Tarsu bitki örtüsünün bir parçası olan palmiye ağaçları güney cephesi boyunca ve yemek bölümünde bulunan saksılara yerleştirilmiştir. Zemin katta ve birinci katta yer alan dış mekan saksılarına, begonvil, lavanta ve biberiye gibi bölge iklimine uygun bitki elemanları ekilmiştir. Yapının iç mekanlarında, oturma birimleri ve saksılar bir bütün olarak tasarlanmıştır. Her birine renkli iç mekan bitkileri ekilmiştir. Üst katta yer alan koridorlara, dairesel formlu ve renkli kroton bitkileri ile kaplanmış büyük boy saksılar yerleştirilmiştir. Saksılar, farklı birer birim olmak yerine, beton döşemelerin bir parçası olacak şekilde tasarlanmıştır. Saksılar ile aynı daire yarıçapına sahip olan ışıklıklar, çatı katında bulunan saksıları aydınlatmaktadır.

Tarsu'nun ekolojik açıdan ön plana çıkması, doğa ve su temalarının kullanımı ile tasarlanmasından ibaret değildir. Teknolojik özellikleri, yapının Türkiye'de ki en yüksek BREEAM derecesini almasını sağlamıştır. Tüm elektronik ve mekanik sistemler enerji kullanımını kontrol altında tutmak adına elektronik olarak yönetilmektedir. Mekanik havalandırma sistemi sayesinde geleneksel yöntemlere kıyasla daha az enerji tüketimi elde edilmiştir. Geleneksel HVAC sistemlerinde, vantilatörler enerjiyi yöneten ana kaynaktır. Tarsu Alışveriş Merkezi'nde ise vantilatörler yerine su kaynaklı ısı pompaları kullanılmıştır. Böylelikle, klima ve ısıtma sistemerinden gelen atık su biriktirilerek dış mekan peyzaj alanlarının sulanması için kullanılmaktadır.

Tarsu'nun tasarımı teknoloji ile bütünleşerek doğal havalandırma sisteminin kullanımına olanak sağlamıştır. Tavanda bulunan doğrusal camlar, doğal havalandrıma ve gün ışığı sistemlerinin standart gereklilikleri göz önünde bulundurularak tasarlanmıştır. Doğal havalandırma damperlerine ait sensörler, iç mekandaki oksijen kalitesinde düşüş tespit ettiğinde ve mağazaların soğutulması için geceleri, otomatik olarak açılmaktadırlar. Mağaza sahiplerinin sabahları havalandırma için ekstra enerji tüketmelerine gerek kalmamaktadır. Bu imkan iç mekanların soğutulması için harcanan enerjinin azalmasını sağlamaktadır.

Yapıda kullanılan malzemeler ve donanımlar enerji tasarrufu göz önünde bulundurularak belirlenmiştir. Mimari malzemeler, kimyasal değeri düşük organik malzemeden üretilmiş ve üretim esnasında daha az enerji tüketen elemanlardan seçilmiştir. Taşıma ve teslimat esnasında ortaya çıkan enerji tüketimini en aza indirgemek için yerel malzemeler kullanılmıştır. BREEAM standartlarına uygun olması amacıyla susuz sisteme sahip pisuar ve banyo malzemeleri seçilmiştir. Susuz sistemler daha düşük su tüketimi ve su akışı değerlerine sahiptir.

Buna bağlı olarak, yapıda gri su geri dönüşüm sistemleri kullanılmıştır. Gri su geri dönüşümü, boru tesisatı, basınç tankları, arındırma techizatı ve reservuazlar gibi tesisat sistemlerinin tüm noktalarında kullanılmıştır. Güneş enerjisi panelleri, yemek bölümlerinde sıcak su sağlamak amacıyla kullanılmıştır. Otopark alanlarında, su kanalizasyon deliklerine yağ filtreleyici süzgeçler yerleştirilmiştir.

Fizibilite çalışmaları, Tarsu'nun yıllık soğutma kazancının 50.000 Euro, ısıtma kazancının ise 10.000 Euro olduğunu öngörmektedir. Doğal havalandırma sistemleri, klasik sistemlere oranla daha az enerji tüketmektedir, çünkü, doğal sistemlerde, klasik yöntemlerde olduğu gibi içerideki hava ıstılıp soğutulmamaktadır. Doğal olarak havalandırılan alanlar soğuk mevsimlerde yüzde 15, sıcak mevsimlerde ise yüzde 20 enerji tasarrufu sağlamaktadır. Gri su geri dönüşüm sistemleri, yapının su ihtiyacının yüzde 99'unu karşılamaktadır ve günde 32 mᶟ su tasarrufu sağlamaktadır.

Elektrik ve HVAC işletimlerini kontrol altında tutan bina otomasyon sistemleri, manuel olarak işletilen enerji kontrol sistemlerine oranla yüzde 30 enerji tasarrufu elde etmektedir. Yapının iç ve dış mekanlarında kullanılan LED aydınlatmalı elektrik tesisatları, günlük 15 kW enerji tasarrufu yaratmaktadır. Bu oran standart elektrik tesisatlarına kıyasla yüzde 50 daha az enerji tüketimi elde edildiğini göstermektedir. Yıllık enerji tasarrufu 21.900 kW saat/ yıl'dır.

