Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

TED Ankara Koleji Yerleşkesi

2004 yılında Uygur Mimarlık tarafından tasarlanan ve 2004 yılında inşa edilen TED Ankara Koleji Yerleşkesi, aynı yıl IX. Ulusal Mimarlık Sergisi ve Ödülleri’nde Yapı Dalı Ödülü’ne ve 2005 yılında Arkitera İşveren Ödülü’ne layık görüldü.

Semra Uygur ve Özcan Uygur, projeyi anlatıyor:

"Eğitimin kentten uzaklaşması, kentsel yaşamdan koparılması doğru değil, onun için okulla birlikte kenti de taşımalı diye düşündük. Elbette düşünsel bir taşıma, belki duyguları, ilişkileri taşıma. Sadece Ankara Koleji kenti değil, kent de Koleji yaşıyor, yani bütünle parça birbirlerini yaşıyor yaşatıyorlar vücudumuzla organımız gibi. Gençler, çocuklar "Sakarya"da ve diğer caddelerde, sokaklarda, kafelerde, kitapçılarda..., Ankara ise onu otobüs-dolmuş duraklarıyla, metro istasyonlarıyla...yaşıyor."

Okul, eğitim, öğretim nedir, nasıl bir şeydir? Okulda çalışma ortamları gerçekte bir atölye, ama sıcak bir atölye. Çağdaş eğitim sadece dersliklerde değil, derslik dışındaki mekanlarda oluyor, onun için bu mekanlar çok önemli. Yerleşkenin tasarımında da önemsedik ve tasarımın kurgusunu oluşturdu bu olgu. Ana tema kent kurgusu. Atölye-kent teması okulu tarifler. Yerleşke kentin simülasyonu, sokakları, meydanları, alış verişi, sosyal aktiviteleri ile. Kentte olduğu gibi gerçek eğitim, bu ortak mekanlarda oluyor, interaktif eğitim ortamı oluşuyor. Kentsel yaşamın karmaşası, işlevlerin birbiri içine geçmişliği, insan hareketinin akışkanlığı, devingenliği ve dinamizmi, etkileşimi yaratıyor, bu olgu kent kültürünü doğuruyor. Bu kültürü doğuran, kentsel mekanlarında, işlevsel karmaşanın içinde, akışkan, devingen ve dinamik olması gerekir. Tasarımın hareket noktası "Sakarya Caddesi" bu nedenle seçildi. Ankara''''da Sakarya Caddesinde kitapçı, balıkçı, ekmekçi, sinema, manav, tiyatro, biracı, ayakkabıcı, okul, ofis, vb. hepsi iç içe. Kolej yerleşkesinde, kentsel ilişkileri, kültürü ve eğitimi oluşturacak mekansal akışkanlık, devingenlik ve dinamizm aradık. Yapı birimlerinin kendi iç ilişki ve kültürünü yaratması için olanak sağladık. İç sokaklara yemek, spor, ofis, satış, lab, eğitim, konferans, gösteri işlevleri akar, yatay ve düşey iç yaya hareketini barındırır, iç sokaklar yerleşkenin yaya düzlemindedir. İlköğretim 1-5 de iç meydana (atriuma) dönüşür. Yapı grupları kentin mahallesi, açık alanlar meydanları. Aynı kurgu, yapı gruplarında (mahallelerde) devam eder. Kolejlilerin yaşantısında önemli yeri olan "Sakarya Caddesi" bu nedenle yerleşkeye taşındı.

Künye
Proje Yeri: Ankara
Proje Tipi: Lise / Ortaöğretim, İlkokul
İşveren: TED Ankara Koleji Vakfı
Ana Yüklenici: Akfen İnşaat, Koçoğlu İnşaat
Peyzaj Mimarlığı: Selami Demiralp, Can Kubin
Statik Projesi: Danyal Kubin, Josef Kubin
Mekanik Projesi: Bahri Türkmen, Bülent Özgür
Elektrik Projesi: Mehmet S. Yurdakul, Sinan Oktay
Proje Başlangıç Yılı: 1999
Proje Bitiş Yılı: 2000
İnşaat Başlangıç Yılı: 2000
İnşaat Bitiş Yılı: 2003
Arsa Alanı: 309.000 m2
Toplam İnşaat Alanı: 141.879 m2

Pin It
Mimarlık Ofisi
Mimar

Semra Uygur

Özcan Uygur