Ofisin Diğer Projeleri
İlgili Projeler

Vadistanbul

Vadistanbul karma fonksiyonlarının kütleler ve hacimlerin yayılmasında ve yükselmesindeki farklılık ve zenginlik, kentin doğal ortamla buluştuğu bu hassas ortamda yapılaşma normlarını disipline etme amacının da bir parçasıdır.

Toplam 424.000 m²'lik alanda geliştirilen Vadistanbul'da 1.900 konut, 103.000 m² alışveriş merkezi, mağazaların bulunduğu 760 metre uzunluğunda bir alışveriş caddesi, 300.000 m² ofis alanı, 20.000 m² "home office" ile 25.500 m² alana sahip beş yıldızlı bir otel yer alıyor. Vadistanbul'un toplam inşaat alanı ise 1 milyon 350 bin m².

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, İstanbul Metropolitan Planlama Merkezi ile geliştirdiği Çevre Düzeni Planı kararları çerçevesinde Cendere Vadisi'ndeki sanayi alanlarının dönüştürülmesi öngörülmüştür. Vadistanbul, bu üst ölçek planların ilk adımı olarak hayata geçirilmiş ve karma kullanımlı proje anlayışına yatay ve mütevazi formlarla yenilikçi bir yaklaşım getirmiştir. Vadistanbul karma fonksiyonlarının kütleler ve hacimlerin yayılmasında ve yükselmesindeki farklılık ve zenginlik, kentin doğal ortamla buluştuğu bu hassas ortamda yapılaşma normlarını disipline etme amacının da bir parçasıdır, yatay ve dikey formları ile doğayı takip etmektedir.

Vadistanbul, TEM kenarında ve Kuzey Ormanları'na komşu olan Cendere'de, kentsel alan, orman, vadi ve derenin kesişim noktasında doğal formlara paralel uzanmaktadır. Bölge, Anadolu ve Avrupa yakasındaki merkezi noktalardan on beş dakikada ulaşılabilir bir konumdadır. Ayrıca Vadistanbul Türkiye'de bir ilk olarak, özel yatırımla hayata geçecek olan Havaray Projesi ile ana metro hattına bağlanmaktadır. Sanayinin desantralizasyonu hedefi ile atılan bu adımlar ile Vadistanbul, Cendere Deresi'nin su pompalanması suretiyle yeniden canlandırılmasına aracılık etmiştir.

Vadistanbul; "Teras", "Bulvar" ve "Park" etapları olmak üzere üç etaptan oluşur. Bu fonksiyonlar, yatay düzlemde her türlü yaşam fonksiyonlarını içinde barındıran, Türkiye'nin en büyük ofis kompleksinin yer aldığı bir karma proje olarak, Maslak bölgesine alternatif bir iş merkezi olarak da önem taşımaktadır. Proje homojen bloklar halinde sadelikle yükselirken, yatay ve dikeyde vadiyle uyumlu canlı bir görünüm ortaya koymaktadır. Derenin yeniden canlandırılmasıyla zenginleşip çeşitlenmiş açık alanlar ve yürüyüş yolları mekansal bütünleşme sağlarken, yaşam kalitesini artırmaktadır.

Arazinin yüzde ellisinin terki ile %10 sosyal donatılar ve spor alanları, %40 yeşil alan ve derenin yeniden canlandırılma alanları gibi bir dağılım yapılmıştır. Kapalı ve açık spor alanları, rekreasyon alanları, havuz, fitness, yürüyüş/koşu parkurları, dinlenme alanları, çocuk oyun alanları ve yüzme havuzları, seyir teraslarından oluşmaktadır.

Vadistanbul'un üçüncü etabı olan Park etabı, Cendere Vadisi'nin ve derenin kıvrımlı bir bağlantı noktasında yer almaktadır. Konumu ve arazinin genişleyen formu itibariyle üçüncü etabın master plan içerisindeki rolü ve fonksiyonlar arası geçiş özelliği sebebiyle karma kullanımlar tercih edilmiştir. Bu karma kullanımlar kütlesel olarak vadinin kıvrımından esinlenmiş ve kendini dereye yönelten blokları meydana getirmiştir, dere ile orman arasında bir duvar etkisi yaratmak yerine ikisi arasında geçiş koridorları oluşturmuştur.

Bir yandan Vadistanbul'un ikinci etabı olan Vadi Bulvar ve içerisinde otel, ofis ve alışveriş fonksiyonlarının devamı niteliğinde karma kullanımları sürdürürken diğer yandan da Vadistanbul Teras etabındaki konut kullanımlarını da bünyesinde barındıran VIP 3 (Vadistanbul Park), vadinin dinamizmini mimarisine yansıtmaktadır. Vadi zemini ve onun katmanlarından esinlenen Vadistanbul Park etabında bu izleri cephelerde yakalamak, katmanların dizilişini ve topoğrafyayı yansıtan ton ve malzemeleri görmek mümkün.

Künye
Proje Yeri: Sarıyer, İstanbul
Proje Tipi: Konut Sitesi / Grubu, Ofis
Proje Tipi Grubu: Ticari, Konut
Mimari Proje Ekibi: Nefise Kahraman, Abdullah Karsan, Savaş Sönmez, Ömür Pelit, Ertan Sarıkemer, Burcu Özdemir, Nihat Arafat Sarı, Pınar Koluaçık, Gamze Yıldırım, Pınar Göçhan, Can Ziyal, Cenk Tunaboylu, Songül Akkan, Hande Ekiz, Dilara Karadeniz, Baran Akman, Dila Dagalp, Mine Alkan, Aydın Işık
Danışman: Erdal Darcan, Tuncay Akdağ
Ana Yüklenici: Artaş-Invest Adi Ortaklığı
Peyzaj Mimarlığı: Spiga Peyzaj Proje Danışmanlık
Proje Yöneticisi: Murat Kader, Sema Eser Özsaruhan
Statik Projesi: Probi Mühendislik
Mekanik Projesi: Tanrıöver Mühendislik
Elektrik Projesi: Elektra Mühendislik
Çelik Projesi: Probi Mühendislik
Altyapı Projesi: Miratek Uluslararası Mühendislik
İnşaat Başlangıç Yılı: 2012
İnşaat Bitiş Yılı: 2018
Arsa Alanı: 424.000 m²
Toplam İnşaat Alanı: 1.300.000 m²

Pin It
Mimarlık Ofisi