Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yerleşkesi Ek Yapıları

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Yerleşkesi Ek Yapıları, Emre Çetinel Mimarlık tarafından tasarlandı.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu'nun Gebze'deki oldukça büyük ebatlı bir yeşil alanı içine alan Marmara Araştırma Merkezi Yerleşkesi'nde yıllar önce inşa edilen yapılar grubu, araştırma gruplarının çağımızda ihtiyaç duyduğu yeni mekansal gereksinimleri karşılayamamaktadır. Bu durum, şüphesiz hızla değişen çalışma dinamikleri ile teknoloji yeniliklerini yakından takip etmesi ve üzerine yeni icatlar eklemesi gereken mühendislerin özgür, yaratıcı bireyler olarak çalışabilmesi açısından önemli bir sorun teşkil etmektedir. Buna bir düzeyde çözüm olabilmesi açısından yönetim tarafından artık ihtiyaç duyulmayan mevcut bir otopark alanı üzerine yeni ek yapılar yapılması ve bazı program ihtiyaçlarının burada yeni bir anlaşıyla tekrar ele alınması düşünülmüştür.

Marmara Araştırma Merkezi'nin mevcut yapılarının aksine araştırma gruplarının farklı düşünme ve yaratıcılıklarını besleyeceğini umarak tasarladığımız bu ek 2500 m²'lik yerleşke; yeni nesil araştırma ve geliştirme çalışmaları için kullanılacak Ar-Ge ofisleri, toplantı odaları, kafeterya ve konferans salonu yapılarından oluşmaktadır. Farklı fonksiyonları barındıran bu yeni yapı grubunun, bir yandan tek başına kendi formları ve karakterleri ile varolmaları diğer yandan da bir araya geldiklerinde güçlü bir bütünlük oluşturmaları amaçlanmıştır.

Araştırma ve geliştirme çalışma alanları, 14 mühendisin kendilerine ait asma katlı bir çalışma stüdyosunda uzun sureli projeler ve 6 mühendisin daha küçük bir ofiste daha kısa sureli projeler üzerinde çalışmasına imkan verecek şekilde kurgulanmıştır. Bu çalışma alanlarını barındıran 3 ayrı kütle dışında bunlara ortak hizmet eden bir kafeterya/sosyalleşme yapısı ve herkesin gün boyu periodik toplantılar için kullanabileceği toplantı odaları yapısı yer almaktadır. Arsa üzerinde birbirleri ile fiziksel bağlantılı olan bu kütleler iç mekan sürekliliği sağlarken, ayrı ayrı ele alındığında dış mekan ile direkt ve güçlü bir ilişkiye sahiptir.

Konferans yapısı ise, tüm bu kütlelerden bağımsız, diğerleri ile arasında bir orta avlu oluşturacak şekilde arsanın kuzeydoğu köşesinde kendisine yer bulup kullanıcıları kendine çeken özgür bir forma sahiptir. Bu yapının tam ortasında konumlandırılan konferans salonu çeperine ise yeni yerleşkenin idari alanları yerleştirilmiştir. Orta avluda yer alan, yağmur suyu yakalama yöntemi ile oluşacak biyolojik gölet, kafeteryadakiler için dinlendirici bir manzara oluştururken, yoğun çalışan mühendisleri açık alan kullanımına teşvik eder ve gün boyu yerleşkenin merkezinde deneyimledikleri ekolojik bir habitat yaratır. Gebze Yerleşkesi'nin tüm çalışanlarının konferans salonuna erişimi, yolcu indirme/bindirme alanından başlayıp saçak ile korunarak konferans yapısına kadar ulaşan bir yaya aksı ile buna paralel olarak ilerleyen bir skuter aksı sayesinde sağlanmıştır. Bu doğrusal saçak altında tüm güncel Tübitak araştırmalarının ve Tübitak tarihinin kronolojik bir şekilde paylaşıldığı bir açık hava sergi düzeni önerilmiştir. Anılan ek yapıların oluşturacağı yeni yerleşke, sadece burada çalışan mühendislerin değil, tüm Tübitak Gebze Yerleşkesi çalışanlarının gün içinde skuter ve elektrikli golf arabaları ile ulaşılabildiği yeni bir sosyal buluşma noktası olarak düşünülmüştür.

Çevre Yağmur Suyunu Yakalama & Biyolojik Gölet

Yerleşkenin ortasında çevre yağmur suyunu yakalayarak oluşup varolacak biyolojik gölet, herhangi bir kimyasal maddeye gerek kalmadan ortamdaki bakteriler aracılığıyla temizlenen ekolojik bir oluşumdur ve sudaki kirlilik mikroorganizmalar yolu ile temizlenecektir. Gölet içindeki su bitkileri, sudan nitrat, fosfat ve gelişmeleri için gerekli diğer elementleri alarak minerale çevirecektir. Suda bulunan yararlı mikroorganizmalar tarafından, bitkilerin özümseyebileceği forma dönüştürülen minerallerin bitkiler tarafından emilmeleri döngüsü sürekli tekrarlanacak ve bu sayede su temiz, berrak kalacaktır.

Künye
Proje Yeri: Gebze, Kocaeli (İzmit)
Proje Tipi: Ar-Ge Binası
Proje Tipi Grubu: Ofis
Mimari Proje Ekibi: Emre Kocataş, Emre Çetinel , Aygen Taşkıran
Danışman: Sod Mimarlık
Uygulama Projesi: Gen Mimari Tasarım
Arsa Alanı: 9300 m²
Toplam İnşaat Alanı: 2500 m²

Pin It
Mimar

Emre Çetinel