Özdemiroğlu Yalısı
1970'lerde Suadiye'de deniz kıyısında büyük bir korunun köşesinde yazın kullanılmak üzere inşa edilmiş Özdemiroğlu Yalısı Yılmaz Sanlı ve Güner Acar tarafından tasarlandı.Mimarın kendi sözlerine göre denize kadar inen kademeli terasları ve yüzme havuzu ile olduğundan büyük görünüyor.
Özdemiroğlu Yalısı, Yılmaz Sanlı'nın tüm meslek yaşamı içinde en gurur duyduğu tasarımlarından biri. Ayrıca yapı sahibinin ileri modern anlayışı ile kendisine bu ufak yapıda araştırma zevki ve olanağı sağlandığını belirtiyor. Yapıda tek renk ve tek malzeme kullanılmış. Seçilen renk beyaz, malzeme ise tarak sıva. Özellikle zemin katta farklı hacimlerin gerektiğinde tek mekan olarak kullanılabilme özelliği üzerinde durulmuş. Bu ev, önce sahil yolu inşaatı ile denizden koparılmış, daha sonra içinde bulunduğu koruya yapılan yüksek bir konut bloğu altında ezilmiş, son olarak da yıkılarak yerine yeni bir inşaat yapılmış.
Özdemiroğlu Yalısı çok büyük olmamakla beraber erken Yılmaz Sanlı tasarımlarından farklı olarak yeni mekanlar içeriyor. Bunlar hizmetli mekanları, çalışma odası, servis giriş holü olarak sıralanabilir. Daha donanımlı, standartları yüksek bir ev.
Yılmaz Sanlı mimarlığının henüz modernizmin etkisi altında olduğu yıllarda gerçekleştirilen Özdemiroğlu Villası'nda net geometrik biçimlerin yalın kompozisyonu izleniyor. Parçalanmış plan yapısı ve vurgulanan işlevsel elemanlarıyla heykelvari bir tasarım. Az malzemeli, hiç süsleme içermeyen bu yapıda kütle hareketleri, gölge/ışık oyunları, doluluk/boşluk kontrastlarıyla renkli perspektifler yakalanıyor. Tüm uyuma, yaşama ve aktivite mekanlarını deniz manzarasına açma çabasıyla ortaya yatay gelişmiş bir tasarım çıkıyor.