BREEAM yerel standartlarla uygunluk, ısı kazancı ve kaybı arasındaki farkın yüzde 20 oranından düşük olmasını gerektirmektedir. Tarsu'da duvar ve cephe sistemlerinin yalıtımı yerel standartların gerektirdiği yüzdeleri karşılayacak şekilde tasarlanmıştır. Ayrıca binada düşük E tipi cam cephe ve cam sistemleri kullanılmıştır. Buna bağlı olarak yalıtımın kalınlığı belirlenmiştir. Mekanik ve elektrik istasyonları L1 sınıfı yalıtım panelleri ile kaplanmıştır. Fanların gücü 1 W/lt/san. değerinden düşük olacak şekilde ayarlanmıştır. Hava kanallarının geçirmezlik derecesi B sınıfı olarak belirlenmiştir. Yapıya uygulanan yalıtım malzemeleri ve techizatları standart bir yapıya oranla yüzde 26 daha yüksek yalıtım sağlayacak şekilde seçilmiştir. Uygun yalıtımın bir sonuçu olarak yüzde 10 oranında ve 20.000 TL yıllık enerji tasarrufu elde edilmektedir.

İç mekanlarda olduğu gibi, dış mekanlarda da yapının ekolojik niteliklerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Alışveriş merkezinin konumu, şehir merkezine yürüme mesafesinde olması ve toplu taşıma yollarına yakın olması nedeniyle tercih edilmiştir. Açık alanların tasarımında, özel araçlara duyulan ihitiyacın azalacak şekilde olması göz önünde bulundurulmuştur. Çalışanlar ve ziyaretçiler için bisiklet park alanları bulunmaktadır. Dış mekan peyzaj düzenlemesinde olduğu gibi yakın alanlarda da yerel bitkiler kullanılmıştır. Çevrenin sulanması için damlama sulama sistemi uygulanmaktadır. Damlama sisteminin klima ve sıcak su tesisatından gelen atık suların geri dönüşümü ile bir arada kullanılması sonucunda su tüketimi azaltılmıştır.

Filtrasyon ve sirkülasyon sistemine sahip olmayan havuzlarda, haftalık periyotlarla su yenilemesi gerekmektedir. Fakat Tarsu'da yer alan havuzlarda, haftalık periyotlar yerine, üç haftada bir değişim gerektiren, elektronik olarak işletilen filtrasyon ve sirkülasyon sistemi bulunmaktadır. Böylece, su tüketimi önemli derecede azalmaktadır. Dış mekanda bulunan havuzlar, ısı ve rüzgar sensöreleri ile işletilerek su kaybı en aza indirgenmektedir.

Ziyaretçilerin ve kullanıcıların sağlık ve refahını sağlamak için belli ölçütler göz önünde bulundurulmuştur. Daha önceden de belirtildiği gibi mimari malzemeler düşük kimyasal değerlere sahip organic bileşenden üretilen elemanlardan seçilmiştir. Bu malzemeler sağlık risklerini azaltmaktadır. Otopark alanları, ısı adası etkisini azaltmak amacıyla, açık alanlar yerine bodrum katlara yerleştirilmiştir. Duvarlar ve dönemeçler, binanın kullanımı esnasında oluşabilecek muhtemel kazaları en aza indirgeyecek şekilde tasarlanmıştır. Alan, inşaat ve işletme safhalarında istenmeyen koşullardan kaçınılacak şekilde düzenlenmiştir. İşçi ve işçilik ücretleri, BREEAM'in teknik standartlarında personelin gerekli eğitimi görmüş olması koşuluna bağlı olarak belirlenmiştir. Ulaşım için bisiklet kulanmayı tercih eden işçilerin çalışma düzenleri de göz önünde bulundurulmuş, duşlar ve soyunma odaları ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde tasarlanmıştır.

Aynı şekilde, sağlık risklerinin de yok edilmesi hedeflenmiştir. Yangın kaçış koridorlarının ve doğal yolla havalandırılan alanların tavan boşluklarında yangın dayanımlı alçıpan levhalar kullanılmıştır. Duman tahliye sistemlerine ait camlarda bulunan ve elektronik olarak işletilen sensörler, oksijen seviyesinin azalması halinde otomatik olarak açılmaktadırlar. Tavanlara ve mağaza önlerinde bulunan depolama dolaplarına, yangın dedektörleri yerleştirilmiştir. Yangın hortumu çıkışları, dış ve iç mekanlara yerleştirilmiştir. Bina içerisinde 24 saat devrede olan gözetim ve CCTV sistemleri yer almaktadır.

Map
Details
Project Location: Tarsus
Project Type: Shopping Mall, Entertaintment Center
Employer: Corio
Peyzaj Mimarlığı: Yazgan Tasarım Mimarlık
Projcet Manager: Entegre Proje Yönetim Danışmanlık
Concept Design: Altoon + Partners
Structural Project: Aydın Pelin-Can Binzet Mühendislik
Mechanical Project: Çilingiroğlu Mühendislik
Electrical Project: RAM Mühendislik
Fire Safety Consultant: Karina

Pin It
Architects

Kerem Yazgan

Begüm Yazgan